İçinde çalgı bulunan eve rahmet melekleri girmez mi?
- Bazı yerlerde ve sitelerde çalgı aleti bulunan odaya rahmet meleğinin girmeyeceği ile ilgili bir hadisin var olduğunu duydum.
- Bu hadisin doğruluk derecesi nedir, bu hadise göre müzik haramdır diyebilir miyiz?
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle ifade edelim ki, meleklerin girmediği ev yoktur. İnsanın girdiği eve melek de girer.
İçinde müzik aleti bulunan bir eve rahmet meleği girmez anlamında bir ayet-i kerime yoktur, bununla ilgili bir hadis-i şerif de bulamadık.
Bir aletin kendisi helalde de kullanılabilecekse bunun yapılması, alınıp satılması haram olmaz. Bunu haramda kullanan olursa o sorumlu olur.
İslam dini gerek inanç ve ibadet esasları, gerekse sosyal hayat ve ahlak ilkeleri itibariyle, fert ve toplum olarak insanın yaratılışına uygundur. Fıtrat dini olan İslam’ın, insanın fıtrat gereği olan ihtiyaç ve arzularının karşılanmasına önem vereceği açıktır. Bu itibarla, insanın maddi / bedensel ihtiyaç ve isteklerinin karşılanmasını mübah gördüğü gibi, ruhi-manevi, bedîî-estetik ihtiyaç ve arzularının karşılanmasını da aynı şekilde mübah görmüştür.
Burada düğünlerde müzikli eğlence yapmanın sakıncalı olup olmadığı akla gelmektedir. Kuran ve sünnette de müzik dinlemenin haram olduğunu ve müzik dinleyenlerin günahkâr olacağını ispata yetecek yeterli açık delil bulunmadığı görülmektedir.
Nitekim Resulullah (asm) Efendimiz, nikâhın duyurulması için def çalınmasını öğütlemiştir. (bk. Tirmizî, Nikâh, 6)
Yine bir bayram günü Hz. Aişe’nin yanında def çalıp türkü söyleyen iki kız çocuğunu yadırgayanları “Bırakın, bugün bayramdır.” diyerek uyarmıştır. (bk. Müslim, Îydeyn, 4)
Hz. Aişe (r.a.) validemiz anlatıyor:
"Benim yanımda iki kız çocuğu, Buas savaşı ile ilgili hamasi ezgiler söylerken Resulullah (asm) çıkageldi. Gidip yatağın üzerine yan üstü uzandı ve yüzünü de aksi istikamete çevirdi, derken babam Ebu Bekir (r.a.) içeri girdi. Beni azarladı ve ‘Resulullah’ın hane-i saadetlerinde şeytan çalgısı ha!’ dedi."
"Bunun üzerine Resulullah (asm), ona yönelip ‘Bırak onları (söylesinler!)’ buyurdu.
Onlar sohbete dalıp, bizden dikkatlerini çekince, ben çocuklara göz işareti yaptım, kalkıp gittiler."(Buhari, Îydeyn, 2)
Diğer bir rivayette Hz. Aişe (r.a.) der ki:
“Bir bayram günüydü. Habeşliler, mescitte kılıç-kalkan oyunu oynuyorlardı. Ben mi Resulullah’tan (asm) talep etmiştim yoksa o mu dedi, bilemiyorum;
- Seyretmek ister misin, buyurdular. Ben de
- Tabii, dedim. Kalktı, beni arkasına aldı, yanağım yanağına yakın hâlde durduk.
- Ey Erfideoğulları göreyim sizi (oynayın), diyordu. Ben usanıncaya kadar böyle devam ettik. (Usandığımı fark edince),
- Yeter mi, buyurdular. Ben,
- Evet, dedim. Bunun üzerine;
- Öyleyse git, dediler.” (Buhârî, Îydeyn 2; Müslim, Îydeyn, 4)
Amir İbn Sa’d(r.a.) anlatıyor:
“Bir düğün sırasında Karaza İbn Ka’b ve Ebu Mesud el-Ensari’nin yanına girdim, bazı kız çocukları şarkı söylüyorlardı. Ben dayanamayıp, ‘Sizler, Resûlullah’ın (asm.) Bedir ashabından olun da yanınızda şu iş yapılsın, olacak şey değil!’ dedim. Bunun üzerine onlar, ‘Otur, dilersen bizimle dinle, dilersen git, bize düğünde eğlenme ruhsatı verildi!’ dediler.” (Nesâî, Nikâh, 80)
Bütün bunları göz önünde bulunduran alimler, insanların haram sözler söylemeden ve haram işler işlemeden def çalıp, türkü söyleyip oynayabileceklerini ve eğlenebileceklerini söylemişlerdir. (bk. Kettânî, et-Terâtîbu’l-idâriyye, II, 79-80)
Ancak haram olan bir şeyi tasvir etmek, haramları güzel göstermek, cinsel duyguları tahrik etmek ve mahremiyet kurallarına riayet etmemek gibi davranışlar caiz değildir.
Bedîüzzaman Hazretleri de bu meseleyi şöyle özetlemiştir:
"Ulvi hüzünleri, Rabbani aşkları îrâs eden sesler helaldir; yetimane hüzünleri, nefsani şehevatı tahrik eden sesler haramdır. Şeriatın tayin etmediği kısım ise, senin ruhuna, vicdanına yaptığı tesire göre hüküm alır." (İşaratü’l-İ’caz, s. 70)
Demek ki, bir alet, kullanım durumuna göre hüküm alır. İçinde isyan, küfür veya İslam’ın hoş karşılamadığı sözler bulunan yahut cinsel tahrik, müstehcenlik gibi dinimizce hoş görülmeyen şeylere yol açan müziğin söylenmesi ve dinlenilmesi kesinlikle uygun değildir. Bu tür durumlar olmadığında ise bir sakıncası olmaz.
Bununla birlikte müzik konusunu gerek önceki devirlerde gerekse zamanımızda bir tercih ve takva meselesi olarak değerlendirenler de bulunagelmiştir. Bunların saygıyla karşılanması gerektiği gibi, müzik dinlemeyi bir eğlence unsuru olarak görenlerin de hoş karşılanması gerekir.
İlave bilgi için tıklayınız:
- İmam Gazali'nin hiçbir çalgıya izin vermediği doğru mu?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Bir Rock Market açmanın fıkhi yönden sakıncası var mıdır?
- Damat olarak iki aileye de düğün konusunda galebe çalamazsam ne yapmam gerekir?
- Peygamber Efendimiz düğün merasimlerine katılmış mıdır? İslam'a göre düğün merasimi nasıl olmalıdır?
- Halk dansları, folklor oynamak günah mı?
- Düğünde eğlenmenin ölçüsü nedir?
- Camilerde düğün yapılabilir mi?
- Müzik / çalgı aletleri (bağlama, gitar, piyano, org, saz vb.) kullanmak ve şarkı söylemek caiz mi?
- Müzik aleti kullanmak haram mı?
- Çalgı ve müzikten zevk almak küfür müdür?
- Peygamberimiz düğüne gidenleri övmüş mü?