Naziat Suresi 27. ayette geçen بَنٰیهَا şeklinde yazılan kelime, anlamı değiştirir mi?

Tarih: 05.12.2014 - 12:56 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Abimin yanında yeni çalışmaya başlamış Suriyeli bir genç var. Kur'an-ı Kerim istemiş, ben de ona hediye olarak bir tane satın aldım. Çocuk hediyeyi kabul etmedi. Neden olarak da bu Kur'an'ın yanlış olduğunu söylüyor. Kur'an'da bazı kelimelerde yer alan 'ye' harfinin yazılmaması gerekiyormuş, çünkü anlam değişiyormuş demesine göre.
- Ama bizde bulunan tüm kitaplarda bu harf var ve hocalara göre anlam değişmiyor. O 'Ben Arabım, biliyorum değişiyor' diyor. Arabistan'dan gelen bir Kur'an vardı bir hocamızda, onu gösterdik, 'Heh bu' dedi.
- Bizdeki yanlış olsa bunca hoca fark etmemiş olabilir mi?
- Size de danışmak istedim, dediği gibi yanlış olsa bizim gibi dinine bu kadar düşkün milletin ve bunca alimin gözünden kaçar mı hiç?

- Kelime: Naziat Suresi 27. ayette geçen بَنٰیهَا şeklinde yazılan kelimenin anlamı değiştirdiğini, بَنَاهَا şeklinde yazılması gerektiğini söylüyor.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Naziat suresi 27. ayetinde geçen kelime, Suudi Arabistan'da basılan mushaflarda بَنَاهَا veya بَنٰهَا۠  şeklinde yazılmaktadır.

Türkiye'de ve diğer bazı İslam ülkelerinde basılan mushaflarda ise بَنٰيهَا۠ şeklinde yazılmaktadır.

Kısacası bu kelime بَنٰيهَا۠ şeklinde yazılabileceği gibi بنها veyahut da بَنَاهَا şeklinde de yazılabilir. Çünkü Arapça’da "oluşturmak, bina etmek" manasında olan "bena" (بنى) kelimesinin mastarı “binaen”  بناء ve “bünyanen” بنيانا şeklinde iki türlü gelmektedir ve bu durumu Arapça sözlüklerde de görebilirsiniz.

Söz konusu kelime bu ayette Yüce Allah'ın gökyüzünü yaratmasını anlatır ve yazılış şekli değişse bile her iki şekilde de kelimenin mastarı olduğu için anlam değişmez. Bu itibarla söz konusu ayetin yazılışında bir yanlışlık yoktur.

Bu ayetin meali de şöyledir:

"(Ey inkarcılar!) Sizi yaratmak mı daha zor, yoksa göğü yaratmak mı? Onu Allah kurmuştur." (Naziat, 79/27)

Muhtemelen Suriyeli olan genç kardeşimiz içinde "ye" harfi olmayan mastar ile yazılmış halini bildiği ve diğer yazılışı da bilmediği için öyle demiş olabilir.

Bilindiği üzere Kur'an-ı Kerim'in yazılışı Yüce Allah tarafından Cebrail (as) vasıtasıyla Hz. Peygamber (asm) Efendimize nasıl bildirilmiş ise Peygamberimiz de vahiy katiplerine o şekilde yazdırmıştır. Bu duruma resm-i hat denilmektedir.

Ancak Peygamberimiz (asm) döneminde Kur'an-ı Kerim harfleri üzerinde noktalama ve hareke işaretleri olmadığı için, söz konusu işaretler daha sonradan konulmuştur...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun