Nebe suresini okuyan kimsenin bedeninin nurlanacağı ve soğuk cennet şerbeti içirileceğine dair bir hadis var mı?

Tarih: 17.10.2017 - 00:27 | Güncelleme:

Soru Detayı

Nebe suresinin nüzul sebebi nedir? Nebe suresini okuyan kimsenin bedeninin nurlanacağı ve soğuk cennet şerbeti içirileceğine dair bir hadis var mı?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

1. Nebe Suresinin tamamı Mekke'de nazil olmuştur ve bunda ittifak vardır. (1)

Hz. Peygamber (asm), risaletini ilan edince Kureyşliler "Getirdiği nedir?" diye kendi aralarında birbirleriyle tartışmışlardır İşte bunun üzerine "Neyi soruşturuyorlar? O büyük haberi mi?" ayeti ile başlayan Nebe suresi nazil olmuştur. (2)

Ayrıca, “Biz, sizi yakın bir azapla uyardık. O gün kişi elleriyle önceden sunmuş olduklarına bakacak ve kafir: 'Keşke ben toprak olsaydım.' diyecektir.” mealindeki ayetle ilgili şu rivayet vardır:

Mukatil der ki: "'O gün kişi elleriyle önceden sunmuş olduklarına bakacak.' ayet-i kerimesi Ebu Seleme ibn Abdü'l-Esed el-Mahzûmî ve kardeşi el-Esved ibn Abdü'l-Esed hakkında nazil olmuştur. Bu ayet-i kerimedeki 'kişi' Ebu Seleme; 'kâfir' de kardeşidir.” (3)

Bir ayet veya suresin inme nedeninin özel olması, ayet veya surede geçen hükmün genel olmasına engel değildir. Bu kurala göre, ayetteki hüküm, ayette geçen özelliklere sahip olan herkesi içine alır.

2. Bazı tefsirlerde Nebe Suresinin faziletiyle ilgili şu rivayetle var:

“Amme yetesâelûn suresini okuyan kimseye Cenab-ı Hak kıyamet gününde soğuk içecekler lütfedecektir.” (4)

"Nebe Suresini öğreniniz ve öğretiniz. Bu sureyi okuyan kimseye Allahu Teala kıyamet gününde Kevser şarabından içirir." (5)

"Kim ikindi namazından sonra Nebe suresini (vird olarak) okursa, Allah’u Teala o kimsenin rızkını artırır (kazancına bereket ihsan eder), Ona dünya dağları ağırlığınca iyilikler yazılır. Kıyamet günü yüce Allah her bir kılını nurlu kılar. Dünyadan cennetteki makamını görmeden de çıkmaz." Diğer bir rivayette ise "Nebe suresini okuyan kimseye kıyamet günü soğuk şerbet içirilir" (6)

(1) İbnu'l-Cevzî, Za’du’l-Mesir, Nebe Suresi.

(2) Suyûtî, Lübâbun-Nukûl, 11/191.

(3) Kurtubi, Nebe Suresi; bk. Bedreddin Çetiner, Esbab-ı Nüzul, Çağrı Yayınları: 2/931.

(4) Zemahşerî, Beyzâvî, Nebe Suresi.

(5) Bursevi, Ruhu'l-Beyan, Nebe Suresi.

(6) Bu iki rivayet Ebûl-Leys Semerkandî'nin tefsirinin bir yazma nüshasının derkanarında Übeyy b. Kâb'ın rivayeri olarak yazılmıştır. (bkz. Ebûl-Leys Semerkandî, Tefsiru'l-Kuran, Nebe Suresi, Süleymaniye Ktp, Nuruosmaniye, 228). Rivayetlerin sıhhati konusunda kaynaklarda bir bilgiye yer verilmemiştir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun