Hz. Ömer ölürken yardım edilmedi mi?
- Hz. Ömer namaz kılarken hançerlenerek şehit ediliyor bilindiği üzere. Hançerlendikten sonra bir kaynakta okuduğuma göre namaza birisi imam olarak devam ediyor. Bu olay doğru mudur?
- Hançerlendikten sonra hemen götürülmüş müdür yoksa namazın bitmesi mi beklenilmiştir?
Değerli kardeşimiz,
Hz. Ömer, 23 (644) yılı haccını eda edip Medine’ye döndüğü günlerde, Mugīre b. Şube’nin Basra valisi iken edindiği kölesi Ebu Lülüe Firuz en-Nihavendi, efendisinin kendisinden fazla ücret aldığını söyleyerek bunun azaltılmasını istedi. Halife onun demircilik, marangozluk ve nakkaşlık yaptığını öğrenince Mugire’nin kendisinden aldığı ücretin fazla olmadığını bildirdi.
Bunun üzerine Ebu Lülüe ertesi gün sabah namazında hançerle Hz. Ömer’i yaraladı ve Müslümanların elinden kurtulamayacağını anlayınca kendi kendini öldürdü.
Saldırıdan sonra namaza devam edilip edilmediği hususunda farklı rivayetler mevcuttur. Bu durumun tespiti, hem saldırının etkisi ve boyutu hem de saldırı üzerinden yapılacak tespit ve teşhisler açısından son derece önemlidir.
Birinci ihtimale göre, saldırı üzerine namazın ertelenmeden halifenin talimatıyla kılınmasıdır.(1)
Buna göre Halife imamlığa Abdurrahman b. Avfı geçirmiş, o da kısa sureleri okumak suretiyle namazı hızlıca kıldırmıştır.(2)
İkinci ihtimale göre ise Halife, yaralı olarak eve götürüldükten sonra namaz kılınmıştır.(3)
Halifenin ölümcül darbe aldığı, sayıları hususunda rivayetler farklılık arz etse de on civarında Müslümanın yaralandığı ya da şehit edildiği, katilin de yerde ölü hâlde yattığı bir mescitte, namazın devamından bahsetmek imkânsız gibidir.
Dolayısıyla Halifenin eve taşınmasından sonra namazın kılındığı yönündeki rivayetler, daha makul görünmektedir.(4)
Ama her iki rivayet türüne göre söylenebilecek olan, Halife ve Müslümanların, namaz ve cemaat hassasiyetidir.(5)
Kaynaklar:
1) Taberi, Tarih, IV, 191.
2) İbn Sad, Tabakat, III, 324: Belazuri, Ensab, X, 417; İbn Kuteybe, Kitabu'l-İmame ve's-Siyase, tsh. Muhammed Mahmud er-Rufai, Mısır. 1904,37: İbn. Asakir, Tarihu Medineti Dımaşk, XLIV. 41$.
3) İbn Şebbe, Kitabu Tarihu'l-Medineti'l-Münevvere, III. 894.
4) İbn Sad, III. 321; Belazuri, Ensab, X. 418: İbn Asakir, 410; Heykel, Muhammed Hüseyin, el-Faruk Ömer, Kahire, 1956. II, 277.
5) Taberi, Tarih, IV, 325; Detaylı bilgi için bk. Abdurrahman Demirci, Hz. Ömer’in Şehadeti, İslami İlimler Dergisi, Yıl 9, Cilt 9. Sayı 2. Güz 2014 (7-35).
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kaderi inkar edenle konuşmak günah mı?
- Hz. Osman; Ammar bin Yasir'i dövdürmüş mü?
- Dört halifeyi sevmeyen münafık mı olur?
- HİLÂFET
- İlk ezanı okuyan Hz. Bilal, Müslüman olarak mı öldü?
- Hz. Ömer devrinde, neden sahabelere maaş bağlanmıştır, bunun hikmeti nedir?
- Hz. Ayşe 6 yaşında mı evlendi?
- Hz. Ömer'in boyunun uzunluğundan başının Mescid-i Nebevi'nin tavanına değdiği ve Hücre-i Saadet'in genişletildiği hakkında bilgi verebilir misiniz?
- Hz. Ebubekir ve Hz. Ömer’in, bu ümmetin en faziletlisi olduğunu inkar eden kafir olur mu?
- Hz. Muhammed neden boykot devrinde mucize ile herkesi doyurmadı?