Namaz kılmayı Hz. Ali mi öğretti?
- Bir sahabe Kufe’de hazreti Ali'nin arkasında Namaz kılıyormuş Hazreti Ali namazda secdeye gider iken ve secdeden kalkar iken tekbir getiriyormuş rekatlardan kalkar iken tekbir getiriyormuş namazı bitirmiş sonra hazreti Ali bir sahabenin elini tutmuş ve o sahabe demiş Ali bize peygamberin namazını hatırlattı ya da bizimle peygamberin namazını kıldı.
Değerli kardeşimiz,
Namazın nasıl ve ne zaman kılınacağını öğreten Hz. Peygamber (asm) Efendimizdir. Hz. Ali (ra) ve diğer sahabi efendilerimiz ise, Peygamberimizi namaz kılarken gördükleri şekliyle namazlarını kılmışlar.
Her sahabinin gayesi Peygamberimiz gibi yaşamak, onun (asm) gibi bir kul olabilmekti. Bu yüzden Hz. Ali'nin (ra) namazını görenler Peygamberimizin namazını hatırlar ve onun namaz kıldırdığı kimseler de "Ali bize Peygamber'in namazı gibi namaz kıldırdı." derlerdi.
İşte soruda geçen rivayet de bunlardan biridir ve şöyledir:
İmran b. Husayn'in (r.a.) Mutarrıf b. Abdullah'tan rivayetinde Mutarrıf şöyle anlattı:
Ben İmran b. Husayn ile beraber Ali b. Ebu Talib'in ardında namaz kıldım. Ali, secde ettiği zaman, başını kaldırdığı zaman, iki rekâtın sonunda kalktığı zaman, her defasında "Allahü Ekber" demişti. Namazdan çıktığımız vakit İmran elimi tuttu, sonra: Vallahi bu zat bize Muhammed'in (asm) kıldırdığı namazı kıldırdı, dedi. Yahut da bu zat bana Muhammed'in namaz kıldırışını hatırlattı, dedi. (Müslim, Salat, 33)
Bu rivayette geçen ve dikkat çekilen konu, namazda rükuya ve secdeye giderken ve ayağa kalkarken tekbir alındığında ellerin de kalkıp kalmayacağıdır.
İslam dininin en önemli ibadetlerinden biri olan namazda mezheplerin uygulamalarından kaynaklı birtakım farklılıklar bulunmaktadır. Bunlardan en dikkat çekici olanı namazda ellerin kaldırılması uygulamasıdır.
İftitah tekbirinde yani namaza başlarken ellerin kaldırılması gerektiği hususunda mezhepler arasında herhangi bir ihtilaf bulunmamaktadır.
Bununla birlikte iftitah tekbiri dışında da ellerin kaldırılmasının gerekip gerekmediği konusunda mezhepler farklı görüşlere sahiptir.
Mezhepler arasındaki bu görüş ayrılığı konu ile ilgili farklı rivayetlerden kaynaklanmaktadır.
Detaylı bilgi, kaynak ve açıklama için tıklayınız:
- Namaz kılarken ellerin kalkması gerekmiyor mu?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Namaz kılarken ellerin kalkması gerekmiyor mu?
- Vitir namazında Kunut dualarını okurken, ellerini durumu nasıl olmalı?
- Şafi mezhebine göre namaza başlarken, rükuya giderken ve secdeye varırken elleri kaldırmanın hükmü nedir?
- Namazda iftitah tekbiri nasıl alınmalı, Araplarla bizim tekbirimiz neden farklı? Arap kardeşler, ellerini göğüs üzeri kaldırıp omuz hizasına kadar, hanımların tekbir alışına benzer tekbir alıyorlar, baş parmağı kulaklara kadar kaldırmadan...
- Şafi mezhebine göre namazın şartları ve rükünleri, vacipleri ve sünnetleri ile ilgili hükümler nelerdir?
- Namazda ruküya giderken Şafii mezhebinde ellerin kaldırılması neden Hanefi mezhebinde yoktur?
- Allahü ekber lafzı Kur’an'da geçmekte midir?
- Bayram ve Bayram Namazları
- Peygamberimiz'in Hz. Ebu Bekir’i namaz kıldırmaya memur edişi ve Peygamberimiz’in son namaz kıldırışı nasıl olmuştur?
- Şafiilerde, cenaze namazında Sübhaneke okunur mu?