Enbiya suresi 31. ayetin Türkçe mealindeki “sarsıntı” zelzele mi yoksa başka bir anlama mı geliyor?
- Araştırmama rağmen anlayamadığım bir konuyu sormak istiyordum. Enbiya suresi 31. ayetin Türkçe mealinde "insanlar sarsılmasın diye sabit dağların yaratıldığı" yazıyor. Bu kısım hakkında anlayabildiğim kadarıyla iki farklı yorum var;
1) Buradaki sarsıntı gerçekten depremleri ifade etmek için kullanılmıştır. Allah dağlık bölgeleri depremden korunmak isteyen insanlar için elverişli kılmıştır. Yani tabiri caizse şöyle açıklıyayım; 2021 yılında Türkiye’de yaşayan bir kişi depremden uzak bir hayat sürmek istediği zaman evini inşa etmesi gereken en doğru yer Erzurum, Erzincan gibi dağlık yerlerdir. Eğer bu bölgelerde depremler yaşanıyorsa, bu tamamen Allah’ın isteği çerçevesinde gerçekleşmiştir. Ya bir sınavdır ya da insanları fıtratına döndürmek için yapılmış müdahaledir.
2) Bu ayetin Türkçe mealinde geçen sarsıntı ifadesi günümüz depremlerini ifade etmez. Dünya ilk yaratıldığı zaman yeryüzü suların üzerinde beşik gibi sallanıyordur. Dağlar ise bu sarsıntıyı durdurmuştur ve yeryüzü üzerinde yaşanabilecek bir vasfa sahip olmuştur. Günümüzde dağlık yerlerde deprem yaşanması normaldir çünkü ayetin bize dağlık yerlerde sarsıntı olmayacağı vaadinde bulunmamıştır. Ayet bize geçmiş dönemde dünayanın ekstrem bir durumda olduğunu açıklamış ve bu ekstrem durumun dağların dikilmesiyle “normal” hale geldiğini ifade etmiştir. Bu normallik içerisinde ise dağlık yerlerde depremlerin olması gayet doğal bir olaydır.
- Bu konuda hakkında gördüğüm iki farklı görüşü beyan ettim. Bu görüşlerden hangisinin doğru olduğu konusunda yardımcı olabilir misiniz?
- Eğer ikinci görüş doğruysa dağların oluşması hangi devre rastlar açıklayabilir misiniz?
- Örnek vermek gerekirse “Bu ayet Pangea dönemini anlatıyor ve buradaki sabit dağlar ise Pangea’dan ayrılan kıtaların birbiriyle çarpışması sonucu oluşmuş dağlardır.” gibi.
Değerli kardeşimiz,
Bu ayette yer alan “TEMİD” kelimesi, sarsmak, sallamak, hareket ettirmek gibi manalara gelir. Onlarca tefsir kaynaklarında gördüğümüz bu konudaki bilgilerin özeti şöyledir:
a) Buradaki sarsıntı zaman zaman meydana gelen depremler değildir.
b) Yaratılış sürecinde yerkürenin dahilinde yer alan çeşitli gazların ve maddelerin hareket etmeleri sonucu yer daima sarsıntıya maruz kalırdı. O daimi sarsıntıdan insanları korumak için beşikleri olan yer küresinin bu sarsıntılardan kurtarılması adına dağlar birer kazık gibi yerin derinliklerinden itibaren perçin edilmiştir.
c) Güneş'ten ayrılırken yerküresi de ateş kütlesi idi. İç sarsıntılarla ateşin dışarıya sızmasını ve her tarafın yaşanmaz hale gelmesini önlemek için dağlar yaratmıştır. Ve volkanik olayların şehadetiyle yer küresi bu dağların menfezinden teneffüs ettiği için şiddetli sarsıntıların olmasını önlenmiş ve insanların sağa-sola savrulmasına engel olunmuştur.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Putperest ve Zerdüşt kadın esirlerle cinsel ilişki caiz mi?
- Hz. Cerir, ya şehadet edersin ya da boynunu vururum demiş mi?
- Mehdi geldiği zaman Ehl-i kitap dininde kalabilecek mi?
- Dağların sarsıntıları önlemediği, ilgili ayetlerin bilimle çeliştiği iddiasına ne dersiniz?
- Kıyamet vakti dağlara neler olacak?
- Kur'an'da dağların sağlam birer kazık olarak dikilmesi ifade edilmesine rağmen, neden depremler oluyor?
- Neml suresi 88. ayet, levha tektoniğine mi işaret ediyor yoksa kıyametteki duruma mı?
- Dağlar yerinde mi duruyor, yoksa yürüyor mu?
- Dağlar yukarıdan aşağıya mı atıldı?
- Kalem suresi birinci ayeti açıklar mısınız?