Kefaret Orucu Tutanların Dikkat Edecekleri Hususlar Nelerdir?
* Üzerinde kefaret borcu olan bir adam, bu iki aylık orucu, hiç ara vermeden peş peşe tutmak zorundadır. Binaenaleyh, araya Ramazan ayı veya kendisinde oruç tutmanın haram olduğu günlerin girmemesi lâzımdır. Aksi takdirde kefaret orucunu tutmaya yeniden başlamak gerekir.
* Yolculuk, Ramazan orucunun edâsını te`hire sebeb olmakla beraber; kefaret orucu tutmakta olan kimse, yolculukta da bu orucu devam ettirmek zorundadır.
* Hayız, nifas hâline giren kadının kefareti bozulmaz. Bu günleri geçirdikten sonra, kefaret orucunu kaldığı yerden tutmaya devam eder.
* Kefaret; orucu tutmamanın değil, tutulan orucu kasden bozmanın cezasıdır. Bu bakımdan, Ramazan-ı şerîf`te oruç tutmaya hiç niyet etmiyen bir kimse, tutmadığı bu oruçları sonradan sadece kazâ eder. Kendisine ayrıca kefaret gerekmez.
BENZER SORULAR
- Oruç
- I- Keffâret-i savm (Oruç keffâreti):
- Oruçluya Mekrûh Olup Olmayan Şeyler Nelerdir?
- Orucu Bozup Keffareti veya Yalnız Kazâyı Gerektiren Haller Nelerdir?
- Ramazan ayında seferi olan kimse nafile oruca niyet etse sonra bu orucu bozsa kaza mı tutar kefaret mi? Mukim olan bir kimse geceleyin niyet edip, oruca başladıktan sonra yolculuğa çıkacağım düşüncesiyle orucunu bozarsa ne gerekir?
- Kefaret orucu nasıl tutulur?
- Kefaret orucu tutan kadın adet görmeye başlarsa orucunu nasıl devam ettirir?
- ORUCU BOZMANIN CEZASI: KAZA VE KEFARET
- Kaza orucu istenilen zaman, herhangi bir ayda tutulabilir mi?
- Kazâ ve Keffâret Nedir?