Kötü anılarım aklıma geliyor ne yapayım?

Tarih: 18.06.2024 - 11:43 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Sürekli aklıma kötü anılarım geliyor ne yapmam gerekir?
- Aklıma sürekli kötü anılarım, çektiğim acılar geliyor. Hep olumsuz düşünüyorum. Bana yardımcı olur musunuz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Sürekli kötü anılar ve acılarla dolu düşünceler zihninizde beliriyorsa, bu durum hem duygusal hem de zihinsel sağlığınızı olumsuz etkileyebilir. Bu konuda profesyonel bir destek almanızda fayda var.

Psikolojik çözümler sorun yaşayan kişilerin kendi dinamiklerine göre farklılık gösterdiği için, biz size burada ancak genel bazı yöntemler ve stratejiler önereceğiz.

Öncelikle farkındalık kazanmak için kötü anıları düşündüğünüz zamana, bunları not edin.

 Bu şekilde hem psikolojik bir rahatlık sağlarsınız hem de bu duyguların ne zaman aklınıza geldiği ve sizde hangi duyguları oluşturduğu konusunda farkındalık kazanmış olursunuz. Mesela, bu tarz duyguları canınız sıkıldığında mı yalnız kaldığınızda mı bir konuda başarısız olduğunuzda mı vb. ne zaman hissettiğinizi fark ederseniz, bunların neye hizmet ettiklerini de anlarsınız. 

Çevrenize, yaşadığınız olaya, ana, zamana gözlem, deneyim, anlama, tatma, fark etme vb. yeteneklerinizi kullanarak bakarsanız geçmişi değil anı yaşamış olursanız.

Böylece hem anın tadını çıkarırsınız hem de merak ve ilgi duygunuzu geliştirirsiniz hem de geçmişten kısmen de olsa kurtulabilirsiniz.

Hayatınıza daha olumlu bakacak ve sizi şükre sevk edecek şeyleri düşünme alışkanlığı kazanın.

Çünkü olumsuz düşünme alışkanlığını olanlar, sahip olduğu nimetlerin farkında değiller. Bundan dolayıdır ki "şükür terapisi", insanlara, her sabah kalktıklarında Allah’a minnettar olacağı üç şeyi bir tarafa yazmaları ve onlara sahip olmanın ne kadar değerli olduğunu bütün ruhlarıyla hissetmelerini tavsiye eder.

Mesela, “iki gözüm var ve kâinattaki tüm renkleri görebiliyorum, tüm güzellikleri seyredebiliyorum, tek başıma istediğim yere gidebiliyorum. Aman Allah’ım ne büyük bir nimet, bu nimete sahip olduğum için ne kadar şanslıyım. Rabbim, görmek gibi bu muhteşem nimeti benden alma.”

Bu ve benzer nimetleri minnetleri her gün şükranla düşünün.

İç huzurunuz için stresi azaltacak ve huzur, sakinlik verecek hormonların artması için düzenli egzersiz yapın.

Yürüyüş yapmak, hafif egzersizler yapmak, aerobik veya fitnes yapmak endorfin seviyenizi artırır ve ruh hâlinizi değiştirir.

Yakınlarınızla veya güvendiğiniz kişilerle konuşmak, duygularınızı paylaşmak ve destek almak da bu süreci daha yönetilebilir hâle getirebilir.

Keyif aldığınız aktivitelerle meşgul olmak, zihninizi olumsuz düşüncelerden uzaklaştırabilir ve size daha fazla mutluluk ve tatmin sağlayabilir.

Bu önerileri uygulamaya çalışmak, zaman içinde olumsuz düşünce kalıplarını değiştirmenize ve daha pozitif bir zihin yapısına sahip olmanıza yardımcı olabilir.

Unutmayın ki değişim zaman alır ve sabırlı olmak önemlidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun