Kur'an ayetlerine iman / salih amel, hangisi önce?
- Kur'an ayetlerinde önce iman sonra salih amel geçer, Ancak Al-i İmran Suresi 110. ayette, önce amel sonra iman geçmektedir. Bunun hikmeti nedir?
Değerli kardeşimiz,
- İslam’da prensip olarak iman, amelden daha önemli ve daha önceliklidir. Birçok ayette olduğu gibi, Asr Suresi'ndeki “iman-amel” arasındaki tertibi de bu açıdan değerlendirmek gerekir.
- Al-i İmran Suresi'ndeki ayette ise, bu sıralama farklılık arz etmektedir. Bunun hikmetlerinden bazılarını şöyle açıklayabiliriz:
a. Bu ayette asıl vurgulanmak istenen husus, bu ümmetin en hayırlı bir ümmet olmasını sağlayan “iyiliği emretme ve kötülükten sakındırma” özelliğinin ortaya konmasıdır. Her makamın bir üslubu vardır. Buradaki makam/bağlam bu sıralamayı gerektirir. Asıl vurgulanmak istenen konuya öncelik vermek bir belagat kuralıdır.
b. Ayette genel iman esasları yerine, özellikle Allah’a iman hususu vurgulanmıştır. Buna ikinci derecede yer verilmesi, hemen arkasından ehlikitabın bu konuda uyarılmasına uygun bir zemin teşkil etmiştir. Yani, önce Müslümanların imanına vurgu yapılmış, ardından da ehl-i kitabın onlar gibi iman etmelerinin kendileri için çok hayırlı olacağına işaret edilmiştir.
c. İmanın amelden sonra zikredilmesinin bir hikmeti de bu ayetten başlayarak eklikitabın imanı ve amelleriyle ilgili konuların işlendiği ayetler için bir temhid/bir hazırlık/bir ön giriş hükmünde olmasıdır.
d. İyiliği emretmek, kötülükten sakındırmak ancak imandan sonra gerçekleşen bir husustur. Buna göre, bu işi yapanların sağlam bir imana sahip oldukları zımnen kabul edilmektedir. Bu işten sonra yeniden imanın vurgulanması, iman gerçeğinin amelle kuvvetleneceğine işaret etmek içindir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kuran'da Türkler övülüyor mu?
- Kur'an hafızların şefaat hakkı var mıdır?
- İmam Maturidi’nin Hilafet hakkındaki görüşleri nedir?
- Ali İmran süresi 115. ayette geçen Ehl-i Kitabın amellerinin boşa gitmeyeceği konusunu açıklar mısınız?
- Zikir ehlini gördüğü için cehennemden kurtulan kişi olayı gerçek mi?
- 15 yaşını geçmeyen çocuklar veya gençler ne demek?
- Allah, iman edip salih amel işleyenlere neleri vadetmektedir?
- Kuran, İncil, Tevrat ve Zebur, bir tek kitabın bölümleri mi?
- Müslüman birisinin kilisede mum yakması, dua etmesi, adakta bulunması caiz midir?
- Suya ya da sirkeye dua okumanın hükmü nedir?