Peygamberimiz (asm) hususi olarak Kur'an okumasını beğendiği sahabe var mıydı?
Değerli kardeşimiz,
Peygamber Efendimiz (asm)'in Kur'an'ı tertil üzere ve güzel sesle okuyanları övdüğüne dair haberler nakledilmiştir. Bir defasında Resûl-i Ekrem, "Ümmetimin en iyi okuyanı Übey'dir." buyurmuş (Buhârî, "Fezâ'iIü'l-Kur'ân", 8) bizzat Übeyb. Kâ'b'a, "Allah bana Kur'an'ı sana okutmamı emretti." deyince Übey'in, "Allah beni sana isim olarak söyledi mi?" sorusuna da "Evet!.." cevabını vermiştir.(Buhârî, "Tefsir", 98; Tirmizî, "Menâkıb", 33)
İbn Mes'ûd, Zeyd b. Sabit ve Sâlim'le ilgili övgüleri de bulunan Resûlullah, bu nevi ifadeleriyle hem ashabı Kur'an'ı doğru öğrenmeye ve okumaya teşvik etmiş hem de özel bir gayret sarfederek kıraatlerini güçlendirenleri toplum içinde yüceltmiştir.
Buhârî’de yer alan bir rivayete göre, Peygamber Efendimiz (asm), Hz. Abdullah İbn Mesud’dan kendisine Kur’ân okumasını istemişti. Bunun üzerine İbni Mes’ud Hazretleri:
“Ey Allah’ın Resûl’ü! Kur’ân sana indirildiği hâlde ben mi sana okuyacağım?!” diye sordu. Peygamberimiz de:
“Evet, onu başkasından dinlemek benim hoşuma gider!” diye cevap verdi.
İbni Mes’ud okumaya başladı. “Her ümmetten bir şahit gönderdiğimiz zaman durumları ne olacak?” mealindeki âyete kadar geldiğinde, Resûlullah:
“Şimdilik yeter.” dedi; o anda gözlerinden yaşlar boşanıyordu…(Buhârî, Fezâilü’l-Kur’ân: 32-33)
Hadis ve siyer kaynaklarında Resûl-i Ekrem (asm)'in, hem zabt hem okuyuş güzelliğine sahip olan sahâbîleri Kur'an hocası olarak çeşitli bölgelere gönderdiğine dair bilgiler bulunmaktadır. Onun, Benî Âmir kabilesine Kur'an'ı ve İslâm'ı öğretmek üzere gönderip Bi'rimaûne hadisesinde öldürülen Suffe ehli sahâbîler için büyük üzüntü duyması ve bir ay boyunca katillere beddua etmesi, Kur'an bilgisine sahip olanlara verdiği değerin bir göstergesidir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İkindiden sonra uyuyan çocuklar, düşük zekalı mı olur?
- Kozmetik dükkanı açmak caiz mi, kazanç helal midir?
- Abdullah ibn. Mesud hakkında bilgi verir misiniz? "Kıyamet günü onun bacakları Uhud dağından daha ağır olacak." diye bir rivayet var mıdır?
- Hz. Muhammed, Ubey b. Kab'a "Allah Teâlâ, 'Lem yekünillezine keferû' suresini sana okumamı bana emretti." demiş midir?
- Abdullah bin Mes’ud (r.a.)
- Kur'an okurken veya dinlerken nasıl bir hava ve ruh hali içinde olmalıyız?
- "Veraset-i Nübüvvet" nedir?
- Kur’ân-ı Kerîm'in hedef ve gayesinin "Saadet-i ebediye" olmasını izah eder misiniz?
- Abdullah İbni Mesud'un rivayet ettiği hadisler, hadisçiler tarafından kabul görülüyor mu?
- Akıl hastaları, mecnunlar cennete gidecekler mi?