Pedofilik saldırıya uğrayan bir çocuğa nasıl yaklaşmak gerekir?

Tarih: 21.04.2021 - 06:12 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Pedofilik saldırıya, cinsel istismara maruz kalan bir çocuğa nasıl yaklaşmak gerekir?
- Hayatının normale dönmesi için nasıl bir yol izlenmeli?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Cinsel istismar, bir çocuk için hayatında yaşayabileceği en ağır travmalardan biridir. Bunun için ciddi bir tedavi almazsa etkisi ömür boyu devam edebilir.

İstismara uğrayan bir çocukta,

 “korku ve fobiler, uyku ve yeme bozuklukları, depresyon, suçluluk duygusu, kendini aciz ve çaresiz hissetme, nedensiz ağlamalar, güven kaybı, utanma, sinirlilik, saldırganlık, kendini ayıplama, somatik problemler, karşı cins gibi davranma, vücudunun zarar gördüğünden korkma, sürekli kendi cinsinden çocuklarla oynama, cinsiyet hakkında çok fazla düşünme, karşı cins olarak doğmayı isteme, kendine yönelik saldırı hareketlerinde bulunma ve kimi zamanda intihar etme”

davranışlar görülebilir. 

Ergenlerde ise, "okulda akademik ve davranış problemleri, suça eğilim, panik ataklar yaşayabilirler.”(1)

Ayrıca cinsel istismarın bazı sonuçları ise, yetişkinlik, özellikle de evlilik döneminde ortaya çıkar.

İstismarın bu muhtemel ağır sonuçlarından dolayı size öncelikli tavsiyemiz, zaman geçirmeden çocuğu alanında uzman bir psikoloğa ve psikiyatriste götürmenizdir.  Ne kadar erken götürülürse o kadar iyi olur.

Bizim size yapabileceğimiz genel bazı tavsiyelerimiz şunlardır:

- Çocuğa bunu yapan kim olursa olsun, olayın üzerini örtmeye çalışmayın. Bu durum çocukta dünyaya ve insanlara karşı güvensizlik, şüphe, hatta nefret duyguları doğurabilir. Anne-babasına güvenmeyen bir çocuk, istismar travmasının etkisinden kurtulamaz.

- Çocuk konuyu açtığında kendisine inandığınızı söyleyin. Ama artık güvende olduğunu, alınan önlemlerle bir daha asla böyle bir şeyin olmayacağını anlatın.

- Çocuğa istismarda bulunan kişiyle çocuğun ilişkisini hemen kesin. Çocuğu istismarın yaşandığı yerden uzak tutun. Yoksa her defasında acıları tetiklenebilir.

- Başta saydığım sorunlar, istismara maruz kalan çocuklarda görülebilecek muhtemel rahatsızlıklardır. Ancak her çocukta aynı ruhsal sorunların görülmesi gerekmez. Öncelikle çocukta anormal bir davranış bozukluğu yoksa, olayın üzerine fazla gidip, aşırı titiz davranmayın. Çünkü bazı çocuklar, yaşanılan travmanın etkisinden kurtulmak için, unutma ve inkar etme eğilimi gösterirler. Çocuk unutmuşsa, onu koruma altına alıp, olay sık sık hatırlatılmamalıdır.

- Cinsel istismara uğrayan çocuğa kirlenmediği, değersizleşmediği algısını verecek davranış ve sözlerle yaklaşın. Ve kendisine saygın, sevgiye layık ve değerli olduğu duygusunu geliştirebilmesi için yardım edin.

- İstismara uğrayan kişide anlama, öğrenme, konuşma ve davranışlarında zaman zaman sorunlar görülebilir. Bu konunun farkında olup, üzerine gitmeyin ve çocuğa bunu hissettirmemeye çalışın. Alacağı psikolojik yardıma paralel olarak zamanla düzelecektir.

- Çocuk yaşadığı istismarın tekrar edileceğinden korkar. Bundan dolayı bazı çocuklar gece uyuyamaz veya kabuslar görür. Bu durumda güvende olduğu ona hissettirilmeli, gece korkmaması için gerekli önlemler de alınmalıdır.

- Çocuk, maruz kaldığı istismar nedeniyle kendisini sorumlu tutup suçluluk psikolojisine girebileceğinden dolayı kendisine zarar verebilir. Bundan dolayı çocuğu yalnız bırakmayın. Konuyu açtığı zaman aksi yönde telkinlerde bulunun. Yani yaşadığı şeyin asla kendi suçu olmadığını, kendisinin melekler kadar temiz ve günahsız olduğu söyleyin.

- Çocuğun durumu için kaygı duymanız normaldir. Ama bunu çocuğa hissettirmeyin. Aksi halde onda kaygı bozukluğu başlayabilir. Ebeveynlerin kendi kaygılarını çocuğa yansıtmaları doğru olmaz.

- Çocuğa şartsız bir sevgi gösterilerek, sahiplenilmesi ve davranışlarının bir süre takip edilmesi dikkat edeceğiniz en önemli şeylerdir. Hareketlerinde veya sözlerinde yaşına göre normal olmayan şeyler olursa mutlaka uzmana bildirin.

Dipnot:
1) Recep Özer, “Cinsel İstismar ve Müdahale Teknikleri” Rize Rehberlik ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü Bülten no: 55. s. 8.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 500+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun