Mümin kulun en güzel eğlencesi mescitlerde def çalıp, zikr etmektir, sözü hadis mi?
- Def ile ilgili iki hadis rivayetinin kaynağı ve sıhhat durumu nedir?
1. Mescitlerde zikir ve def çalınması ile ilgili hadis sahih midir?
- Peygamber Efendimiz bir gün sahabelerle sohbet esnasındayken bir sahabe: "Ya Resullallah biz hiç mi eğlenmeyeceğiz?" diye bir soru sorar. Bunun üzerine Rasulullah Efendimiz (asm): "Mümin kulun en güzel eğlencesi mescitlerde def çalıp, zikr etmektir" cevabını buyurmuştur.
2. Rivayetlere göre Peygamber Efendimiz sav. Medineye hicreti esnasında Medine girişinde deflerle "Talaal Bedru Aleyna" ilahisiyle karşılanmıştır.
- Sesli zikir ve def ile ilgili bu hadisler sahih midir? Kaynağı nedir?
Değerli kardeşimiz,
1. Sorudaki şekliyle herhangi bir hadis rivayetine rastlayamadık.
2. “Peygamber Efendimiz (sav.) Medine'ye hicreti esnasında Medine girişinde deflerle ‘Talaal Bedru Aleyna’ ilahisiyle karşılanmış” olduğuna dair hadis rivayeti vardır. (bk. Gazali, İhya, 2/277)
Zeynu’l-Iraki, bu hadis rivayeti zayıf olmakla beraber, Gazali’nin “...deflerin eşliğinde” şeklindeki ifadesinin ise, rivayetlerde yer almadığını bildirmiştir. (bk. Tahricu Ahadisi’l-İhya /İhya ile birlikte, a.y)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- One Supplication Every Week- 38th Week
- One Supplication Every Week- 11th Week
- One Supplication Every Week- 49th Week
- One Supplication Every Week- 6th Week
- One Supplication Every Week- 5th Week
- One Supplication Every Week- 40th Week
- One Supplication Every Week- 36th Week
- One Supplication Every Week- 30th Week
- One Supplication Every Week- 50th Week
- One Supplication Every Week- 20th Week