Kadın, fen ve sosyal ilimler öğrenmek için kocasından izin alması gerekir mi?
1. Bir kadın ilim öğrenmek istiyorsa (fen, tarih, matematik gibi) kocası izin vermiyorsa ve kendisi öğretmiyorsa, kadının öğrenmek için dışarı çıkması caiz mi? Çünkü ilim öğrenmek herkesin hakkı değil mi?
2. Bir kadın, kocasından ilim oğrenmek için kitap satın almasını istiyorsa, kocası da zenginse, almama hakkı var mı?
3. Kadının kocasından aldığı harçlık kendisinin mi sayılıyor yoksa kocasının mı? Yani harçlığıyla bir şey almada kocasından izin alması gerek mi?
Değerli kardeşimiz,
1. Koca, kadının öğrenmesi farz olan namaz, oruç, kadına mahsus hallerle ilgili ilimlerden men edemez. Ya kendisi öğretir veya başka uygun bir yerde öğrenmesine izin verir.
Ancak koca, öğretmenin kadın olmasını tercih etme hakkına sahiptir. Zarurî olmayan ilimleri öğrenmek, farz olan ilimlerden sayılmaz, ilimlerin bu detaylarıyla iştigal etmek, kocanın iznine bağlıdır. Koca ise, sünnet kabilinden olan bu ilimlere izin vermeyebilir.
2. Yukarıda arz ettiğimiz gibi, konu farz olan ilimlerle ilgili olursa, imkânı olan kocanın eşine istediği lüzumlu kitapları alması da farzdır. Çünkü farzın vesilesi farz, vacibin vesilesi vaciptir. Dinî açıdan farz olmayan ilimler konusunda da eşinin bilgisini, ahlakını, takvasını pekiştirecek kitapları almayan ve bu konuda eşine yardımcı olmayan bir kocanın aklından şüphe etmek gerekir.
3. Kocanın eşine verdiği harçlık, hangi maksatla verilmişse, o konuda kullanmak gerekir. Eğer koca, bir aylık bir harçlık vermiş ve hanımına “mutfak masrafı ve arzu ettiğin şeyleri almak için harcarsın” demişse, hanımı bunu her kullandığında ayrıca izin almaya muhtaç değildir.
Aslında aklı başında ve imkânı yerinde olan bir kocanın eşine belli bir harçlık verirken, onu dar bir çerçeveye yönlendirmez. Tabii ki, bu konularda karşılıklı güven çok önemlidir. Bu güvenin oluşmasında en büyük pay kadınındır. Paraları çarçur etmeden, israf etmeden, akıllıca harcamalarını yaparak bu güveni tesis edebilir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Kadın fen ve sosyal ilimler öğrenmek için kocasından izin alması gerekir mi?
- Dinimize göre bir kız veya kadın tesettüre riayet edebildiği ve erkek-kadın karışık olmayan bir okulda, dini olmayan alanlarda eğitim almak istiyorsa, babası veya evliyse kocası buna engel olabilir mi?
- Kadının eşinden izinsiz dini sohbetlere gitmek için dışarı çıkması ve kocasının malından izinsiz sadaka vermesi caiz midir?..
- Kadın, eşinden izinsiz ailesini eve çağıramaz mı?
- Koca, karısını farz ibadetlere zorlayabilir mi?
- NİKÂH, SÜT, NAFAKA V.S. ILE ALÂKALI HÜKÜMLER
- Kadının mirastan yarım alması, kadının özgürlüğünü kısıtlar mı?
- Kocanın Malından Sadaka
- Kaza orucu tutan kadın kocasından izin alması gerekir mi?
- Kadın kocasından habersiz annesine para yardımı yapabilir mi?