Kuran’ın bilimsel mucizelerinin Yunan mitolojisinde de olması nasıl açıklanabilir?
- Kuran-ı kerim in içinde yazanların Allah sözü olduğunu kanıtlarken bilimsel mucizeleri söylüyoruz fakat Yunan mitolojisinde de bu bilimsel mucizeler var.
- Eğer Yunanlılara peygamberler anlatmışsa bilimin olmadığı bir dönemde bu bilimsellikleri onlara neden anlattılar, bu bizi şüpheye düşürüyor, anlatmasalardı düşmeyecektik eğer gelecekte ispat edilmesi içinse gelecekte Kuran’da geçerse Kuran ispat edilir başka yerde bahsedilirse şüpheye düşürür.
Değerli kardeşimiz,
Önce şunu belirtelim ki, soru muğlak, ifadeler karışık anlaşılmaz bir biçimdedir.
Bununla beraber, yine de anlamaya çalışıp şöyle cevap verebiliriz:
Kur'an’ın bilimsel mucizelerinin Yunan mitolojisinde var olduğu iddiası hayal mahsulüdür.
Mesela: “Rumların İranlılara yenildikten sonra birkaç yıl içinde onlarla tekrar savaşa girer ve onları mağlup eder.” mealindeki Rum suresindeki bu ihbar-ı gaybi hangi Yunan mitolojisinde vardır?
Mesela: Enbiya Suresinin 30. ayetinde yer ile göklerin önce bitişik oldukları, sonra da Allah’ın onları ayırdığı ifade edilmiştir. Ayetin meali şöyledir:
“O inkâr edenler, görmediler mi ki, göklerle yer bitişik bir halde iken biz, onları ayırdık ve her canlı şeyi sudan yarattık. Hâlâ inanmayacaklar mı?”
Bu büyük patlama / Big Bang olayı, hangi Yunan mitolojisinde geçer?
Bununla beraber, Babiller, Sümerler ve Yunan mitolojisinden söz eden bazı kaynaklarda, Kuran’da vurgulanan bazı gerçeklerin ipucunun bulunmasının birkaç sebebi olabilir:
a) İlk insan ilk peygamber olan Hz. Âdem olduğuna göre, insanlık medeniyeti din üzerine kurulmuş demektir. Bu kuruluş felsefesinde kaynağı aynı olan semavi dinlerin ortak paydası olan bazı gerçeklerin varlığı, söz konusu mitolojilerin hayal ürünü değil, semavi dinlerin zaman içerisinde tarihe mal olmuş bilgi kalıntı ve kırıntılarının bir mahsulü olabilir.
b) Söz konusu dönemlerin medeniyeti ile ilgilenen bazı yazarlar, İslam döneminde öğrendiklerine biraz daha revaç vermek için Kur'an bilgilerini mitolojik bilgelere karıştırmış olabilir.
c) Yine 15 asırlık bir geçmişe sahip olan Kur'an’da ve genel İslami Literatür içinde yer alan bazı bilgileri, “Kur'an’ın malı olmadığı imajını vermek için” bilerek Kur'anî / İslamî bilgileri, mitolojik bilgiler ağında göstermiş olabilirler.
d) Mesela, Kur'an’da parmak izlerinin farklı özelliklerine işaret eden ayetin verdiği bilgiyi gölgelemek için, bir yazar Çin’deki bazı mağaraların duvarında “çamurdan yapılan el-avuç” şeklinin bulunduğunu, bunun da onların gelen misafirlerini tanımak için bu izlere baktıklarını yazmıştır.
Hiçbir akıl ve zekânın kabul etmeyeceği böyle bir safsataya tekellüflü bir onay vermiş olabilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Yunan mitolojisi ile Kur’an-ı Kerim arasında benzerlik olduğu gerekçesiyle Kur’an-ı Kerim’in Yunan mitolojisinden etkilenmiş olduğunu iddiasının doğruluk payı var mıdır?
- Kur'an, insanüstü bir varlığın, bir tanrının yazamayacağı kadar sıradan?
- Teknoloji gelişiyor, buluşunu buluyor, sonra da bunun Kur’an’da geçtiğini söylüyoruz?
- Tüm dinler Hz. İdris'in dininden mi alıntı?
- Kur'an'ın bilimsel mucizeler göstereceğine dair ayetler var mı?
- Maide suresi 93. ayette iman, salih amel ve sakınmak, neden tekrar edilmiş, hikmeti nedir?
- İnsanlığın cinlerin de varlığını bilmesine ne lüzum vardı?
- Bilimsel mucizeler, neden önceden bilinmiyor?
- Eski asırların Kuran’daki hisseleri nelerdir?
- Kuran, Mezmurlardan mı alıntı?