İnsanı imandan çıkaran ve çıkarmayan kibir hakkında bilgi verir misiniz?
- Hadis-i şerif'te, ''Kalbinde zerre kadar kibir olan kimse cennete giremez.'' buyurulmaktadır.
- Sizin sitenizde, kibirle ilgili yazıda, "Kibirli olan kişi kibrinin cezasını çektikten sonra cennete girecektir." deniliyor.
- Bu bir çelişki arz etmiyor mu?
Değerli kardeşimiz,
Kibir iki kısımdır. Birincisi; Allah'a ve peygambere karşı olan kibirdir ki bu küfürdür. İkincisi; insanlar arasındaki kibidir ki bu da kötü ahlaktır.
Hadisteki ifade, kibirli insanın cennete giremeyeceğini anlatmaktadır. Ancak buradaki kibir, Allah'a ve Peygamber (asm)'e karşı olan kibirdir. Böyle bir kibir (büyüklenme) haliyle küfür olacağından dolayı, böyle küfür manasındaki bir kibri taşıyan insanın cennete giremeyeceği muhakkatır.
Ahlaki bir özellik olarak kibir, başkalarını küçük görmek ve onlarla alay etmek anlamıyla düşünülürse, bu özellik insanı dinden çıkaran bir özellik değildir. Ancak haramdır, insanı dinden çıkarabilecek fiiller işlenmesine sebep olabilir. Böyle bir özellik sahibi de cehennemde kibrinin cezasını çektikten sonra Allah'ın afv ve mağfiretiyle cennete girecektir. Nitekim bir âyet-i kerime'de Allah Teâlâ:
"Biz onların kalblerindeki kin ve hasedi çıkaracağız." (Hicr, 15/47)
buyurarak, cennete giren insanların kalbinden dünyadaki ahlâkî kusurlarının temizleneceğini anlatmaktadır.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Elfaz-ı küfür söyleyen kişi kâfir olur mu?
- Sabah ve ikindi namazından sonra nafile namaz kılınır mı?
- Kibirden nasıl kurtuluruz? Çevremdeki insanlar, istediğim şeylerin olmasından, bazı şeyleri tahmin etmem ve herkese iyi davranmaya çalışmamdan ötürü bana "evliya gibisin" diyorlar...
- Astral seyahat nedir?
- Kur'an-ı Kerim sureleri günümüzde neden nüzul sırasına göre sıralanmamıştır; günümüzdeki sıralama neye göre yapılmıştır?
- Peygamberimizin sevdiği Müslüman nasıl olmalıdır?..
- Sadece Allah'tan korkmalıyız, ama bazen hiç sebepsiz insanlardan ve olaylardan çekinip korkuyoruz. Bunu nasıl aşabiliriz?
- İsrafil (as), sûra üfleyene kadar ne iş yapar?
- Cariyelerin ve kölelerin, namazda ve diğer durumlarda avret yerleri neresidir?
- Kâfirler için ahiret gününde, tartı, terazi, mizan var mıdır yok mudur?
Yorumlar
Huy değiştirmek mümkün müdür? Kötü (öfke, sinir gibi) huylarımızı düzeltmek için ne yapmak gerekir?
ahlaki kusurlarımızdan dolayı büyük küçük günahlara giriyoruz bu dünyadayken ahlaki kusurlarımızdan temizlenmek isteriz çok isteriz ama bi türlü beceremeyiz fiilimizden atsak kafamız ahlaksızdır bu bizi kahreder allah bizlere bunu nasib etsin inş
ahlaki kusurlardan fiilen ve manen kurtulmak imkansız mıdır böyle insanlar napmalı çok istiyosa niye olmuyo