Kâinatın yaratılış safhalarında Yaratıcıyı devreden çıkarmak mümkün mü?

Tarih: 22.04.2020 - 11:07 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Birincisi: Kâinatın bir patlama sonucu teşekkül ettiği, bütün bilim adamları tarafından desteklenen bir görüştür. Fakat denizlerin, karaların, bitkilerin, hayvanların ve insanların ve hatta maddenin olmadığı bir ortamda, niçin patlamaya ihtiyaç duyulmuştur? Bir çocuğun mantar tabancasının patlatması dahi, kendi kendine olmayıp, bu işin çocuk tarafından yapıldığı açıkken; bu ilk patlamanın da sonsuz bir ilim, irade ve kudret tarafından yapıldığı açıktır. Her şeyin teşekkülünü sebeplere verip, Yaratıcı’yı devreden çıkarmak mümkün değildir. Yaratıcı devreden çıkarıldığı zaman; “Neden patlama gereği duyulmuş?”, “Nasıl patlamış?”, “Sonuçta ne amaçlanmış?”, “Neden olsun ki?” gibi birçok soru ortaya çıkar.

 İkincisi: “Patlamadan sonra çok kısa sürede H ve He gibi küçük elementlerin kendiliğinden oluşması” fikri ise, hakikati ifade etmekten çok uzaktır. Basit bir çamurdan veya oyun hamurundan bir oyuncak, ev veya araba yapmak isteyen bir çocuk bile, önce ne yapacağını bilecek ve sonra karar verecek ve sonra o işi yapmaya başlayacaktır.

Öyle ise kâinatı yaratacak Zat da önce kâinatı yaratmayı amaçlayacak. Bunun için bilgi birikimi olacak ve yapım yollarını bilecek ve uygun materyalleri yapacak ve sonra kâinatı yapmaya koyulacaktır.

Demek Allah (CC), yaratacağı şeyleri önceden biliyor, tasarlıyor ve sonra uygulamaya döküyor. Tek tek elementleri amacına uygun yaratarak, onları yapımda kullanıyor demektir. Yoksa bir kütleden elementlerin tesadüfen kendi kendine teşekkülü mümkün değildir.

Üçüncüsü: “Patlama sonucu dağılan kütlelerin soğuması sonucu gezegenler teşekkül etmiştir” görüşü ise doğrudur. Fakat “Bu kütlelerin soğumasını kim istemiştir? Niçin soğumuşlardır? Ve nasıl belli bir yere gelmiş durmuşlardır? İlerleyen zamanlarda neden hep düzenli basamaklar teşekkül etmiştir?” sorularına yine bunları yapan birinin olduğunu kabullenerek cevap verebiliriz. Çünkü bu işlerin hepsi büyük bir ilim, irade ve kudretin eserleridir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 71
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun