Geçmişte bıraktıklarım önümde olsaydı ne demek?
Ebu Davut (3141) ve İbn Mace’nin (1464) Hasen bir senetle Aişe annemizden geldiği üzere “Eğer geçmişte bıraktıklarım önümde olsaydı peygamberi hanımlarından başkası yıkamazdı” Bu hadisi açıklar mısınız geçmişte bıraktıklarım önümde olsaydı ne demek? Neden Peygamberimizi hiçbir hanımı yıkamamıştır ne olmuştur da Aişe annemiz böyle demiştir?
Değerli kardeşimiz,
Bu ifadenin manası, "Geçmişi geri getirmek mümkün olsaydı Hz. Peygamber (asm)'i ancak hanımları yıkarlardı." demektir.
Bu hadisin Arapça ilgili cümlesi: “لَوْ كُنْتُ اسْتَقْبَلْتُ مِنْ أَمْرِي مَا اسْتَدْبَرْتُ” şeklindedir. Ebu Davud’da “küntü” yoktur. Manası şöyledir:
“Eğer şimdiki bildiklerimi daha önce bilseydim/hatırlasaydım, Hz. Peygamberi (asm) hanımlarından başkası yıkamazlardı” (bk. İbn Mace, 1464; Ebu Davud, 3141)
Burada eşlerin birbirini yıkayabileceğine dair bir hükümden söz edilmiştir. Rivayetlerde geçtiği üzere, erkekler Hz. Peygamberi (asm) nasıl yıkacağına dair tartışma yaşamışlardır.
Nihayet evin içinden/hatiften bir ses gelmiş ve nasıl olacağını tavsiye etmiştir.
Hz. Aişe ise daha önce Peygamberimizin kendisine “Eğer sen benden önce ölürsen, ben seni yıkar, kefenler, namazını kılar ve defnederim” manasına gelen bir söz söylemişti. Bunun da eşlerin birbirini yıkayabileceği hükmünü meşrulaştırmıştır.
Cumhurun görüşü ve ümmetin muamelesi de böyledir. (bk. Avnu’l-Mabud, 8/288)
İşte Hz. Aişe validemizin işaret ettiği konu budur. Yani “O anda bunu bilseydim erkeklerin bu tartışmasına fırsat vermez ve hanımlarından başkasının onu yıkamasına izin vermezdim” diyor.
İlave bilgi için tıklayınız:
Koca, karısının cenazesini yıkayabilir mi?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Aişe annemize engel olan şey neydi?
- Hz. Ebu Bekir 500 hadisi neden yaktı?
- Peygamberimizin, Esed kızı Fatıma'ya yaptığı tevessül duası sahih mi?
- Ebu Bekre'nin kazf cezasına çarptırılarak şahitliği kabul edilmediği doğru mu?
- 4 grup için ahirette imtihan mı var?
- Hayvanlarla ilgili bütün hadisleri yazar mısınız?
- Baba oğluna vasiyet edemez mi?
- Namazda gözlerini göğe diken kör mü olur?
- Muta nikahı ahad haberle mi neshedilmiş?
- Günahsız çocuk babasına tabi olarak cehenneme mi gider?