"İkindi namazını kaçıran kimse, yuvasını dağıtmış ve malını mülkünü yitirmiş gibi olur." hadisini açıklar mısınız?

Tarih: 09.10.2012 - 14:10 | Güncelleme:

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Hadis şöyledir.

 "Şüphe yok ki, o namazı (yani ikindi namazını) kaçıran kimse, sanki ailesi ve malı noksanlaştırılmış (veya elinden kaçırılmış) gibidir."(Buhari, Mevakıt, 15; Müslim, Mesâcid, 20İ; Ebû Dâvûd, Salât, 5; Nesâ'i, Mevâkit, 9; Tirmizi, Salât, 128; İbn Mâce, Salât, 6)

"Ehl ve evlâdı katlolunmuş, serveti telef olmuş kimsenin musîbeti ne kadar bü­yükse, bir ikindi namazım geçiren kimsenin musîbeti de o kadar büyüktür. Binâ­enaleyh, ailesi ile malının elinden gitmesinden nasıl sakınıyorsa, ikindiyi kaçırmakdan da öyle sakınsın!" demekdir. Ahiretine yönelik büyük bir sevabı kaçırmış şeklinde değerlendirmek gerekir.

İnsanın ailesi, çoluk çocuğu -Allah saklasın- bir kaza olsa, evinde bir yangın olsa, malı mülkü yansa, çoluk çocuğu ölse kıyamet kopar. İnsan kendisini yerden yere atar. Bu çok büyük bir felaket. Ama ikindi namazını kaçırdığı zaman öyle yapmaz. "Ne yapalım, kaçtı." der. "Kaçarsa kaçsın." der. İkisinin zarar, ziyan ve üzüntü bakımından eşit olduğunu bilmiyor.

Bu durum neden ikindi namazı hakkında böyledir, diye bir soru sorulabilir.

İkindi vakti; güneşin batmaya başladığı, çarşı pazarın kapandığı, herkesin köyüne kabilesine gündüz gözüyle erkenden gitmesi gereken sıkıntılı bir vakittir

Bu nedenle meşguliyetin en yoğun olduğu bir zamanda, tam dükkânlar kapanacak, tam işler bitirilecek, telaş çok, telaş çok olduğundan, böyle bir zamanda ikindi namazı kılınacaktır. Bu açıdan, insanlar çoğunlukla, öğle namazını rahat kılar, sabah namazını rahat kılar, yatsı namazını rahat kılar da ikindi namazında kaçırma çok olabiliyor.

İşte böyle bir durumda ikindi namazına gereken önemin ve ne olursa olsun namazın kazaya kalamdan hatta kerahet vaktine girmeden mutlaka kılınması gerektiğine dikkat çekilmesi için böyle bir örnek verilmiştir. Demek ki, -meşru bir mazereti olmadığı halde- ikindi namazını zamanında kılmamak, bilerek kazaya bırakmak, sanki evi, ailesi ve malı helâk olmuş insan gibi, o kadar zararlı bir durumdur. İnsan ne yazık ki bu manevi zararları bilmediğinden veya bilemediğinden, manevi zararı küçümsüyor.

Halbuki manevi zararlar ebedi olan ahiret hayatımızı ilgilendirdiği için, en küçük bir zarar bile, fani olan dünyanın tamamından bile daha önemlidir.

İşte buna dikkat çekmek için,  "İkindi namazı kaçırmak çoluk çocuğu, malı mülkü helâk olmak gibidir." buyurularak, ikindi namazının önemine vurgu yapılıyor.

Özetle, Allah'ın dinine, ibadetine, namazlara, özellikle de ikindi namazına önem vermemiz gerekiyor.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Kategori:
Okunma sayısı : 10.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun