Kur'an şifa vesilesi olabilir mi?
Değerli kardeşimiz,
Kur'an Şifadır
يَٓا اَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَٓاءَتْكُمْ مَوْعِظَةٌ مِنْ رَبِّكُمْ وَشِفَٓاءٌ لِمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِن۪ينَ
“Ey insanlar, size Rabbinizden bir öğüt, gönüllerde olanlara (dertlere) bir şifâ, mü'minler için bir hidâyet ve rahmet gelmiştir.” (Yunus, 10/57)
Ashaptan Ebû Saîd şöyle anlatır: Hz. Peygamberin gönderdiği bir seferdeydik. Bir yerde konakladık. Yanımıza bir hizmetçi gelip “Kavmimizin efendisini zehirli bir yılan soktu. Sizde rukye yapan (tedâvi maksadıyla dua okuyan) biri var mı?” dedi. Bunun üzerine bizden biri kalkıp onunla birlikte gitti ve hastaya okuyuverdi. Adam iyileşti. Okuyan arkadaşımıza otuz koyun verdiler. O da bize onların sütünden içirdi. Kendisine “Sen rukye yapmasını bilir miydin?” diye sorduk. “Hayır, ben sâdece Fâtiha Sûresi’ni okuyarak rukye yaptım.” dedi…(Müslim, Selâm, 66, 65; Buhârî, Fedâilü’l-Kur’ân, 9; İcâre, 16; Tıp, 33, 39)
Ayetü’l-Kürsi, İhlas, Felak, Nas sureleri ve bazı ayetlerin özellikle nazar değmesi gibi durumlara karşı manevi bir zırh hükmüne geçtiği tecrübelerle sabittir.
Öte yandan onun ayetleri mana yönüyle insana medet verir, gönlünü ferahlatır, nice dertlerden ve sıkıntılardan onu kurtarır. Mesela, kendini bazı zorluklar karşısında savunmasız hisseden bir Müslüman, şu ayeti okuyunca ne kadar rahatlar:
اِنَّ اللّٰهَ يُدَافِعُ عَنِ الَّذ۪ينَ اٰمَنُواۜ “Şüphesiz Allah iman edenleri müdafaa eder.” (Hac, 22/38)
Keza şu ayetler de benzeri psikolojik desteği verecek mesajlar sunar:
سَيَجْعَلُ اللّٰهُ بَعْدَ عُسْرٍ يُسْرً۟ا “Allah zorluktan sonra bir kolaylık kılacaktır.” (Talak, 65/7)
وَعَسٰٓى اَنْ تَكْرَهُوا شَيْئًا وَهُوَ خَيْرٌ لَكُمْۚ “Hoşlanmadığınız bir şey, sizin için hayırlı olabilir.” (Bakara, 2/216)
كَتَبَ اللّٰهُ َلاَغْلِبَنَّ اَنَا وَرُسُل۪ى “Allah şöyle yazdı: Elbette ben galip geleceğim, elçilerim de...” (Mücadele, 58/21)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Zikrin esası Kur’an ayetlerinde mi yer alıyor?
- İslam'da mirası anlatır mısınız?
- ''Yaratmak'' ifadesi yalnızca Allah'a mı mahsustur?
- Allah'ın bizi imtihan etmesi bizi bilmek için mi?
- Hz. Peygamberin her sözü vahiy mi?
- Peygamberin haram kılma yetkisi var mıdır?
- Seyyiatın hasenata tebdili nasıldır?
- İhlas suresini açıklar mısınız?
- İşari tefsirden bir örnek verir misiniz?
- Büyük günah işlemek insanı kâfir yapar mı?