Kur'an gerçek ayetleri toplanırken yakıldı mı?
- Kur'an'da geçen bilgilerin eski yazıtlarda da bulunduğu iddia ediliyor?
Değerli kardeşimiz,
Cevap 1:
"Kur'an'ın gerçek ayetlerinin toplanırken yakıldığı...” sözü, tamamen, uydurma bir kandırmacadır. Doğrusu: “Hz. Peygamber (a.s.m)’in emriyle -yumuşak deri, yufka taş, deve ve koyun kürek kemikleri, hurma dalı, parşümen gibi- değişik parçalar hâlinde, değişik malzemeye yazılan Kur’an metni, Hz. Ebu Bekir (ra) devrinde ilk defa -bütün sahabenin ittifakıyla- bir Mushaf hâline getirilmiş ve en son Hz. Ömer (ra)’in kızı müminlerin annesi Hz. Hafsa (r.anha)’ya teslim edilmişti.
Fakat bunun yanında ayrı ayrı kimselerin kendileri için hususi olarak yazdıkları Kur’anlar da söz konusuydu. Bunların birçoğu tam Kur’an olmayıp eksik idi. Abdullah b. Mesud gibi, bazı sahabeler ise kendilerinin bu hususi Mushaflarında tefsir mahiyetinde bazı açıklamaları da dipnot şeklinde koymuşlardı. Bu ise -birkaç kelimeyi geçmese de- bir farklılık arz ediyordu.
Hz. Osman (ra) devrinde bütün sahabelerin ittifakıyla Hz. Hafsa (r.anha)’nın yanındaki Mushaf esas alınarak, yeniden bir gözden geçirme söz konusu edilmiştir. Bunun nüshaları çoğaltılmış, beş veya yedi adet nüshalar değişik merkezlere gönderilmiş ve bir tanesi de Medine-i Münevvere'de bırakılmıştır. Bu arada bütün ümmetin icma ettiği bu yeni nüshaların esas alınmasını sağlamak için adı geçen ve bir farklılık imajını veren hususi Mushafların yakılması cihetine gidilmiştir.
Cevap 2:
İlk insan Hz. Âdem (as)’den beri her devirde Allah tarafından gönderilen peygamberlerle birlikte insanları irşat eden vahiy mesajları da gelmiştir. Bu mesajların başında Allah’ın varlığı ve birliğinin ispatı gelir. Bu ispat ise, kâinatın varlığı, onların bazı parçaları nazara verilerek yapılmıştır. Bu sebeple, Tevrat'ta, İncil'de, Hz. İbrahim (as), Hz. Nuh (as) ve Hz. Âdem (as)’in sahifelerinde de bu tür mesajlar vardı. Bunların var olduğunu Kuran’ın onlarla ilgili verdiği mesajlarından anlıyoruz.
Eğer gözü dönmüş, aklı sönmüş bir kimse kalkıp daha Kuran’ın önceki insanların bilgilerinden iktibaslar yaptığını söylerse, bu hükmün bütün semavi kitaplar için de söz konusu olduğunu kabul etmek zorunda kalır. Eğer bütün semavi kitapların bilgileri insanların bulduğu keşiflerden, yazılımlardan esinlenerek yazıldığını iddia eden çıkarsa, bunun Allah ile problemi var demektir.
Bununla beraber, kâinat hakkında Kuran’ın yaptığı açıklamaların hepsinin olduğu gibi başka belgelerde de vardır diyen varsa, göstersin bu belgeleri... Çünkü zaman ihtiyarlandıkça buna paralel olarak eski bilgilerin çoğu da ihtiyarlanıyor. Yalnız Kur’an zamanla daha da gençleşiyor, müspet ilmin doğru keşifleri ortaya çıktıkça, onun hakikatleri daha da parlak hâle geliyor ve göz kamaştırıyor.
İlave bilgi için tıklayınız:
- Kur'an'ın ilk yazılmış nüshaları neden ortadan kaldırıldı?
- Kur'an-ı Kerim'in her zaman taze ve genç olduğu konusu...
- Kur'an’ın mucizelik yönleri kırk tanedir deniliyor; bu ne demektir, nasıl anlamak gerekir?
- Kur'an, Peygamberimizin sözleri olamaz mı? Değilse nasıl ispat edilir?
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- KUTSAL KİTAPLARDA İNSANIN YARATILIŞI
- Neden tanrıya inanamıyorum?
- İnsanın çalışma kataloğu var mı?
- HAŞR SURESİ 24. AYETE GÖRE YARATILIŞ İMKÂNI VE MAHİYETİ
- Kur’an, neden derilere, taşlara, develerin kürek kemiklerine yazılmıştır?
- Hz. Muhammed'in fen dalında icat ettiği bir şey var mıdır?
- Embriyolojik evreler İslam’ın bilimsel mucizesi mi, yoksa taklit mi?
- Hz. Âdem'e her şey öğretilmişse, neden fosiller ilk insanların çok ilkel, konuşmayı dahi bilmeyen kimseler olduğunu gösteriyor?
- Tanrı evreni dünya merkezli olarak, güneş sistemini de güneş merkezli olarak yaratmıştır. Oysa, akılcı bilimsel araştırılar, evrenin dünya merkezli olmadığını gösteriyor. Bu konuda bir açıklama yapabilir misiniz?
- Kehf suresi 86. ayetin, Zülkarneyn'in gözünden tasvir edildiğini nereden anlıyoruz?