Kitaba mirasçı olanlar kimlerdir?
Değerli kardeşimiz,
ثُمَّ اَوْرَثْنَا الْكِتَابَ الَّذ۪ينَ اصْطَفَيْنَا مِنْ عِبَادِنَۚا فَمِنْهُمْ ظَالِمٌ لِنَفْسِه۪ۚ وَمِنْهُمْ مُقْتَصِدٌۚ وَمِنْهُمْ سَابِقٌ بِالْخَيْرَاتِ بِاِذْنِ اللّٰهِۜ
"Sonra biz Kitab'ı (Kur'an'ı) kullarımızdan seçtiklerimize miras kıldık. Onların bir kısmı nefsine zulmedicidir, kimi muktesid (orta halli.) Kimi de Allah'ın izniyle hayratta yarışandır." (Fatır, 35/32)
Ayet, Kur'ana muhatap olan ehl-i imanın üç zümresinden bahseder. Bunlar:
1. Nefsine zulmeden,
2. Muktesid (orta halli),
3. Hayırda yarışanlardır.
Müfessirler, bu ayetin yorumuyla ilgili hayli şeyler söylemişlerdir. Mesela, emredilenleri yapmayıp haramlara gidenler nefsine zulmeder. Emredilenleri yapıp haramları terk edenler orta bir yolda gider. Emredilenleri yapmakla beraber hasenatı da yapanlar hayırda yarışırlar.
Namaz itibariyle baktığımızda, mesela ikindiyi gün batarken kılan nefsine zulmeder. Vaktin ortasında kılan orta hallidir. Vaktin evvelinde kılan hayırda yarışanlardandır.
Zekât itibariyle baktığımızda, zekâtını vermeyen nefsine zulmeder. Emredilen miktarı veren orta hallidir. Zekâtla beraber sadaka da veren hayırda yarışandır. (Süyûti, el- İtkan, II, 1200-1201)
Nefsine zulmeden cehennem korkusuyla, orta halli cennet sevdasıyla, hayırda yarışan ise sebepsiz sırf rızay-ı İlâhi için ibadet yapar.
Sabır noktasından baktığımızda, nefsine zulmeden beladan feryat eder. Orta halli belaya sabreder. Hayırda yarışan ise, beladan lezzet alır.
Amel cihetinde, nefsine zulmeden Kur'an'ı bilir, fakat uygulamaz. Orta halli, uygular. Hayırda yarışan ise, hem kendi amel eder, hem de başkalarına öğretir. (Kurtubi, el-Cami' li Ahkami'l-Kur'an, XIV, 222)
Hesap yönünden baktığımızda ise, nefsine zulmeden şefaatle kurtulur. Orta halli, kolay bir şekilde hesaba çekilir. Hayırda yarışan ise, hesaba çekilmeden doğrudan cennete alınır. (İbn Kesir, VI, Tefsîru'l-Kur'ani'l-Azîm, 532-533)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- KURUN-U ÛLÂ, KURUN-U VUSTÂ
- Vesileler Korunmalı ve Muhafaza Edilmeli!
- Fatır Suresi 32. ayet: "Sonra o kitabı kullarımızdan seçtiklerimize miras verdik." Bu ayeti açıklar mısınız?
- Haset ve Kıskançlığın Zararları
- Kin ve düşmanlık ehlinin zulümleri nelerdir?
- "Mesele-i İmamet bir mesele-i fer'iye olduğu halde, ziyade ehemmiyet verildiğinden,.." Burayı izah eder misiniz, özellikle "mesele-i fer'iye"den maksat nedir?
- "Kur'ân'ın takip ettiği maksatlar tevhid, nübüvvet, haşir, adalet ile ibadet olmak üzere dörttür." Adalet ve ibadet ayrı şeyler ise neden birlikte söylenmiş olabilir?
- Sosyal Dengeler
- "Kendi nefsinize zulmetmeyin, nefsinizin de üzerinizde hakkı vardır." Bu sözü açıklar mısınız?
- "... çoğu ne kötü işler yapıyor." derken, ayette kimler ve ne kastediliyor?