Helal kesim olmayan hayvanlardan üretilen gıda katkı maddelerini içeren ürünlerin dinen yenilip-içilmesinde herhangi bir sakınca var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Yiyecek ve içeceklerimizde, haram olduğu sabit olan herhangi bir katkı maddesinin varlığı konusunda kesin bir bilgiye sahip isek; bu tür yiyecek ve içeceklerden kaçınmak ve helal olan ürünleri tercih etmek durumundayız.
Eti yenen hayvanlardan elde edilen jelatinli gıdaların yenmesi ve içilmesi caizdir. Bu konuda şunu ifade edelim ki, jelatin imal edilirken istihaleye (kimyasal tepkime neticesi tamamen başkalaşıma) uğrarsa, pisliği gitmiş olacağı için kullanımı haram olmaz denebilir. Şu kadar var ki, bunun istihaleye uğrayıp uğramadığı da kesin değildir. Nitekim konunun uzmanlarından bazıları istihale olduğunu kabul etmemektedirler. Bu nedenle zaruret olmadıkça şüpheli şeylerden uzak durmak adına haramlığı bilinen ürün ve materyalleri barındıran ürünleri tüketmekten sakınmak gerekir.
Özellikle de bu tür maddelerin her türlü alternatifleri bulunduğu bir dönemde böyle bir tüketime cevaz vermek dinen doğru olmaz.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Nimetin asıl lezzeti nedir?
- Nimetlere hamd ve şükür nasıl olur?
- Elma suyu üretiminde domuzdan elde edilen jelatin kullanılıyor, sonra bu jelatin geri alınıyor; bu meyve sularını içmek caiz midir?
- Jelatinle yapılan kapsüllü ilaçları kullanmak caiz mi? Saçlarım çok dökülüyor ve saçımın üstü kel olmaya başladı. Bu ilacı kullanmam doğru olur mu?
- İnek kursağından yapılan maya helal mi?
- Yosun yemek caiz mi?
- Müslümanın marketinden aldığım helal olur mu?
- Polivinil asetatın içeriğinde metil alkol var mı?
- Tıbbın zararlı dediği her şeyin yenilmesi haram mı?
- Ekmek ya da pizza gibi gıdaların içine insan saçının katıldığı doğru mudur?