İslam ile dalga geçenlere nasıl cevap vermeli?

Tarih: 15.07.2025 - 14:28 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Gayri Müslim okullarda okuyan bir Müslüman ergen nasıl davranmalıdır?
- Ergen olan bir Müslüman çoğunlukla Gayri Müslim olan bir okulda nasıl yaşamalıdır İslam ile dalga geçenlere nasıl cevap vermeli?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Okulda inancınızla dalga geçilmesi elbette sizin için çok zor bir durumdur. Kendinizi böyle bir ortamda yalnız ve yanlış anlaşılmış hissetmenizi de anlayabiliyoruz. Böyle bir ortamda bunların yaşanması, can sıkıcı ama hayatın da bir gerçeğidir. Çünkü insan bilmediği, tanımadığı şeye düşmandır. Yüce Rabbimiz sabrınızı ve dayanma gücünüzü artırsın.

Bu vesile ile İslam’ı dava eden, İslam’a yapılan saldırılardan dolayı kaygılanacak kadar güçlü bir imana sahip olmanızdan dolayı sizi yürekten tebrik ediyoruz.

Öncelikle Sakinliğinizi Koruyun

Ergenlik dönemi, aidiyet, kabul görme ve kimlik arayışının çok yoğun olduğu bir dönemdir. Böyle bir yaşta hem azınlık olmak hem de inancının hedef haline gelmesi, kişinin özgüvenini zedeleyebilir. Bu durumda genç iki tehlikeye düşebilir: birincisi içe kapanmak ve inancını gizlemeye başlamak; ikincisi ise aşırı tepkiyle saldırganlaşmak.

İkisi de sağlıklı bir kimlik gelişimi ve hakkı tebliğ için olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Doğru olan, sakinliğinizi koruyup bilgili, özgüvenli ve saygılı bir tutum içinde olmaktır. 

Nebevi Duruş Sergileyin

Kuran-ı Kerim’de okuduğumuz gibi, Peygamber Efendimize (asm) ve diğer peygamberlere de hakaret edilmiş, inançları küçümsenmiş, inançlarından dolayı kendileri ile alay edilmiştir. Buna karşılık peygamberler duruma göre özetle üç şekilden birisi ile karşılık vermişlerdir.

1. Onurla ve vakarla karşılayıp sessiz kalmak

Bazen onların tavırlarını dikkate almayıp onurlu bir şekilde susmuşlardır. Biz de bazen inanmayanların alaycı tutumları karşısında onları hiç kale almayıp, yokmuş gibi davranabiliriz. Yani her zaman konuşmak zorunda değilsiniz.

Soğukkanlılık, olgunluk ve sakinlik en güzel cevap olabilir. Kuran-ı Kerimde böyle bir durumda Peygamber Efendimizin (asm) tutumunu şöyle anlatır.

 “Ve onlara de ki: Ey inkarcılar! Ben sizin tapmakta olduğunuz şeylere tapmam. Siz de benim taptığıma tapıyor değilsiniz. … Sizin dininiz size, benim dinim banadır.” (Kâfirun, 109/1-6)

2. Bazen de bilgiyle açıklamışlardır.

Kuran-i Kerim, aynı zamanda Hz. İbrahim’in putlarla ilgili örnek vererek sorular sorması olayında olduğu gibi, karşı tarafı düşünmeye ve akletmeye teşvik ederek sorgulama yoluyla tevhidi (Allah’ın birliğini) kavratmayı anlatır. 

Bu konuda Risale-i Nur eserlerinde Allah’ın varlığını anlatan çok etkileyici yerler var. Oralar okunarak, arkadaşlarınıza kısa, ama onları düşünmeye sevk edecek pasajlar aktarılabilir.

Mesela: “Bir köy muhtarsız olmaz. Bir iğne ustasız olmaz, sahipsiz olamaz. Bir harf katipsiz olamaz, biliyorsun. Nasıl oluyor ki, nihayet derecede muntazam şu memleket hâkimsiz olur.” (Sözler)

Unutmayın İslam’ı doğru kaynaklardan öğrenmek, sorulara ve olaylara karşı güçlü durmanızı sağlar.

3. Hâl, beden diliyle İslam’a örnek olmak.

Başta Peygamber Efendimiz olmak üzere diğer peygamberler, güzel ahlakları ve yumuşak hitapları ile İslamı tebliğ etmişlerdir.

Siz de öncelikle güzel bir ahlaki duruşunuzla onlara İslam’ın güzelliğini anlatın. Sizi tanıyanlar, şimdi demese bile ileride "Ben İslam’ı onda gördüm." diyebilsin. Çünkü unutmamak gerekir ki, özellikle günümüzde “lisan-ı hâl, lisan-ı kalden daha tesirlidir.” Yani duruşumuz, hal ve hareketlerimizin çevreye verdiği mesaj, bazen söz ve savunmalarımızdan daha etkilidir.

Peygamber Efendimiz (asm), İslam dinini tebliğe başladığında birçok kişi, onun güzel ahlakından dolayı İslam’a girdi.  Kendisi bu halini hep korudu, nitekim hakaret ve alaylara maruz kaldı, ama karşılık verirken hep sabırlı ve güzel ahlaklıydı.

Peygamber Efendimiz (asm) “En hayırlınız, ahlakça en güzel olanınızdır.” (Tirmizî, Rada 11) derken de güzel ahlakın her zaman bizim için daha hayırlı olacağını vurgulamak ister.

Tepkinizi Bilinçli Olarak Verin

Öfkeyle ya da kırgınlıkla konuşmak yerine, niyetini sorgula: “Amacım İslam’ı savunmak mı, yoksa karşı tarafı susturmak mı?”

Hazır, saygılı cümleler oluştur:

•        “İnancım benim için çok değerli. Saygı gösterirsen sevinirim.”

•        “Anlamaya çalışmak, dalga geçmekten daha iyidir.”

•        “Farklı düşünebiliriz, bu da güzeldir.”

Her şeyin sahibi olan Yüce Yaratıcımızdan sabır, dayanma gücü ve onlara karşı İslam’ı en iyi şekilde anlatacak bir ilim vermesi için dua edin. Unutmayın O’nun her şeye gücü yeter.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun