Eşim ve ailem cemaate gitmeme karşı, ne yapmalıyım?

Tarih: 18.11.2021 - 08:30 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Üniversiteye gelene kadar sadece cuma namazı kılan, arada içki içen, harama bakan bir insandım ve sol görüşlü bir ailede yetiştim. Ailem cemaat ve tarikatlara aşırı karşıdır, önceden ben de öyleydim.
- Üniversite hayatımda bir arayış içine girdim ve Risale-i Nur sohbetleriyle tanıştım, sohbetler de huzur buldum ve içki gibi haramlardan kurtulmaya başladım ve namaza da başladım.
- O süreçte evlilik nasip oldu, eşime tanıştığımız zamanlarda sohbetlere gittiğimi ve buna razı olmasını söyledim oda kabul etti.
- Evlendikten sonra eşimin özellikle 15 Temmuz darbe girişiminden sonra sohbet konusundaki tavırları farklı olmaya başladı. Sohbete gitme konusunda bana zorluk çıkarmaya başladı. Ailemin de aşırı karşı olduklarını bildiği için üzerime gelmeye başladı tabiri caizse, sohbete gideceğim zaman kötü sözler kullanıyor, benim de sinirlerim bozulmaya başladı zaman içinde.
- En son ailem bu durumlardan haberdar olduğu için onlarda bana tavır koyup, eğer gidersem evlerine dahi gelmemi beni sileceklerini falan söylüyorlar.
- Biri bir yaşında biri üç yaşında iki tane kızım var onlar olmasa belki de boşanırdım, ama şu an ne yapacağımı bilmiyorum. Nasıl davranmam gerektiğini, ne yapmam gerektiğini bilmiyorum. Bu konuyla ilgili fikirlerinizi bana söylerseniz sevinirim.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle Yüce Allah’ın size nasip ettiği hidayetten ve İslami şuurdan dolayı sizi tebrik ederiz. Bu konuda görmüş olduğunuz engellemelere rağmen, dininizi hakkı ile yaşamak konusundaki kararlılığınız da ayrıca takdire şayandır.

Anlattığınız sorunlar sadece size has değildir, maalesef 15 Temmuz’da yaşanan vahim ve hain olaydan dolayı, toplumun bir kesiminde dini cemaatlere yönelik olumsuz algılar oluştu. Bunun bir nedeni insanların dini cemaatleri tanımamaları, yani cehalet ve bilgi eksikliğidir. Bir başka ifade ile cemaat diye ortaya çıkanlarla gerçek samimi cemaatleri birbirine karıştırmalarıdır.

Bir diğer nedeni de insanların başa çıkamadıkları sosyal, ekonomik ve ailevi sorunlarını, eşlerinin / çocuklarının dini bir cemaate gitmesi ile ilişkilendirme kolaycılığına kaçmasıdır. Kötü örnek olarak gösterdikleri grubu ve hain darbe girişimi sonrası yaşanan korku atmosferini, bu kaçışlarına meşru bir kılıf olarak kullanıyorlar.

Sorunlarını çözseler, bu karşı çıkmaları ve engellemeleri de büyük oranda ortadan kalkacaktır. Bütün bütün kalkmasa da normal hayatın akışını engellemeyecek, sabır eşiğini aşmayacak dereceye gelebilir.

1) Öncelikle ailenize ve eşinize, kaygılarını anladığınızı belirtin

Başta da ifade ettiğimiz gibi aileniz ve eşiniz de muhtemelen bazı komiteler tarafından cemaatlere yönelik oluşturulan korku atmosferinden etkilenmiştir.

Dolayısıyla eğer kaygılı kişilik yapıları da varsa, normal insanlardan daha fazla kaygılanmaları, korkmaları ve bunun doğal bir sonucu olarak tepki vermeleri normaldir. Onlara, “Neden korkuyorsunuz, niye kaygılanıyorsunuz, korkacak ne var, neden bana engel oluyorsunuz?” diye öfkelenmenize karşı onların daha fazla tepki vermesi de doğaldır. 

Yapmanız gereken şey, öncelikle onların duygularını anlamanız ve gerçekten anladığınızı da onlara ifade etmenizdir. “Anne, baba veya sevgili eşim, ebedi hayat arkadaşım, kaygılarınızı anlıyorum; Nur talebelerini tanımadığınız için endişelerinizde haklı olabilirsiniz. Ben de onları yakinen tanımasaydım aynen sizin gibi korkardım, ama ben onları tanıyorum. Onlardan emin olabilirsiniz.” gibi ifadelerle sakinleştirmeye çalışın. Çünkü onlar, sizin kendilerine göre tehlikeli gördükleri şeyin farkında olmadığınızdan da endişe ediyorlar.

2) Risale-i Nur ve Nur Cemaatini iyi anlatın veya anlattırın

Sorunun bir nedeni de Nur Cemaatini, hizmet biçimlerini ve niyetlerini bilmemekten kaynaklanıyor. Dolayısıyla çözüm de öncelikle Risale-i Nur cemaati ve okudukları Kur'an tefsiri olan Risale-i Nurların ne olduğunu iyice anlatmaktır ve onları bu konuda, asla tartışmaya girmeden sakince ikna etmektir.

Eğer sizin sözünüz etkili olmuyorsa, onların güvenebileceği bir Nur Talebesi ile onları bir araya getirin, o anlatsın. Veya bu konuda sosyal medyada var olan sohbet ve tanıtımları bir vesile ile onlara dinlettirin.

