Kefaret orucu nasıl tutulur?
- Birden fazla oruç bozan kimseye kaç defa kefaret gerekir?
- Ramazan orucunu tutmamak kefaret gerektirir mi?
Değerli kardeşimiz,
Ramazan ayında farz olan oruç tutulduğu için bu ayda kefaret orucu tutulmaz. Diğer ayların hepsinde kefaret orucu tutulabilir.
Ramazan ayında, hiçbir özür yokken, niyet ederek başlamış olduğu bir orucu, bile bile bozan bir kimsenin kefaret cezâsı olarak iki ay oruç tutması gerekir.
Bir senenin Ramazan'ında veya başka senelerde birden fazla bu şekilde oruç bozan bir kimseye tek kefaret icap eder. Şâyet oruç tutmaya güç yetiremiyorsa altmış fakire yemek yedirir.
Kefaret orucu iki Kamerî ay tutulur. Yani meselâ cemâziyelâhir ve Recep ayında iki ay üst üste oruç tutan kimse kefaret borcunu ödemiş olur. Yani burada mutlaka altmış günü bulması gerekmez. Meselâ cemâziyelâhir otuz gün, Receb ayı da yirmi dokuz gün çekse toplam elli dokuz gün tutacaktır. Buna bir de kaza ekler, böylece altmış günü bulmuş olur.
Fakat kefaret orucunun ilk gününe ayın birinci günü olarak değil de 5'inde veya 10'unda başlasa, artık bundan sonra aylar kaç çekerse çeksin altmış günü tamamlaması gerekir. Bir de kaza orucu tutarak toplam altmış bir günü bulmuş olur.
Kefaret orucunu hiç kesmeyip ara vermeden iki ay veya altmış gün tutmak gerekir. Meselâ, araya yolculuk, hastalık, Ramazan veya bayram, kadınların lohusalığı gibi bir hâl girer de iki ayı veya altmış günü doldurmamış olursa, tutulan oruçlar kefaret orucundan sayılmaz, tamamı nafile olacağından yeni baştan tutmaya başlanması gerekir.
Kadınların âdet halleri sıraya mâni değildir. Âdetleri tamamlandıktan sonra gün geçirmeden kaldıkları yerden kefaret orucunu tutmaya devam ederler.
Kaza orucu kefaret orucu ile birlikte hesap edilmez. Yani iki ay üst üste kefaret orucunu tutan kimse kaza orucu olan bir günü ondan ayrı olarak tutar, onun içine katmaz, birlikte hesap etmez. Mesela, Receb'in birinci gününde kefaret orucuna başlayıp, Şaban ayı ile birlikte iki ay üst üste hiç ara vermeden tutan kimse, esas olarak kefaret borcunu tutmuş olur. Kaza orucunu da daha sonra Ramazan'ı müteakip, mesela bayramın ikinci günü veya istediği bir gün tutabilir. Böylece hem kefaret, hem de kaza borcunu tamamlamış sayılır. Recep ve Şaban aylarından birisinin yirmi dokuz gün çekmesinin bir tesiri yoktur. Yani kefaret orucu tamamlanmıştır. (bk. el-Mezahibü'l-Erbaa, I/579)
Şunu da belirtelim ki; Hanbelî mezhebine göre seferîlik gibi meşru bir mazeret dolayısıyla kefaret orucuna ara verilirse, bu fasıla, süreklilik şartını ihlâl etmez. Dolayısıyla iki aylık kefaret orucuna kalındığı yerden devam edilir; yeni baştan başlamak gerekmez. (Cezîrî, Mezâhib, 1/579)
Şiddetli bir meşakkat, aşırı derecede zorlanma ve benzeri sebeplerden ötürü iki ay süreyle oruç tutmaya güç yetiremeyen kişinin altmış fakire yemek yedirmesi gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Geçmişte muhtelif sebeplerden dolayı tutamadığım oruçlarım var, tahmini bir hesapla doksan gün civarındadır. Bu borcumu nasıl telafi edeceğim?
- ORUÇ
- Şafii mezhebinde oruçlu iken serum yapılması veya iğne yapılması orucu bozar mı? Şafii mezhebine göre hangi durumlarda oruç tutulmayabilir? Orucu bozan ve bozmayan şeyler nelerdir?..
- Çocuk emziren / emzikli kadın farz orucu tutabilir mi yoksa kazaya mı bırakmalıdır?
- Şafii mezhebine göre orucu bozan haller nelerdir; bilerek orucu yemek kefaret gerektiriyor mu?
- Tutulmayan oruçların kazası ve bu oruçlar için fidye vermek hakkında bilgi verir misiniz?
- Şehvetle öpüşmek orucu bozar mı, kefaret gerektirir mi?
- Masturbasyon yapmak ya da cinsel ilişkiye girmek orucu bozar mı?
- Hicri ayların 13, 14 ve 15. günlerinde (Eyyam-ı Biyz) oruç tutmanın fazileti nelerdir?
- Ramazan ayında seferi olan kimse nafile oruca niyet etse sonra bu orucu bozsa kaza mı tutar kefaret mi? Mukim olan bir kimse geceleyin niyet edip, oruca başladıktan sonra yolculuğa çıkacağım düşüncesiyle orucunu bozarsa ne gerekir?
Yorumlar
tabiki bu cevablar hanefi meshebine göre sayın editör şafii meshebinde kasden yiyerek veya içerek oruç bozmadan dolayı kefaret yok degilmi?
geçen sene 1 gün bile bile bozdum. ama 2002 dede aynısını yaptım ve 1999 da hiç oruç tutmadım, 1 keffaret bunlara yeterli mi?
Birden fazla keffaret için bir defa keffaret tutmak yeterlidir. Ayrıca bilerek bozulmuş ya da zamanında tutulmayan her oruç için de birer gün kaza orucu tututlur.
Buna göre bile bile iki defa oruç bozmanın keffareti için 2 ay yada 60 gün keffaret orucu tutmanız gerekir. Ayrıca bile bile bozduğunuz iki gün ile tutmadığınız bir yıl için de 29 gün (o yıl oruç kaç gün tutulduysa) olmak üzere her bir gün için birer gün kaza orucu tutmalısınız.
Evet Şafi mezhebine göre cinsel ilişki dışında hangi nedenle olursa olsun orucu bozan kimse onun yerine bir gün kaza orucu tutar ve keffaret gerekmez.
yanlışlıkla veya bilerek 2 defa oruç'unu bozmuş kişi 2 ay keffaretle beraber bu 2 ayın kazası nasıl olur.. yoksa yukardaki cevapta bir tane keffaret 60+1 kaza 61 ozaman başka kaza ( 2 defa bozulmuş oruç ) oruç'u tutmaya gerek yok
Allah Razı Olsun...
5-6 gun kaza orucu bulunan kisinin bunlari kefaretten once tutmasinda bir mahsur var midir acaba?
Kaza borcu olanlar bu borçlarını keffaretten önce veya sonra tutabilirler.
Keffaret gerektirecek şekilde birden fazla oruç bozanlar bir defa keffaret tutarlar. Bozdukları her gün için de birer gün kaza ilave ederler. Örneğin üç defa keffaret gerekecek şekilde orucunu bozan kimse bir defa keffaret olarak 60 gün tutar. Ayrıca üç gün de kaza orucu tutmalıdır.
İki aylık keffareti arka arkaya tutması gerekir. Ancak kaza oruçlarını tek tek de tutabilir.