Resmi nikah olmadan sadece imam nikahı geçerli mi? Kanunların tanımadığı, resmi geçerliliği olmayan ve çok büyük istismarlara sebeb olan imam nikahı yaptırmak doğru mudur, günümüzde bunla evlilik olur mu?
Soru Detayı
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunun bir üyesi açıklamasında, günümüzde imamların kıydığı nikahın dinen de geçerli olmadığını, geçerli olan nikahın devletin resmi organlarınca yapılan resmi nikah olduğunu söylüyor. Medeni Kanundan sonra nikah işleri tamamen devletin resmi organlarınca yapılması kanunlaştırılmıştır. Bu sebebten kanunların tanımadığı, resmi geçerliliği olmayan ve çok büyük istismarlara sebeb olan imam nikahı yaptırmak doğru mudur, günümüzde bunla evlilik olur mu? Cevap
Değerli kardeşimiz,
Bu şekilde bir nikah yapmak doğru değildir. Gerek aile gerekse kadın açısından bazı mahsurları vardır; telafisi mümkün olmayan zararlara sebep olmaktadır...
Ama şahitler huzurunda, nikahın şartlarına uygun olarak nikah yapmak da geçersizdir denmez. Ve bu şekilde nikahlanan taraflara zina yapıyor denmez.
İlave bilgi için tıklayınız:
Bir kızın anne ve babanın rızası olmadan bir erkekle nikah kıyması doğru mudur; bu nikahın geçerliliği var mıdır? Resmi ve dinî nikah konusunu açıklar mısınız?..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Resmi nikahla evlenen kız, dinen de tek eşlilik hakkı almış sayılır mı?
- İmam nikahına, imamın uzaktan telefonla katılması caiz midir? Yani bu şekilde kılınan nikah geçerli midir?
- Nişanlılık döneminde dini nikah geçerli midir? Nişanlılar birbirine yakınlaşması caiz mi?
- Gizli nikah caiz midir? Dul bir bayanla, sadece cinsel ilişkiye girmek amacıyla gizli dini nikah kıymak istiyorum;ama bu evlilikte asla çoçuk yapmak ve resmi nikah kıymak gibi bir niyetim yok. Böyle bir nikah evlilik dinen geçerli olur mu?..
- Aileden habersiz imam nikahı yapmak uygun mudur?
- Gizli nikah caiz midir?
- Nişanlılık döneminde yapılan nikah nasıl düşer?
- Sadece resmi nikah yeterli midir. Dini nikah yapmak şart mı? Sonra dini nikah yapılabilir mi?
- İmam nikâhını ilan etmek şart mıdır? Dini nikâh olmadan yalnızca resmi nikâh yeterli olur mu?
- NİŞANDA NİKÂH
Yorumlar
teşekkürler...