Maladaptive daydreaming sendromundan nasıl kurtulurum?

Maladaptive daydreaming sendromundan nasıl kurtulurum?
Tarih: 09.10.2021 - 20:28 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Maladaptive daydreaming diye bir sendrom var. Bu günlük işlerimi yapmaya ve ders çalışmama engel oluyor. Sürekli hayal kuruyorum. Her zaman. Bundan nasıl kurtulurum?
- İzlediğim bir dizi veya dinlediğim bir müzik bu hayallere yeni özellikler katıyor. Bazen durduk yere gülüyorum fark etmeden. Aklım hep başka yerlerde.
- Her gün dua ediyorum bundan kurtulmak için. Çocukluğumdan beri mücadele ediyorum. Zor bir çocukluk geçirdim ve kendimi hep hayallere kaptırdım.

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Öncelikle çok geçmiş olsun, yüce Rabbimizden acil şifalar diliyoruz.

Sözünü ettiğiniz rahatsızlık psikiyatrik bir sorun olup, tedavi konusunda herkes için geçerli olacak bir tedavi henüz tam olarak geliştirilmemiştir.

Bununla beraber kişiye, bir psikiyatra gidip, ayrıntılı bilgi vermeden kesin çözümler tavsiye etmek de çok mümkün görünmüyor.

Ancak hayal kurma süresi ve içeriğini azaltılıp, kaygı düzeyi kısmen düşürecek genel tavsiyelerde bulunabiliriz. Bunlar da ağırlıklı olarak eski alışkanlıklarınızı ve hayat biçiminizi yavaş yavaş değiştirip, yerine yeni alışkanlıklar ve hayat biçimi kazanmanız şeklindedir.

1) Tek Başınıza Kalmamaya Gayret Gösterin

Bu rahatsızlık, bir taraftan kişiyi ciddi anlamda kaygılandırırken, diğer taraftan da hayallere sığınmaya zorlar. Çünkü ona bağımlı olmuştur. Bundan dolayı kişi, rahat hayal kurmak, hayal dünyasında iken rahat davranmak, örneğin gülmek, kendi kendine konuşmak, abartılı jest ve mimikler yapmak için toplumdan uzaklaşmak, aile ve arkadaş sohbetlerinden kaçmak ister.

Bu bağımlılığın kısa vadede değişmesi mümkün değil, ancak kişi ne kadar fazla toplumla iç içe olursa, aile ortamında sohbet etmeye gayret gösterse, yalnız kalmamak için özel bir çaba harcarsa, hayallere sığınma isteği de o derece azalacaktır. 

Ayrıca başkalarının yanında gülmemek, kendi kendine konuşmamak, farklı davranışlar sergilememek için de kendisini kontrol etmeye çalışacaktır.

Akraba ve komşu ziyaretleri, arkadaş davetleri, sosyal iletişimin yoğun olduğu iş ortamları da kişiye aynı derecede hayallere sığınmaktan kurtaracaktır.

2) Sizi Yoğun Olarak Meşgul Edecek Bir Uğraşınız Olsun

Kendi içine dönük ve insanlarla iletişim kurmakta zorlanan tiplerin zorla sosyalleşmeleri çok zordur. Bunun için eğer siz de bu konuda zorlanıyorsanız, bunun yerine kendinizi yoğun olarak meşgul edecek bir uğraş bulun. Bu bildiğimiz anlamada ücret karşılığı bir yerde çalışmak da olur, evde el sanatları ile uğraşma, yeni bir yabancı dil öğrenme, Kur'an-ı Kerimi tecvitle okuma, halk eğitim merkezlerinde yeteneğinize uygun ve sevdiğiniz bir kursa katılma, bulmaca çözme veya bir vakıfta gönüllü çalışma vb şeklinde de olabilir.

Burada dikkat etmeniz gereken şey, uğraşlarınızın hayallerinizi tetiklememesidir.

3) Müzik Dinlemeyi ve Dizi Seyretmeyi Azaltın

Müzik dinlemek ve dizi-filim seyretmek, hayalleri en fazla tetikleyen, uyandıran etkenlerin başında gelir. Bu alışkanlığınızı birden kesin demiyoruz, ama süresini yavaş yavaş azaltmanızı öneriyoruz.

Sorun ciddi anlamda devam ederse, alanında uzman bir psikiyatriste veya psikoloğa görünmenizde fayda vardır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun