Duhan Suresi, 28. ayette geçen "Biz onları başka bir kavme miras verdik." ifadesiyle hangi kavim kastedilmiştir?
Değerli kardeşimiz,
"Biz onları başka bir kavme miras verdik." (Duhan, 44/28)
Kasıt İsrailoğullarıdır. Yüce Allah daha önce oralarda köleleştirilmiş iken Mısır'ı onlara mülk verdi. Böylece oraya mirasçı oldular.
Buna sebeb ise mirasın mirasçıya ulaşması gibi, buraların da onların eline geçmesi idi. Bunun bir benzeri de yüce Allah'ın:
"Zaafa uğratılagelmiş kavmi de bereketlendirdiğimiz yerin doğularına da batılarına da mirasçı kıldık." (A'raf, 7/137) buyruğudur. (bk. İmam Kurtubi, Camiu li-Ahkami’l-Kur’an, Buruc Yayınları: 15/583)
Bu kavim İsrailoğullarıdır. Ama onların Mısıra geri dönmemesinden hareketle, başka bir kavim olduğunu söyleyenler de olmuştur. (bk. Beydavi Tefsiri)
Netice itibariyle İsrailoğulları Mısır'da oturmasalar dahi, Firavun ve adamlarının ölümünden sonra Mısır İsrailoğullarına miras olarak kalmıştır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Allah bir başakta yüz tane olacağını bildiriyor. (Bakara, 2/261) Bir tane başakta yüz tane bulunur mu?
- Kur'anlar arasında binlerle ifade edilen kelime farklılıkları var; bunu nasıl anlamalıyız?
- Neml suresinin 88. ayetinde dağların yürütüldüğü anlatılırken başka ayetlerde sabit olduğu ve sadece kıyamet günü yürütüleceği bildirilmiştir. Bu konuya açıklık getirir misiniz?
- "Biz gece ve gündüzü iki Ayet kıldık ve gece âyetini sildik" (İsra, 17/12) ayetindeki "Gece ayetini sildik." ifadesi nasıl anlaşılmalıdır?
- Zariyat suresi, 7. ve 8. ayetlerde göklerdeki hareli (kıvrım kıvrım) yollara yemin edilmektedir. "Hareli yollar" ne demektir?
- "Biz her ümmet için uygulayacağı bir ibadet yolu verdik. O halde din işinde seninle asla çekişmesinler." (Hac, 22/67) Bu ayete göre her ümmete farklı ibadetler mi takdir edilmiştir?
- Tekvir suresinin 1. ayetinde kıyamet zamanı güneşin dürüleceğinden bahseder. Bu ayeti açıklar mısınız?
- Alak suresi 15 ve 16. ayetlerde geçen nasiye / perçemle ilgili bir mucize olabilir mi?
- Kur’an’da bebeğin üç karanlık içinde olduğu ve iki tam yıl emzirilmesi gerektiği bilgisi, bilimsel verilerin beş karanlık içinde ve üç yıl emzirilmesi gerçekleriyle çelişmiyor mu?
- Kaf Suresinin 6. ayetinde geçen "gökte hiçbir çatlak bulunmaması" nasıl anlaşılmalıdır?