Mantar türünün binlerce cinsiyeti varsa, her şeyi çift yarattık ayeti nasıl açıklanabilir?

Tarih: 15.10.2020 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Pogonomyrmex adlı karınca türünde 3-4 cinsiyetin varlığından bahsediliyor.
- Diğer taraftan Schizophyllum commune mantar türünün tam 28.000 farklı cinsiyetinin bulunduğu bildiriliyor.
- O zaman Kuran’daki, “Her şeyi çift (zevceyn) yarattık” sözünü nasıl anlamalıyız?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Canlıların cinsiyeti, bir başka ifade ile eşey yapısı konusu ile ilgili bu soruda bir bilgi kirliliği vardır. Çünkü gerek bitkilerde gerek hayvanlarda ve gerekse insanlardaki cinsiyet yapısı ve üreme şekli bellidir. Öyle ileriye sürüldüğü gibi binlerce cinsiyet şekli yoktur.

Canlılar arasında iki türlü cinsiyet yapısı vardır. Birisi erkek, diğeri dişi. İki türlü de üreme şekli vardır. Birisi eşeyli üreme, diğeri de eşeysiz üremedir.

Eşeyli Üreme

Anne ve babanın ya da dişi (♀) ve erkek (♂) cinsiyetlerin bir araya gelmesiyle hasıl olan üreme şeklidir.

Eşeysiz Üreme

Farklı cinsiyetler bir araya gelmeden tek cinsiyetten yeni fertlerin hasıl edilmesidir.

Gerek eşeyli ve gerekse eşeysiz üremenin farklı şekilleri vardır. Mesela, burada sözü edilen mantarlarda bu iki türlü üreme şekli görülür. Eşeyli ve eşeysiz. Eşeyli üremede artı ve eksi, yani dişi ve erkek cinsiyetlerin bir araya gelmesiyle olur. Eşeysiz üreme de spor adı verilen yapılarla sağlanır.

Küçük yapılı canlılarda bazen pek çok fert bir arada bulunur. Bunlar koloni veya poly (çok) kelimeleriyle ifade edilir. İster koloni olsun ve isterse tek fert olsun, cinsiyet şekli aynıdır. Yani ya (♀) veya (♂) dir. Bir de bu iki cinsiyet aynı fertte bulunabilir.

Soruda sözü edilen Schizophyllum commune mantarında varlığından bahsedilen 28.000 farklı cinsiyet değil spor sayısıdır. Kültürü yapılan şapkalı mantarların şapkalarının altında siyah bölmeler vardır. O mantar yıkandığı zaman su simsiyah olur. O suya siyahlık rengini veren sporlardır. İşte su içindeki bu binlerce sporun yarısı artı yani dişi, yarısı eksi yani erkek karakterlidir. Çok küçük yapıda olan bu sporların her birisinden uygun bir ortamda yeni bir mantar hasıl edilir.

Netice itibariyle burada iki cinsiyetten söz edilir.

Aynı şekilde mesela bir elma ağacında iki bin çiçek olduğunu farz edelim. Burada her bir çiçekte hem erkek organ ve hem de dişi organ bulunur. Ama iki bin tane cinsiyet yoktur. İki cinsiyet vardır. Erkek organlar ve dişi organlar.

Bir ceviz veya fındık ağacında iki tip çiçek vardır; birisi erkek çiçekler diğeri dişi çiçeklerdir. Yoksa fındık ağacının başındaki çiçek sayısı kadar eşey farklılığı yoktur. Karıncalar için de durum aynıdır. Onlarda da dişi ve erkek cinsiyet vardır. Üremeleri ya eşeyli veya eşeysizdir.

İnsanlarda da normal hallerde ya erkek veya dişi karakter vardır. Bin beş yüz kişinin teşkil ettiği bir toplulukta bin beş yüz cinsiyet yoktur. Bu topluluk sadece erkeklerden meydana gelmiş ise tek cinsiyet, kadınlar da varsa iki cinsiyetten bahsedilir.

Kısaca söylemek gerekirse, bütün canlılar aleminde iki cinsiyet yapısı ve çoğalma şekli vardır ve bunlar Allah’ın Kur'an’da bildirdiğinden farklı değildir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun