Muhabbet oluşmasını sağlamak için 3000 kere Yâ Kadir, Yâ Allah esmasını okumak doğru mudur?
- Muhabbet oluşmasını sağlamak için 3000 kere Yâ Kadir, Yâ Allah esmasının okunması caiz midir, doğru mudur?
- Bir Yasin-i şerif kitabında sevdiğimiz kişi ile aramızda muhabbet oluşmasını sağlamak için 3 gün 3000 kere (Yâ Kadir, Yâ Allah, Yâ Rahman, Yâ Allah, Yâ Rahim, Yâ Allah, Yâ Kerim, Yâ Allah..) esmasının okunması gerektiğini gördüm.
- Bu karşı tarafın hayatını da etkilediği için doğru mudur, caiz midir?
- Hayırlısını dileyerek bu duayı yapmak doğru mudur, böyle bir şey var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
- Soruda da işaret edildiği gibi, bu tür sözlü tılsımların bir tesiri olursa, karşı tarafın hayatını da etkiler. Bu etki olumsuz sonuçlar da doğurabilir. Bu sebeple, bu tür şeylere tevessül etmemek gerekir.
Ancak, kişinin kendi eşiyle böyle bir muhabbet, samimiyet ortamını inşa etmeye yönelik olarak -varsa şayet- böyle bir tılsıma müracaat edebilir.
- Bununla beraber, söz konusu isimlerin böyle bir tesirlerinin olduğuna dair bir bilgiye hadis kaynaklarında rastlayamadık. Ayrıca, bazılarında geçerli olmuş bir tılsımın tesirinin, herkes için “geçerli bir akçe” olduğunu söylemek de mümkün değildir.
- Bizim kanaatimize göre, böyle Kutsi Esmanın zikirlerini, öyle süfli arzuları için kullanmaya teşebbüs etmek de pek uygun değildir.
Sevdiğimiz birinin -meşru dairede evlenmek için- bizi sevmesini arzu etme hakkımız var. Fakat bu arzumuzu, mukaddes zikirleri araya koymadan, “Ya Rabb! Hayırlı ise, filancanın kalbini bana yönelt ki evlenelim...” şeklinde dua etmekte bir sakınca yoktur.
Ayrıca bu gibi konularda fazla ısrarcı olmamak gerekir. Çünkü ayette ifade edildiği üzere, insan kendisi için neyin iyi, neyin kötü olacağını bilemez. Arzu ettiğimiz işlerde kötülük, sevmediğimiz işlerde iyilik, güzellik olabilir.
Bu sebeple, Allah’tan “hayırlısını” istemek, en makul bir prensiptir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- İslam'da erkek nikah akdine şart koyabilir mi?
- Boşanan eşler, Şafi mezhebi üzerine nikah kıyabilir mi?
- Kadir Gecesi'nde nasıl ibadet edilmeli; bu gece nasıl değerlendirilmelidir?
- Nikahta keramet var mıdır; bunu nasıla algılamalıyız?
- Resmi nikah olmadan sadece imam nikahı geçerli mi? Kanunların tanımadığı, resmi geçerliliği olmayan ve çok büyük istismarlara sebeb olan imam nikahı yaptırmak doğru mudur, günümüzde bunla evlilik olur mu?
- Huşu halinde namaz kılmak için ne yapmalıyım?
- Evlilikte babayı dinlemek gerekir mi?
- Evlilik Öncesi Tarafların Birbirini Tanımasında Ölçü Ne Olmalıdır?
- Aileden gizli olarak kıyılan nikâh geçerli midir?
- Kur'an neden okunur? Kur'an'ı dünyalık isteğimizin gerçekleşmesi için de okuyabilir miyiz? Böyle okunduğu zaman sakıncası var mıdır?