Karınca kolonileri tesadüfen mi azalıp çoğalmaktadır?

Tarih: 07.02.2016 - 10:03 | Güncelleme:

Soru Detayı

- karinca hayvani: eger bir karinca kolonisinin olusumuna taniklik ettiyseniz, ki ben sayisiz kereler bu serefe eristim, surecin cok tesadufi oldugunu gorursunuz. hic de oyle bir "koloni zekasi" gorunmez ortalarda, tum bireyler anlamsizca hareket ederler, ta ki nufus belirli bir miktara ulasincaya dek.
- bu kritik esik gecildi mi, organizasyon yetenegi muthis artar; koloni sanki idare ediliyormuscasina hareket eder. bunun nedeni bu mahluklarin, birbirlerinin salgiladiklari kokulari takip ederek organize olabilmeleri ve gereken isbolumunu yapmalaridir.
- eger da bir alanda fazla sayida karinca bulundurursaniz, bir cikintinin hata yapma orani oldukca duser ve sistem kisa surede dengeye ulasir, daha dogru tabiriyle converge olur.
- isin asil ilginc yani ise gelismis bir kolonideki nufusu yavas yavas azaltmakla ortaya cikar. hic de sanildigi gibi esrarengiz bir koloni zekasi olmadigini kanitlarcasina, nufusu azaltmanin onceleri hicbir etkisi olmaz. ne zaman ki kritik esige geldiniz, o zaman butun koordinasyon veya bize "zeka" gibi gorunen olgu aninda coker.
- ortamda baska kokular da varsa veya ruzgar mevcutsa bu esige daha cabuk ulasilir. madem oyle, durumu disaridan gozlemleyen bizlerin koloniye atfettigi zeka, eksilttigimiz karincalarin hangisiyle beraber yokoldu?
- eger sisteme "esit" olarak yayilmis olsaydi, zekadaki dususun lineer olmasi gerekmez miydi?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Karınca kolonisine dışarıdan bakan birisi, orada gördüğü karıncaların bir takım davranışlarını, karınca sayısındaki artış ve eksilmeyi anlamadığından, onların hareketlerini tesadüfe verip işin içinden kolayca çıktığı görülüyor. Kendince de karıncaların o davranış ve yaşayışlarını tesadüfe vermekle açıkladığını zannediyor.

O şahıs bu sefer dönüp, karıncaların davranışları hakkında bu açıklamasının doğru olduğunu iddia ediyor.

 Şimdi karınca kolonilerinin teşekkülünü ve karınca davranışlarını tesadüfle açıkladığını ileri süren o şahıs;

- Karıncalar üzerinde ilmî bir araştırma yapmış mı? Hayır. 

- Karıncalar üzerinde dünya çapında kaç tane arştırma yapıldığını biliyor mu? Hayır.

-  Yıllardan beri yapılan laboratuvar araştırmalarının sonuçlarını okumuş mu? Hayır.

- Karıncaların dilini biliyor mu? Hayır. 

- İlim adamı mı? Hayır. Çünkü ilim adamı böyle saçma sapan bir şeyi ileri sürmez.

- Yukarıdaki sözlerin kendi içerisinde tutarlılığı var mı? Hayır.

O şahsın; karıncalarla ilgili kendi sözlerinden bazıları:

- Koloni sanki idare ediliyormuşcasına hareket eder.

- Bu mahlukların, birbirlerinin salgıladıkları kokuları takip ederek organize olabilmeleri ve gereken iş bölümünü yapmalarıdır.

- Eğer dar bir alanda fazla sayıda karınca bulundurursanız, bir çıkıntının hata yapma oranı oldukça düşer

- Sistem kısa sürede dengeye ulaşır.

Şimdi bu ifadeler karıncaların yaptığı işlerin bir ilim, irade ve kudretle yönlendirildiğini açıkca ortaya koymuyor mu? 

Böyle bir canlı grubunun veya ferdinin yapısı ve davranışlarıyla alakalı karar vermek için, çok sathi bir nazarla dışarıdan bakmakla iş hallolacaksa, o zaman dünya çapında kurulan araştırma laboratuvarlarına ve onlar üzerinde âdeta iğne ile kuyu kazarcasına çok dikkat ve hassasiyetle araştırma yapan bilim adamlarının çalışmalarına, bu karınca kolonisi kaşifinin düşüncesine göre hiç gerek yok. Her şeyi birkaç bakışta anlıyor ve bütün yapılan işleri tesadüfle açıklamakla, kendi kanaatine göre, sanki bilimsel bir sonuca varmış oluyor.

Bu konuda söylenebilecek son söz şu olsa gerek; kâinatta bir yaratıcının varlığını gözden gizlemek isteyen bazı kimseler, canlıların yaratılış gayelerini, hikmetlerini, vazife ve davranışlarını tesadüfe vererek işin içinden çıkıyorlar. Kısacası tesadüf onların cehaletlerini örten bir perde oluyor. İşin garibi, bunu da ilmi bir düşünce olarak takdim ediyorlar.

Bu fikir pazarında herkes düşüncesini ortaya seriyor. Bazıları yaptığı ilmî araştırmalar sonunda elde ettiği neticelerin Cenab-ı Hakk’ın ilim, irade ve kudretinin eseri olduğunu nazara veriyor. Bazıları bu hikmetli ve gayeli yaratılışların bir yaratıcı tarafından idare ve kontrol edilmediğini ileri sürüyor. Bazıları da böyle karınca kolonisi kaşifi gibi, hiçbir ilmi araştırma ve denemeye gerek duymadan her şeyin gelişigüzel ve tesadüfen eseri olduğunu iddia ediyor. Madem hürriyet var; isteyen bu pazardan istediğini seçip alabilir...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun