Pekari necis midir, derisini kullanmak caiz mi?

Tarih: 27.07.2019 - 13:20 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Domuz/yaban domuzu necisü'l-ayn'dir ve her tarafı necistir, kullanılmaz. Fakat pekari derisi kullanımında bir sıkıntı var mıdır?
- Pekariler yaban domuzuna benzemesine rağmen domuz değildirler ve aynı cinsten değildirler. Mesela: domuzlarda 44 diş varken, pekarilerde 28 diş mevcuttur ve diş yapısı değişiktir. Domuzlarda her ayakta 4 tırnak var iken, pekarilerin ayaklarında 3 parmak vardır. Ve domuzların aksine, kökler ve otlardan besleniyorlar.
- Etinin yenmesinde sakınca vardır diye düşünüyorum, fakat elbise/eldiven/ayakkabılarda derisini kullanmakta sakınca var mıdır?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Peygamber Efendimiz (asm): “Deri tabaklandığı zaman temiz olur.” (Müslim, Hayız, 838; Ebu Davud, Libas, 40) buyurmuşlardır.

Domuzun derisi ise; domuzun bizatihi kendisi necis olduğu için, ulemanın cumhuruna göre tabaklanmakla temiz olmaz. (Serahsi, el-Mebsut, I, 372; İbn Kudame, el-Muğni, Beyrut, 1984- I, 84; İbn Rüşd, Bidayetü’l-Müctehid, Mısır, 1975, I, 79)

Dolayısıyla domuz derisinden yapılan ayakkabı, kemer, fırça, cüzdan, ceket, mont ve benzeri eşya ve giyeceklerin üretim ve ticaretinin yapılması, ihtiyaç ürünü olarak kullanılması, zaruret olmadıkça caiz değildir. (bk. Buhari, Büyu 111)

Soruda ifade edilen hayvanın Amerika'nın belli bölgelerinden Arjantin'e kadar uzanan coğrafyada yaşayan vahşi bir domuz türü olduğu ifade edilmektedir.

Dolayısıyla her ne kadar bilinen domuz türlerinden kısmen farklılık gösterse de bahse konu hayvanın deri vb. kısımlarından faydalanma hususunda domuz ile ilgili hükümler çerçevesinde hareket edilmesi ihtiyata uygundur.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun