Manevi anlamda daha güçlenmek için ne yapmalıyım?
- Ben eskiden namaz vakti kaçacak olsa kalbim çok kötü bir hale girerdi azap duyardım, ama artık yine namazımı kılıyorum ama o eski hal olmuyor ne yapmam lazım?
Değerli kardeşimiz,
Öncelikle, ibadetlerinizi yerine getirme konusunda şu anda içinde bulunduğunuz hassasiyetten, Allah korkusundan dolayı sizi tebrik ederiz. Bu hassasiyetiniz ve kaygınız devam ettikçe inşallah yine eskisi halinize döneceksiniz.
Bu Halinizin İnsana Özgü Bir Durum Olduğunu Kabul Edin ve Ümitsizliğe Kapılmayın
İnsanın âleminin zaman zaman değişmesi, yapısının ve içinde bulunduğu imtihanın bir sonucudur, yoksa imanının zayıflığından değil. Çünkü insan robot değil ki, duygu ve düşüncelerini bir kararda sabitleyebilsin. Tam aksine, onu sürekli bir halden başka bir hale sokan sayısız duyguları ve düşünceleri var.
Bunun yanı sıra ibatelerin manevi atmosferinden uzaklaştıracak dünya hayatının sıkıntıları, koşturmacası var. İnsanın çevresinde âlemini sürekli değiştiren binlerce uyarıcı var ve daha da önemlisi günümüz şehir hayatında ve medyasında her saniye başı ona hücum eden binlerce günah var. Bunlar, haliyle ibadetten alınan manevi atmosfere zarar vermektedirler.
Bu şartlar altında insanın zaman zaman manevi heyecanını kaybetmesi, dünyevi meşgalelerin öne çıkması anlaşılabilir bir durumdur.
Burada size düşen şey, insanoğlunun bu gerçeğini kabul etmeniz, bunu da dünya imtihanının bir gereği olduğunu düşünüp, ümitsizliğe kapılmamanızdır. Allah’tan korkarak yine onun merhametine sığınmanızdır.
Nefsinize Güvenmeksizin, Sizi Bekleyen Tehlikelere Karşı Teyakkuz Halinde Olun
Sizin de bizzat tecrübe ettiğiniz gibi, insanın -imtihan sırrına binaen- ayağının kayması, manevi huzurunun kaybolması tehlikesi her zaman mevcuttur.
Yaşadığınız bu değişim ile Yüce yaratıcı bu konuda ihtarda bulunup nefsinize güvenmeme konusunda sizi uyarıyor. Bu tehlikeye işaret eden Bediüzzaman Hazretleri, "İnsanın hem şahsı, hem âlemi her zaman teceddüd ettikleri için, her zaman tecdîd-i îmana (İmanını yenilemeye) muhtaçtır.” der.
Siz de sık sık değişen aleminize karşı aynı sıklıkla tövbe ve istiğfar edip, Allah’a olan imanınızı güçlendirin.
Maneviyatınızı, Kur'an-ı Kerim ve İmani Eserlerle Her Gün Besleyin
İnsan neyi düşünür ve zihnen daha çok ne ile meşgul olursa, duygu dünyası da o düşüncenin boyası ile boyanır. Örneğin sürekli olumsuz haber izleyenlerin veya sürekli negatif insanlarla birlikte olanların ruh dünyası da aynı şekilde negatifleşir, dünyaya ve olaylara karamsar baktırır.
Aynı şekilde sürekli dünya nimetlerinin, haz ve zevklerinin peşinde koşan veya dünya meşgalesini en birinci hedefi yapanların da iç dünyasını dünya kaplar ve o nispette de maneviyata uzaklaşır. Artık o insanın birinci derecede önem verdiği şey, dünyası olur.
Bunun için her gün bir miktar da olsa maneviyatınızı güçlendirecek Kur'an, tefsir, hadis gibi imanı eserler okumak, dini sohbetlere katılmak, bu konuda birilerine bir şey anlatmak veya dinlemek maneviyatınızı besleyecektir. İman hakikatlerinin ve İslamiyet esaslarının daha da kuvvetlenmesi için Risale-i Nur gibi tefsirleri okumanızı önemle tavsiye ederiz.
Bir çiçeğin kurumaması için nasıl her gün su, güneş, hava ile beslemek gerekiyorsa, manevi duygularınızı güçlü tutmak için de her gün maneviyatla meşgul olun.
İbadetlerinizi Zamanında Yerine Getirin ve Onlara Yeterince Zaman Ayırın
İbadetler, sadece Allah rızası için yapılır. Bununla beraber, sizin de daha önce bizzat tecrübe ettiğiniz gibi, kişiye haz ve zevk değil, ama manevi huzur verir, kalbine kut ve gıda olur.
Ancak bunu tam olarak yaşamak için, ibadetleri zamanında yerine getirmek ve aceleye getirmeden huşu içinde ifa etmek gerekir.
Günlük Alışkanlıklarınızı Yeniden Gözden Geçirin
“Kişinin malayani / lüzumsuz işlerle meşgul olmaması, onun İslam’ının güzelliğindendir.” (Mecnau’z-Zevaid, h. no.12636, 12637)
Malayaniyat ile kalbi öldürmemek ve bunu önlemek için günlük alışkanlıklarınızı gözden geçirin; TV izleme, müzik, filim, sosyal medya takip etme vb gibi alışkanlıklarınıza bir sınır getirin. Bunların yerine ruhunuza iyi gelecek başka alışkanlıkları koyun.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Başkasının düşüncesini kafaya takıyorum, nasıl kurtulurum?
- Haramdan başka bir şeyden zevk alamıyorum?
- Doğruları bilmemize rağmen neden yapamıyoruz?
- Mutlu, huzurlu olmak, gülüp eğlenmek yanlış mı?
- Çalışmalarıma nasıl daha iyi odaklanabilirim?
- Neden sürekli içsel buhrana uğruyorum?
- Neden olmuyor?
- Allah korkusu beni rahatsız ediyor, nasıl kurtulurum?
- Namaza ilk başladığım zamanki tadı almam için ne yapmalıyım?
- Kınanma ya da ters tepkiyle karşılaşma korkusunu nasıl yenerim?