İkindi ve yatsı namazının ilk sünnetinin 3. ve 4. rekatlarında yalnızca subhaneke ve euzu besmeleyle Fatiha mı okunur?
- Geçmişte okuduğum bir fıkıh kitabında, ikindi ve yatsı namazının dört rekatlık ilk sünnetlerinin kılınış şekli tarif ediliyordu. Tarifte ilk iki rekatı bildiğimiz gibi tarif ediyordu ancak 3. ve 4. rekatlarının her birinde subhaneke ve euzu besmele ile birlikte Fatiha okunup, zammı sure okumadan rükuya gidilmesi gerektiği yazıyordu. Böyle okuduğumdan eminim. Çünkü defalarca dikkatli bir şekilde okumuştum.
- Ben de ikindi ve yatsının sünnetlerini o günden sonra bu şekilde kılmaya başladım. Etrafımda da bazı kişilerden bu şekilde duyduğumu hatırlıyorum.
- Ancak bununla alakalı tesadüfen araştırma yaptığımda 3. ve 4. rekatlarda Fatihadan sonra zammı sure okunması gerektiği ve subhaneke ve euzu besmelenin de yalnızca 3. rekatta okunacağı yazıyor.
- Okuduğum kitabın ismini hatırlamıyorum ancak mühim bir kitap olduğundan eminim. Bununla alakalı 4 mezhepte herhangi bir delil ya da rivayet var mıdır?
Değerli kardeşimiz,
Hanefi mezhebine göre, müekked, gayr-ı müekked, sünnet, nafile ne olursa olsun, hepsinin bütün rekatlarında Fatiha'dan sonra zamm-ı sure okumak vaciptir. (bk. el-Bahru’r-Raik, 2/102; İbn Abidin, 1/458-459)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Farz namazların üçüncü ve dördüncü rekatlerinde, Fatiha'dan sonra zammı sure okunur mu?
- YATSI NAMAZI
- Şafi mezhebinde cemaatle kılınan sessiz namazlarda, Fatiha'dan sonra zammı sure okunur mu?
- Namazda farz olan okuyuş miktarı ne kadardır? Namazda mesela uzun bir sureden okurken her istenilen yerde durulabilir mi?
- NAMAZDA İKEN OKUYUŞUN DUYULMASI
- Kaza namazı kılmam gerekiyor mu?
- Zammı sure nedir, en kısası ne kadar olmalıdır?
- Kişi evde eşi ile cemaatle namaz kılabilir mi?
- İkindi ve yatsı namazlarının sünnetlerini kılarken, tahiyyatdan üçüncü rekata kalkıp kıyama durduğumuzda, neden Sübhaneke duasını okumamız gerekiyor?
- Kalem suresi 51 ve 52. ayetleri namazda okuyabilir miyiz?