Oyun geliştirmek ya da yapmak caiz midir?

Tarih: 25.04.2019 - 15:04 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Ben yazılım mühendisliği öğrencisiyim oyun geliştiricisi olmak ve paramı bu daldan kazanmak istiyorum.
1) Öncelikle oyun yapmak caiz midir?
- Oyun sektöründe geliştirdiğimiz oyunları tüm dünyaya açık global bir şekilde sattığımızdan Oyun içerisinde kullanılan karakterler, oyun içerisindeki ortama göre tasarlanıyor, bundan dolayı bu karakterler tam olarak İslami bir model teşkil etmemekle beraber tam olarak da açık saçık olmuyorlar. Misalen oyunum eski bir zamanda Çin’de geçiyorsa, o dönemin giyiniş tarzına uygun karakterleri modelleniyor ve bu karakterlerin şehvete sebebiyet verecek kadar açık olmuyorlar.
2) Ben böyle bir karakter oluşturdum diye günaha girer miyim?
- Bazı fetvalarda oyun geliştirmek boş zaman olarak görülüyor diye anladım, ama oyun sektöründe oyun geliştirip sattığımızda milli gelirde elde ediyoruz. Misal olarak oyunlara 1 senede Türkiye’den yurt dışına yüklü miktarda dolar çıkıyor. Neden bu para ülkemizde kalmasın, hatta dışarıdan da para akışı sağlanmasın hem milli gelire de katkım olur? 
3) Öteki sorum, oyunlarda savaş silah ve benzeri oyunların insanları etkileyebileceği için doğru değil diyorlar zaman kaybı diyorlar ama şu an hayatımızda neredeyse çoğu dizi ve filmlerde savaş, silah, fantastik ve benzeri hikayeler anlatılarak izleyenlere sunuluyor çünkü insanlar bunları izlemekten hoşlanıyor.
- Eğer ben insanların çoğunun istediği savaş oyunları kılıçlı oyunlar yaparsam günaha mı girerim?
-  Ayrıca bu oyunlara yaş sınırı da konuluyor. Yani belirli yaştan küçüklerin oynamasına izin verilmiyor.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Bilgisayarda ve akıllı denilen telefonlarda vb. aletlerde dijital oyunlar oynanıyor.

Bu oyunları oynayanlardan bazıları bağımlı hale geliyorlar; bağımlılık bir hastalık olduğu ve insanlara önemli ölçüde zarar verdiği için tedavi yolları aranıyor. 

Tabii her oynayanın bağımlı olduğu veya olacağı da söylenemez.

Şu halde bağımlılık doğrudan oyuna değil, oynayana bağlı bir olaydır.

Öte yandan bütün dünyada yaygın olarak bu oyunlar oynanıyor. Maalesef bazı oyunlar senaryosu, figürleri, telkini ve tesiri bakımlarından zararlı oluyor; bu yüzden kötü maksatlı kişiler ve kurumlar oyunu amaçlarına alet ediyorlar.

Bu noktadan bakılınca insanlara maddi ve manevi olarak zarar vermeyen, hatta faydalı olacak oyunlar yazmak ve bunları yaymak gerekli hale geliyor.

Böyle bir faydası olmamakla beraber zararı da olmayan oyunlara gelince, bunları yerli ve yabancı ticaret için ve/veya döviz kaybını engellemek için üretmek uygun olur.

Bu tür oyunları oynayacak olan Müslümanların ise bağımlı olmamak, vaktini aşırı derecede harcamamak, namaz niyaz ihmaline vesile kılmamak… gibi yükümlülüğü olur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun