Abartmamak şartıyla hafif makyaj yapmak tesettürü bozar mı ve günah mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Kız ve kadın sokağa çıkarken, topluluklarda bulunurken dikkat çekmeyecek ve kokusu başkaları tarafından hissedilmeyecek kadar çok hafif makyaj yapabilir.
Hz. Fatıma, sevgili babasıyla (asm) hac ibadetini yapmıştı. Temettu haccı yaptığı için, Mekke’ye gelince umresini yapmış ve ihramdan çıkmış, Yemen’e görevli gitmiş olan eşi Hz. Ali’yi güzel karşılamak için renkli elbise giymiş, gözlerine de sürme çekmiş idi.
Hz. Ali görevden dönünce onu gördü ve tepki gösterdi, Hz. Fatıma da babasının bu tür haccı (temettü haccını) onayladığını, bunun için ihramdan çıktığını söyledi.
Hz. Ali Peygamberimize (asm) giderek eşini şikayet etti, Peygamberimiz “Doğru söylemiş, doğru söylemiş!..” dedi. [Tabii bu arada Peygamberimiz, kızının, eşi için hazırlığını (hafifçe süslenmesini) de görmüş ve yasaklamamış oluyordu].
Bu açıklamayı, Peygamberimizin (asm) haccını en geniş açıklayan Müslim rivayetinden aldık. (bk. Müslim, Hac, 147)
İlgili yerin metni şöyledir:
وَقَدِمَ عَلِىٌّ مِنَ الْيَمَنِ بِبُدْنِ النَّبِىِّ صلى الله عليه وسلم فَوَجَدَ فَاطِمَةَ - رضى الله عنها - مِمَّنْ حَلَّ وَلَبِسَتْ ثِيَابًا صَبِيغًا وَاكْتَحَلَتْ فَأَنْكَرَ ذَلِكَ عَلَيْهَا فَقَالَتْ إِنَّ أَبِى أَمَرَنِى بِهَذَا . قَالَ فَكَانَ عَلِىٌّ يَقُولُ بِالْعِرَاقِ فَذَهَبْتُ إِلَى رَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم مُحَرِّشًا عَلَى فَاطِمَةَ لِلَّذِى صَنَعَتْ مُسْتَفْتِيًا لِرَسُولِ اللَّهِ صلى الله عليه وسلم فِيمَا ذَكَرَتْ عَنْهُ فَأَخْبَرْتُهُ أَنِّى أَنْكَرْتُ ذَلِكَ عَلَيْهَا فَقَالَ « صَدَقَتْ صَدَقَتْ
Hadise göre Hz. Fatıma hem boyalı elbise giymiş hem de gözüne sürme çekmiştir. Böylece çadırdan/evden dışarı çıkmadığına dair bir ifade yoktur. Bazı rivayetlerde dışarı çıktığı da kaydedilmiştir.
Fukahanın kadınların dışarı çıkarken gözlerine sürme çekmelerinin; yani sürmeyi bir de ellerdeki kınayı kapatmadan dışarı çıkmalarının caiz olup olmadığı konusunda iki farklı görüşü/yorumu vardır:
1. Gözdeki sürme ve elde kına "illa me zahara minhâ": Yani örtme yükümlülüğünün istisnasına dahildir, açık olmasında sakınca yoktur.
2. Sürme ve kına istisnaya dahil değildir, açılması caiz değildir.
Belli belirsiz makyaj, sürme ve kınaya benzetilebilir.
Yüzün var olan veya olmayan güzelliklerini çeşitli makyaj malzemeleriyle belirgin, göze çarpar hale getirip sokağa çıkmak ise caiz olmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Hz. Ali küçükken Müslüman olduğu için İslamiyeti sahih değil mi?
- Peygamber Efendimizi sevmekle alakalı birkaç hadisi, Arapça ve mealiyle birlikte yazar mısınız?
- Peygamber Efendimiz, papaz ayakkabısı ve Rum cübbesi giymiş midir?
- Hz. Muhammed gemi yolculuğu yapmış mıdır?
- "Allah'ın emirlerine uymadığınız zaman, Allah size en kötü insanları, zalimleri musallat eder." diye bir hadis var mıdır?
- Hz. Muhammed'in hafızası gerçekten mükemmel miydi?
- Sözlerim şeriat, davranışlarım tarikat, halim hakikattir sözü hadis mi?
- Peygamberimizin öğrettiği dua nedir?
- Üç şey iman alametidir sözü hadis mi?
- Peçenin farz olma ihtimali çok kuvvetli değil mi?