Rennet enzimi peynirde veya başka ürünlerde caiz mi?
- Helal olmayan bir hayvandan veya helal olmayan bir kesimden üretime gecen bu mikroskopik maddeler bilhassa peynirde çok kullanılıyor. Haram diyen de var, helal diyen de var. Siz daha net bilgi verebilir misiniz?
- Farklı kaynaklardan elde edilip kullanıma hazır hale getirilen, kazeini pıhtılaştırıcı enzimlere sütü pıhtılaştıran enzim, peynir mayası veya rennet denir. Rennet (büyük oranda rennin/kimozin içeren), geviş getiren genç hayvanların midelerinin şirden bölümünden elde edilmekte ve peynir yapımında süt pıhtılaştırıcı olarak binlerce yıldır kullanılmaktadır.
- Dünyada peynir üretimi ve tüketimi giderek artış gösterirken buzağı renneti temininin giderek azalması, alternatif kaynaklardan buzağı renneti yerine kullanılabilecek enzim elde etme çalışmalarına hız kazandırmış, yüksek verimli üretim yöntemlerinin araştırılması zorunlu hale gelmiştir. Buzağı rennetine alternatif olarak yapılan çalışmalar;
(i) bitkisel kaynaklardan elde edilen pıhtılaştırıcılar (bitkisel rennet),
(ii) mikroorganizmalardan direkt olarak elde edilen ve proteolitik enzimlerden oluşan mikrobiyal peynir mayaları (mikrobiyal rennet),
(iii) rennin enzimi üretiminde görevli genetik materyalin, belirli mikroorganizmalara aktarılması sonucu, bu mikroorganizmaların ürettiği rennin enzimine özdeş enzimlerden oluşan mikrobiyal peynir mayaları (rekombinant kimozin) olmak üzere sınıflandırılabilir. Rekombinant kimozin, gelişen gen teknolojisi ile birlikte hızla artan araştırmalara konu olmaktadır.
- Özetle, hayvansal, bitkisel ve mikrobiyal kaynaklı enzimlerin/peynir mayalarının sütü pıhtılaştırma ve peyniri olgunlaştırma aşamalarında kullanılmaktadır.
- Buna göre, Rennet enziminin peynirde veya başka ürünlerde kullanılması caiz olur mu?
Değerli kardeşimiz,
Vaktiyle şirdenden ve kursaktan yapılan peynir mayasına niçin fetva verildi?
Değişime uğradığı ve peyniri oluşturup o da peynire dönüşünce necis / murdar nesne olmaktan çıktığı için.
Soruda sıralanan enzimler neden elde edilirse edilsin, peynir mayası haline gelince elde edildiği nesne olmaktan çıkar, değişime uğrar ve maya olarak kullanılmasında sakınca bulunmaz.
Psikolojik tiksintiyi ve Müslüman hassasiyetini göz önüne alarak domuzdan elde edilmemesi gerekir.
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Nimetin asıl lezzeti nedir?
- Nimetlere hamd ve şükür nasıl olur?
- Gelatin (jelatin), şellak, karmin, lab maddesi, etil alkol gibi maddelerin gıdalarda kullanılması helal midir?
- Yosun yemek caiz mi?
- İnek kursağından yapılan maya helal mi?
- İslami olarak kesilmemiş hayvandan elde edilen enzim ve aromaların hükmü nedir? İçine konulan gıdayı yemek caiz midir?
- Herbal Sigara helal mi?
- Ehliyetsiz araba kullanmak günah mıdır?
- Şırdan ve mumbar yemek caiz mi?
- Yumurtanın içindeki kırmızı kan lekeleri yenir mi?