Kıldığım namaz, namaz değil, neden böyle?
16 yaşında bir ergenim. Hayatımı sürekli aynı günahlarla geçirip duruyorum. Kıldığım namaz namaz mı ona da emin değilim. Çünkü ya namazımı vesveseyle zorlanarak kılıyorum ya da ayeti yanlış okuduğumda sürekli tekrarlıyorum. Benim Allah katında nasıl bir değerim olabilir ki..
Değerli kardeşimiz,
İçinde bulunduğunuz yaşın gereği kararlı bir ruh halinde bulunmamanız aslında normal bir durum. Daha doğrusu sıklıkla karşılaşılan bir durum. Ancak bu geçici durumda yaşanan duygusal dalgalanmalardan dolayı ümitsizliğe kapılıp ibadetlerden uzaklaşmanız o günahlardan daha büyük bir tehlike.
Burada önemli olan nefsin istekleri doğrultusunda düşmekten korkmak kadar her defasından yeniden mücadele edip pes etmemek için çaba içinde olmanızdır. Hepimiz hata yapıyoruz. İnsan olmak bunu gerektiriyor. Ama Allah, kulunun pes etmeyip dönmesini, mücadele etmesini, samimi bir kalple kendisine yönelmesini çok seviyor.
Tövbe Etmeye Devam Edin.
"Hayatımı sürekli aynı günahlarla geçiriyorum," diye kaygılanıyorsunuz. Günah işlemek elbette doğru bir şey değil ve kişinin ebedi hayatını tehlikeye atar. Ancak gençlik hevesleri içinde günah işlemeniz, sizi günahkar yapar, ama kötü biri yapmaz. Bu, sizin nefsinizle savaştığınızı ve bu savaşı henüz tam kazanamadığınızı gösteriyor. Günah işlemek insanın fıtratında var. Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyuruyor:
"Her insan günah işler. Günah işleyenlerin en hayırlısı, tövbe edenlerdir." (Tirmizi, Kıyame, 50)
Siz tövbe ediyor, pişman oluyor ve düzelmek istiyorsanız bu bile Allah katında çok büyük bir değere sahiptir.
Vesvese Etseniz Bile Namazı Asla Bırakmayın
"Namazımı vesveseyle zorlanarak kılıyorum, " diyorsunuz. Evet, dinimizde asıl olan namazı doğru, yani tadil-i erkan ile kılmaktır. Bu konuda açık ayet ve hadisler mevcuttur.
İşte sizin gibi namazını tam istediği gibi kılmayan ve bundan dolayı üzüntü yaşayan birisinin bu durumu aslında onun imanının bir işaretidir. Çünkü eğer Allah’tan korkmasa, doğru düzgün kılmaya çalışmasa, zaten bu onu rahatsız etmezdi. Demek ki Allah’tan korkuyor ve kulluk bilincini muhafaza ediyorsunuz.
Şeytan, özellikle Allah’a yaklaşmak ve sizin gibi Allah’tan korkan kişilere daha çok vesvese verir. Ama unutmayın:
"Şeytanın hilesi zayıftır." (Nisa Suresi, 76)
Namazda vesvese geliyorsa, bu sizin kötü biri olduğun anlamına gelmez. Aksine, sizinle uğraşması için bir sebep görüyor demektir: Unutmayın ayetleri doğru okumasanız bile Allah sizin kaygınızı görüyor, O’na güvenir ve aynı zamanda O’dan korkarsanız Rabbimiz bu sıkıntıdan sizi kurtarır. Çünkü O’nun için siz kıymetlisin.
Allah’a şöyle dua edin: “Allah’ım, ben zayıfım. Senin rızanı istiyorum, sana yalvarıyorum. Ama Sen çok merhametlilerin en merhametlisisin. Beni affet, bana yardım et...”
Unutma, Allah’ın merhameti sizin günahlarınızdan çok daha büyüktür.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Neden günahtan korunamıyorum, önümde neden engeller var?
- Günah, rabbime yaklaşmayı engelliyor, ne yapayım?
- Namazdan zevk almak imtihana ters değil midir?
- Ebu Hanife, namaz kılmayanın imanını muhafaza etmesi zordur demiş mi?
- Abim öldü namazı bıraktım, nasıl başlarım?
- "Eğer büyük günahlardan kaçınırsanız, küçük günahlarınızı örteriz …" ayetini açıklar mısınız?
- Günah işleyeni, kıldığı namaz Allah’tan uzaklaştırır mı?
- Yapılan tövbenin kabul olduğu anlaşılabilir mi? Tövbeyi bozarak günah işleyen kişi tekrar tövbe edebilir mi?
- Büyük günah işleyeni tekfir etmek caiz midir?
- İçinde gerçekten pişmanlık olan bir insan, günahlardan vazgeçememesi durumunda ne yapılmalı?