3) Eşinizle birlikte Nur talebelerinin evlerine misafirliğe gidin veya onları davet edin

Birlikte sohbet ettiğiniz guruptan arkadaşlarınızın evlerine misafirliğe giderek eşinizin onların hanımlarını tanımasına çalışın. Onları tanıdıkça, aile ilişkilerini gördükçe sohbete gitmenizden zarar gelmeyeceğini daha iyi anlayacaktır.

4) Kararlı olun, ama onların tahammül eşiğini de aşmayın

Evli ve iki çocuk babası olduğunuza göre, yetişkin ve kendi kararlarını kendisi verebilecek bir yaştasınız. Sizin için neyin iyi neyin de kötü olduğunun ayrımına varacak bir olgunluktasınız. Dolayısıyla eşinizi ve çocuklarınızı ihmal etmemek şartıyla sohbet arkadaşlarınızı seçme hakkınıza sahipsiniz. 

Bu konuda bir başkasının size müdahale etmesi, kararlarınızı sorgulaması doğru değil. Siz sınırlarınızı korur, anne-babanıza karşı net bir tutumunuz olursa, onlar da size artık istedikleri gibi müdahale etmeyeceklerdir. Onlara şöyle diyebilirsiniz:

“Sevgili ailem, ben de bir aile babasıyım, çocuk değilim, karar verecek olgunluktayım. Dolayısıyla hayatımla ilgili, özellikle de ebedi hayatımla ilgili yaptığım şeylerde sizden beklediğim sadece bana dua etmeniz ve aldığım kararlara saygı duymanızdır.”

Onları rencide etmeyen, saygı sınırlılarını aşmayan bu ve benzeri kararlı bir duruş, ilk başlarda belki hoşlarına gitmeyecek, ama siz, kararlı durdukça onlar da zamanla sizin sınırlarınızı ihlal etmemeyi öğrenecekler.

Burada dikkat etmeniz gereken şey, sohbetlere katılma konusunda anne-babanız veya eşinizin tahammül sınırlarını birden zorlamamak, yavaş yavaş alıştırmaya çalışmaktır. Haftada beş gün değil de bir günle başlayın, onlar alıştıkça daha sonra iki güne veya üç güne çıkarırsınız.

5) Aileniz ve eşinizle ilişkilerinizi daha iyi tutun

Sohbetlere katılma konusunda eşinizin sitemlerinin fazla olduğunu tahmin ediyoruz. Muhtemelen eşiniz, kendisine ve çocuklara fazla zaman ayırmadığınızdan, yeterince ilgilenmediğinizden şikâyetçi olmaktadır. Buna neden olarak da sohbetlere katılmanızı göstermektedir.

Bir diğer ifadeyle, sohbetlere katılmaz, evde kalırsanız ona daha çok zaman ayıracağınıza inanmaktadır. 

Bundan dolayı eşinizle ilişkilerinizi daha iyi tutarsanız onun da şikâyeti en azından asgari düzeye inecektir.

Bu çerçevede zaman tanzimini yeniden gözden geçirmenizde fayda var. Eve geldiğinizde sosyal medya veya TV gibi zamanınızı alan uğraşları minimum düzeye indirdiğinizde, çocuklara ve eşinize daha fazla zaman kalacaktır.

Ayrıca birlikte yapacağınız ev ziyaretleri veya birlikte kaliteli zaman geçirme anlamında park, sahil, tarihi mekanlar vb gezileri eşinizi daha mutlu edecektir.

Kısaca eşinizle aranız ne kadar iyi olursa, onun diğer sitemleri de o kadar iyi olacaktır.

6) Evimizi küçük bir medrese yapalım

Esasen her aile reisi, eşinin ve çocuklarının manevi gelişiminden sorumludur. Bu nedenle onlara hem dini hem de dünyevi konularda yardımcı olmamız gerekir.

Dünyevi konularda her türlü desteği ve yardımı yaptığımız gibi manevi ve dini konularda da her türlü desteği ve yardımı yapmamız gerekir.

Bu açıdan, Kur'an, hadis ve tefsir okuma konusunda hem rol model olmalıyız hem de onların da okumalarına yardımda bulunmalıyız. Örneğin beraber tefsir okuyabiliriz. Onların endişe ettiği konuları okuyarak ve kısaca açıklayarak, hem endişelerinin gitmesine vesile oluruz hem de iman, ibadet ve takva konularında destek vermiş oluruz.

Unutmamak gerekir ki, bilmemek, tanımamak ve habersiz olmak endişe verebilir. Bilindikçe, tanındıkça ve haberdar olundukça hem endişeleri gidecek hem sevecekler hem de istifade edeceklerdir.

6) Hal ve tutumunuzla rol model oldukça onları şikayetleri de azalacaktır

Evlilik ve aile ilişkilerinizde İslam’ın ön gördüğü ahlakı yaşadıkça emin olunuz onlar da bunun kaynağının ne olduğunu anlayacak ve bunu size sağlayan sohbetlerinize engel olmayacaklardır.

Bu çerçevede boşanmayı aklınızdan geçirmek yerine eşinizle birlikte bir aile danışmanına gitmeniz daha faydalı olacaktır.

İlave bilgi için tıklayınız:

Evimi nasıl Nur medresesi gibi yapabilirim?

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun