İneğin sütünü almak, buzağıya zulüm olmaz mı?
- İnek sütü fabrikaları inekleri buzağıdan ayırıp sadece süte odaklanıyorsa, bu süt helal mi normalde süt buzağının hakkı mı?
- Ama bizler de faydalanıyoruz, artan kısımla mı faydalanıyoruz buzağı doyduktan sonra.
- Bir de ineğin makineye bağlanması doğru mu, süt sağma makinesine?
Değerli kardeşimiz,
Şu bir kaidedir: Allah’ın rahmetinden fazla rahmet edilmez, Allah’ın gazabından fazla gazap edilmez. Yani Allah bir şeyi emretmişse o güzeldir; yasak etmişse o kötüdür. Bizim şefkatimiz de öfkemiz de çok sınırlıdır. Hâlbuki Allah’ın bütün isim ve sıfatları sonsuzdur.
Mesela, Allah’ın emrini dikkate almayan bazıları Kurbanda hayvanların kesilmesine güya şefkati gereği karşı çıkıyor. Şefkati sınırsız olan Allah kurban etmenin güzel olduğunu beyan buyuruyor.
İneklerin sağılma meselesine gelince
Sütü sağılan sadece inekler değildir. Develer, keçiler ve koyunlar da yavruları olduğu hâlde Allah Teala onların sağılıp sütlerinin yenilmesini helal etmiştir.
Yavruların doğumunda birkaç gün devam eden ve ağız sütü olarak adlandırılan sütü yavrulara verilir. Bu ağız sütü normale 3-5 gün içinde dönünce, normal süt sağılır, ayrıca yavruya da ya doğrudan süt olarak verilir ya da annelerinin memelerinden emmeleri sağlanarak verilir.
Zaten sağılan hayvanlar, sütlerinin tamamını sağım esnasında vermezler. Yavruları emerken yavru şefkatiyle beraber süt keselerinden yavruya süt indirilir. Anneler de böyledir. Çocuklar belirli bir büyüklüğe gelince onların sütün haricindeki gıdalarla beslenmelerini öne alırlar.
Siz istediğiniz sütü içebilirsiniz, size helaldir. Ancak kazancınızın helal olması şartıyla. Yavrunun hakkını hayvan sahibi gözetmiyorsa sorumluluk sizin değil onundur.
İneğin makineye bağlanarak sağılmasının bir sakıncası yoktur. Ancak işin uzmanı bunun bir hayvana zarar verdiğini söylerse, sahibinin buna uyması ve nasıl sağılmasını söylemişse ona göre sağması gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Nimetin asıl lezzeti nedir?
- Nimetlere hamd ve şükür nasıl olur?
- Süt zararlı ise, neden Peygamberimiz övmüş?
- Peygamber Efendimiz, sütü kaynatarak mı yoksa çiğ mi içerdi?
- Almanya’da bebeklerimize et içeren hazır mamaları verebilir miyiz?
- İnek kursağından yapılan maya helal mi?
- Yosun yemek caiz mi?
- Süt kuzusu, süt oğlağı ve süt danası kesmenin sakıncası var mı?
- Doyduktan sonra yemeye devam etmek günah mı?
- İncir cennetten mi indi?