Kağıt üzerinde yalan, sözlü yalana girer mi?

Tarih: 11.09.2023 - 20:00 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Resmi bir sorunu çözmek için, kağıt üzerinde, normalde olduğundan farklı gösterilen durumlar, direkt sözlü olarak yalan söylemek gibi midir, tümüyle aynı kategoride midir?
- Ben aile hekimiyim. Biz hastalarımıza ihtiyaca göre ağrı kesici iğne yapıyoruz. Bu ilaçları da kendimiz temin ediyoruz. Örneğin bir kutu iğne paketinde 10 adet iğne var. 1 kutu alıp sağlık ocağına koyduğumuzda 10 ayrı hastaya iğne yapabiliyoruz.
- Temin etmek için de ben bu 1 kutu ağrı kesici iğneyi, birlikte çalıştığımız dr arkadaşıma reçete edip, eczaneden alıyorum.
- Geçen gün başka bir dr arkadaşımız bunun uygun olmadığını, çünkü reçete ettiğim dr arkadaşımın gerçekte hasta olmadığını söyledi ve ihtiyacı yok iken, o hasta imiş gibi gösterip ilacı aldığımızdan hem yalan beyan hem de SGK’yı, devleti vs dolaylı olarak dolandırmaya gireceği için kul hakkına girdiğimizi belirtti.
- Biz de cevap olarak: Neticede aldığımız ilaçları gerçekten de hasta olan kişilere uygulamış oluyoruz ve eczaneden alırken, SGK’nın bu ilacı alabilmek için çıkarmış olduğu yüzdelik payı ödemiş oluyoruz dedik.
- Bu yönleriyle size danışmak istedik. Eğer gerçekten sıkıntılı bir yol izlemiş isek, buna paralel olarak 2. bir sorum daha olacak:
- Örneğin bazen 2 hastamız geliyor, birinin sağlık güvencesi olmadığı için, kendi ilaçlarını diğerinin adına yazmamızı istiyor. Çünkü ilaç fiyatları gerçekten çok yüksek, yazılmadan alırlarsa çok fazla para vermeleri gerekiyor veya hiç alamıyorlar. Yani resmi prosedürde önümüze çıkabilecek bazı engelleri aşabilmek için, resmi prosedüre uygun bir reçete hazırlamış oluyoruz. Neticede amaç hasıl oluyor ve ilacı, hasta olan kişi kullanmış oluyor. Belki sözlü iletişim imkanı olsa, o hasta durumunu izah edebilse, onu dinleyen amir de bizim yaptığımız gibi, yardımcı olarak, az bir ücretle ilaçları verecektir ama insan resmi prosedürlerde, kendi durumunu izah etme imkanı bulamadığı için, resmi prosedürlerden dolayı mağdur olabiliyor. Biz de burada sadece hasta kişinin ismini olduğundan farklı girmiş oluyoruz ve başta da belirttiğim mantıkla; neticede SGK’nın çıkarmış olduğu yüzdelik pay vs ödendiğinden hep yardımcı olduk.
- Burada hep hakka mı girmişiz ve kağıt üzerinde yalan sayılacağı için yalan günahı mı işlemişiz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kağıt üzerinde de olsa yalan, yalandır.

Cevap 1:

Hasta olmayan kişiye reçete yazmak ve bunu başka hastalara kullanmak, yalan beyan, hile ve aldatma olduğu için, bu durum amme hakkına girmektir, günahtır.

Daha önce yaptıklarınızı güncel değeri üzerinden hesap eder, mümkünse SGK kurumuna değilse hayır kurumlarına veya yoksullara verirsiniz.

Cevap: 2:

Hasta yoksul ise ve bunu yapacak başka hiçbir imkânı da yoksa, bunu yapabilirsiniz. Zira devletin muhtaç olan vatandaşının zaruri ihtiyaçlarını karşılama görevi vardır. Hastalığın tedavisi de zaruri ihtiyaca girer.

Ancak ilacı alacak mali güce sahip ise yapmanız caiz olmaz; ilk maddedeki durum geçerlidir.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Okunma sayısı : 100+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun