Kadına yönelik şiddeti nasıl önlemeliyiz?
- Son zamanlardaki kadına yönelik şiddet konusunda ne yapılmalı?
- 6284 sayılı kanun hakkında düşünceleriniz nelerdir? Sizce dinimize uymaktadır mı?
- Cevabınız olumsuzsa kadına yönelik şiddeti sizce nasıl önlemeliyiz?
Değerli kardeşimiz,
6284 Sayılı Kanun, kadına yönelik şiddetle mücadelede çerçevesinde çıkarılmıştır. Şiddet mağdurlarının korunması ve faillerin cezalandırılmasını hedefler. İslam açısından bakıldığında, dinimiz kadınların onurunu, haklarını ve can güvenliğini korumayı esas alır. Şiddet İslam'da yasaklanmış ve aile içindeki ilişkilerin sevgi, saygı, merhamet üzerine kurulması öğütlenmiştir.
Bu bağlamda, kanunun temel amacı dinin özüne uygundur. Ancak kültürümüze ve geleneklerimize göre yeniden düzenlenmesinde fayda vardır.
İnsan halife-i arz olarak dünyaya gönderilmiş, Yüce Allah’ın kendisine muhatap kabul ettiği bir varlıktır. Kadın veya erkek olsun fark etmez, hiçbir insan şiddete maruz kalmamalıdır.
Görüldüğü gibi şiddet, toplumsal bir yara olmanın ötesinde İslam’a aykırı bir durumdur ve her yönüyle mücadele edilmesi gereken bir sorundur. Şiddeti önlemek için hem bireysel hem de toplumsal düzeyde çok yönlü adımlar atılmalıdır.
Kadına Yönelik Şiddeti Önlemek İçin Yapılması Gerekenler
Eğitim Yolu ile Farkındalık Oluşturulmalıdır
İnsanın değerli olduğu, mahlukatın en şereflisi olduğu ve İslam’ın başta kadına olmak üzere şiddetin her türlüsüne karşı olduğu, erken yaşta başlayan eğitim programları ile anlatılmalıdır.
Ayrıca yine eğitim yolu ile kadına yönelik şiddetin kul hakkı olduğu, kişi affetmediği sürece günahının af olmayacağı açıklanmalıdır.
İslam Tarihinde Rol Model Örnekler Verilmeli
Başta Peygamber (asm) Efendimiz olmak üzere, İslam tarihinden rol model zatların kadına yönelik olumlu davranışları, şiddete karşı oluşları, kadına ve aileye değer verdikleri örneklerle anlatılmalıdır.
Hukuki Önlemler Titizlikle Uygulanmalıdır
Mevcut yasalar yeniden gözden geçirilmelidir. Çünkü bu yasaların yetersiz olduğu veya bizim toplumumuza tam olarak uymadığı açıktır. Bunun yerine toplumun büyük bir kesimi tarafından kabul gören yasalar çıkartılmalı ve titizlikle uygulanmalıdır.
İslami Eğitim Programları
Din görevlilerinin vaaz, nasihat ve hutbelerde kadına yönelik şiddetin haram olduğunu vurgulaması sağlanmalıdır.
Manevi Danışmanlık
Şiddet eğiliminde olan bireylerin dinin merhamet ve adalet prensipleriyle eğitilmesi.
Kapsamlı Sosyal Politikalar
Şiddetin temelinde yatan dini, psikolojik ve sosyal faktörlerin çözümü için daha bütünsel yaklaşımlar geliştirilmelidir.
Kadına yönelik şiddeti önlemek bir toplumun tüm bireylerinin sorumluluğudur. Bu konuda yasal düzenlemeler kadar eğitim, toplumsal bilinç ve vicdani farkındalık da büyük önem taşır.
6284 Sayılı Kanuna Gelince
Bu kanunun amaç maddesi şöyle:
Madde 1
Bu Kanunun amacı; şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.
Alınacak tedbirler faslında da şunlar var:
Mülkî amir tarafından verilecek koruyucu tedbir kararları
Madde 3
(1) Bu Kanun kapsamında korunan kişilerle ilgili olarak aşağıdaki tedbirlerden birine, birkaçına veya uygun görülecek benzer tedbirlere mülkî amir tarafından karar verilebilir:
a) Kendisine ve gerekiyorsa beraberindeki çocuklara, bulunduğu yerde veya başka bir yerde uygun barınma yeri sağlanması.
b) Diğer kanunlar kapsamında yapılacak yardımlar saklı kalmak üzere, geçici maddi yardım yapılması.
c) Psikolojik, meslekî, hukukî ve sosyal bakımdan rehberlik ve danışmanlık hizmeti verilmesi.
ç) Hayatî tehlikesinin bulunması hâlinde, ilgilinin talebi üzerine veya resen geçici koruma altına alınması.
d) Gerekli olması hâlinde, korunan kişinin çocukları varsa çalışma yaşamına katılımını desteklemek üzere dört ay, kişinin çalışması hâlinde ise iki aylık süre ile sınırlı olmak kaydıyla, on altı yaşından büyükler için her yıl belirlenen aylık net asgari ücret tutarının yarısını geçmemek ve belgelendirilmek kaydıyla Bakanlık bütçesinin ilgili tertibinden karşılanmak suretiyle kreş imkânının sağlanması.
(2) Gecikmesinde sakınca bulunan hâllerde birinci fıkranın (a) ve (ç) bentlerinde yer alan tedbirler, ilgili kolluk amirlerince de alınabilir. Kolluk amiri evrakı en geç kararın alındığı tarihi takip eden ilk işgünü içinde mülkî amirin onayına sunar.
Mülkî amir tarafından kırk sekiz saat içinde onaylanmayan tedbirler kendiliğinden kalkar.
Kanunda hakim tarafından verilecek koruma ve önleme tedbir kararları da var.
Bunlar faydalı tedbirler, dinî bakımdan da sakıncalı değil.
En önemli tedbir ve çare aile eğitimidir. Mutlu, huzurlu, düzgün bir ailede dış tesirlerden de olabildiğince korunan çocuk, büyüdüğünde şiddete yönelmez.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Modern hukukun, İslam hukukundan daha insani olduğunu savunan birine nasıl cevap verilebilir?
- Evde zulüm ortamı varsa ne yapmalı?
- Eşim şiddet uyguluyor, ne yapmalıyım?
- Peygamberimiz ve sahabeler döneminde hastalıklar nasıl tedavi ediliyordu?
- Velinin, iki evliyi ayırmasının hikmeti nedir?
- Grip-Gribal Enfeksiyon veya başka bulaşıcı hastalık sahibinin vakit namazı ve cuma namazı kılması için camiye gitmesi uygun mudur? Cuma namazına gitmemenin özrü var mıdır?
- Soru ve Cevaplarla 11 Eylül Saldırısının Perde Arkası
- Baskıcı bir aileye karşı nasıl yaklaşmalıyım?
- Bilgisayar ve çocuk üzerindeki olumsuz etkileri?
- İnsanlar neden barışa değil de savaşa ilgi gösteriyor?