De ki: Allah dilemedikçe, kendime hiçbir fayda ve zarar getirmeye, kâdir değilim. (Araf, 188) ayetini açıklar mısınız? Bu ayete göre insan iradesinin hiç bir önemi yok mudur?
Soru Detayı
De ki: Allah dilemedikçe, kendime hiçbir fayda ve zarar getirmeye, kâdir değilim. (Araf, 188) ayetini açıklar mısınız? Bu ayete göre insanın hayatında cüzi iradesinin etkisinin yüzde yüz Allah?ın iradesi ile mi geçerlidir?
Cevap
Değerli kardeşimiz,
Bu konu, cevap ve yorumlarıyla taşınmıştır, okumak için tıklayınız...
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Ayete göre insan iradesinin önemi yok mudur?
- "… Allah dilemeyince, siz dileyemezsiniz." ayetini açıklar mısınız?
- Bir tecavüzcü, birine tecavüz etmeyi dilemişse, "Allah'ın dilemesi olmadıkça siz dileyemezsiniz." (İnsan, 76/30) ayetine göre, "Bunu Allah korumadığına göre, vardır bir pisliği." demek mi lazım?
- "Taşı atan sen değildin, Allah'dı...", "Ben dileyemeden kimse dileyemez...", "Allah'ın izni olmadan bir yaprak dahi düşmez..." ayetlerini kader ilmi açısından değerlendirebilir misiniz? Bu ayetler, cüzi irade, külli irade açısından nasıl anlamak gerekir
- Kadının koku sürünerek dışarı çıkması ile ilgili hadisler nelerdir?
- Ahkaf Suresi 20. ayette, dünya hayatındaki bütün güzel şeyleri harcadınız onların zevkini sürdünüz, denilmektedir. Buna göre helal dairesinde dünyadan istifade edenlerin, ahirette alacağı lezzet ve zevk azalır mı?
- Cüzi İradenin etkisi nedir? Her şeyi Allah verdiğine göre, insana verilen cüzi iradenin ne önemi vardır?
- Neden dindar eşle evlenmeliyiz?
- "Allah izzeti de zilleti de dilediğine verir." diyorlar; bunu nasıl anlamalıyız?
- "...Dileyen ders alır. Ama Allah dilemedikçe onlar ders alamazlar." (Müddesir, 74/54-56) ayetlerinde mantıklı bir anlam kurulabilir mi?