Ramazan ayında seferi olan kimse nafile oruca niyet etse sonra bu orucu bozsa kaza mı tutar kefaret mi? Mukim olan bir kimse geceleyin niyet edip, oruca başladıktan sonra yolculuğa çıkacağım düşüncesiyle orucunu bozarsa ne gerekir?
1. Ramazan ayı dışında gerek seferi iken gerekse mukim iken tutulan nafile orucu bozmaktan dolayı bir gün kaza tutmak vacip olur. Ancak Ramazan ayında -mukim ya da seferi olsun- nafile oruca niyet edilemez. Nafile olarak niyet edilse bile o Ramazan orucu olarak geçerli olur.
Niyetle başlanmış olan Ramazan orucu bilerek, kasten bozulursa hem kaza hem kefaret gerekir.
2. Mukim olan bir kimse geceleyin niyet edip, oruca başladıktan sonra yolculuğa çıkacağım düşüncesiyle orucunu bozarsa hem kaza hem keffaret gerekir. Ancak o gün yola çıkar da, ondan sonra orucunu açarsa, kendisine kefaret gerekmez, yine sadece kaza gerekir.
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Ramazan ayında seferi olan kimse nafile oruca niyet etse sonra bu orucu bozsa kaza mı tutar kefaret mi? Mukim olan bir kimse geceleyin niyet edip, oruca başladıktan sonra yolculuğa çıkacağım düşüncesiyle orucunu bozarsa ve gerekir?
- Şafii mezhebinde oruçlu iken serum yapılması veya iğne yapılması orucu bozar mı? Şafii mezhebine göre hangi durumlarda oruç tutulmayabilir? Orucu bozan ve bozmayan şeyler nelerdir?..
- Şafi mezhebine göre oruç ile ilgili hükümler nelerdir?
- Kefaret Orucu Tutanların Dikkat Edecekleri Hususlar Nelerdir?
- KİMLER ORUÇ TUTMAYABİLİR?
- Seferiliğin hükümleri nelerdir? Yolculuğa çıkarken seferi olmaya niyet etmek gerekir mi? Seferi olan kişi kaza namazlarını nasıl kılar?
- ORUÇ
- Borcum biterse bir yıl oruç tutacağım, diyen ne yapmalıdır?
- Oruç ile ilgili sık sorulan sorular ve cevapları nelerdir?
- Oruç ile ilgili sık sorulan sorular...