"Kim sabah namazından bir rekatı güneş doğmadan önce kılabilirse sabah namazına yetişmiş demektir."(Kütüb-ü Sitte, VI / 406) hadisi sahih midir?
Değerli kardeşimiz,
Hz. Ebû Hüreyre (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
"Kim sabah namazından bir rekâti Güneş doğmazdan önce kılabilirse, sabah namazına yetişmiş demektir. Kim ikindi namazından bir rekâti Güneş batmadan önce kılabilirse ikindi namazına yetişmiş demektir."
Buhârî ve Nesâî'de gelen bir diğer rivayette şöyle denmiştir:
"Sizden kim, ikindi namazının bir secdesini Güneş batmazdan önce kılabilirse, namazını tamamlasın; sabah namazının da bir secdesini Güneş doğmazdan önce kılabilen, namazını tamamlasın."
Ancak Nesâî (bir rivayetinde de) şöyle der: "...ilk rekâtinde kılarsa..." [Buhârî, Mevâkît 28, 17; Müslim, Mesâcid 163, (608); Muvatta, Vukût 5, (1, 6); Tirmizî, Salât 137, (186); Ebû Dâvud, Salât 5, (412); Nesâî, Mevâkît 11, (1, 257, 258), 28, (1, 273)].
AÇIKLAMA:
1. Son iki rivayet, ikindi ve sabah namazlarından birer rekât vakti içerisinde kılınabildiği takdirde, diğer rekâtlerin tamamlanmasına şer'î ruhsat ifade etmektedir. Böylece, bir rekâti kılabilen, geri kalan rekâtleri vakit çıkmış olmasına rağmen tamamlayacak ve namazını vakti içerisinde kılmış olacak, sonradan kaza etmeyecektir.
İkinci rivayette rekât kelimesi yerine secde kelimesinin kullanıldığı görülmektedir. Nesâî'nin bir rivayetinde ise "ilk secde" tabiri geçmektedir. Hattâbî bununla kıyamı, rükuu ve secdesi bulunan bir rekâtin kastedildiğini belirtir. Ona göre rekât, secde ile tamamlandığı için "secde" diye tesmiye edilmiş olmalıdır. Şu halde, sabah veya ikindinin ilk rekâtini vakti içinde kılabilenler gerisini tamamlayacaktır.
Hadisin zahiri bu olmakla beraber, bu mevzuda varid olan başka nassları göz önüne alan âlimler farklı neticelere ulaşmışlardır:
* Bu hadis, ikindi namazından bir rekâti vakti içerisinde kılabilen kimsenin diğer rekâtları da tamamlayacağına delildir. Bu hususta ulema icma eder.
* Sabah namazı hususunda da Şafiî, Mâlik ve Ahmed (rahimehümullah) aynı şekilde hükmetmişler ise de Ebû Hanîfe, güneşin doğması ile sabah namazının batıl olacağına hükmetmiştir. Ona göre, güneşin doğmasıyla namaz kılınması yasaklanmış olan bir vakte girilmiş olmaktadır, halbuki güneşin batmasıyla namaz kılınması yasak olan bir vakte girilmiyor.
* Bazı âlimler:
"Bu ve benzeri hadislerde güneş doğduktan sonra sabahın tamamlanacağına ruhsat verir ise de güneş doğduktan sonra her çeşit namazı yasaklayan rivayetler tevatür derecesini bulmuştur, öyle ise, mübah kılan hadisler mensuhtur." demiştir.
Aynî, Hanefî görüşü madafaa sadedinde şöyle bir îzah sunar:
"Bir meselede mübahlık ve haramlık birleşirse, haram hükmü esas alınır ve onunla amel edilir, mübahlık terkedilir. Çünkü eşyada asıl olan ibahedir, öyleyse haram hükmü sonradan gelmiştir. Sonradan gelen nâsihtir, önceki mensuhtur. Öyle ise güneşin doğmasından sonra namazın tamamlanmasını haram kılan hüküm muahhardır ve nâsihtir, bununla amel edilmesi gerekir."
* Bazı âlimler bu yasağın nafilelerle ilgili olduğunu söylemiş ve farzın hariç tutulması gereğini iddia etmiştir. Ancak Hanefîler, daha önce 2342 numaralı hadiste nakledilen hadiseye dayanarak yasağın farz, nafile her çeşit namaza şâmil olduğunu belirtmiş, "Buradaki yasağın nafileye ait olduğunu söylemek müreccihi olmayan bir tercihtir." demiştir.
* Hanefîler, bu hadise dayanarak, "İkindi vaktinin sonu güneşin batmasıdır." demiştir.
* Bir çocuk güneş batmazdan önce büluğa erse veya kâfir hidayete erse veya mecnun ifakat kılsa veya baygın kendine gelse veya hayızlı kadın temizlense, bunlara o günün ikindi namazı farz olur. Ulaşılan vakit, farzı eda edemeyecek kadar az da olsa, o vaktin kaza edilmesi gerekir, hadis bu hususta delildir.
İmam Züfer bu hükme katılmamış: "Farzı tam olarak edaya yetmeyen bir vakte ulaşmak farzı sabit kılmaz." demiştir.
* Bir rekâtten daha az bir cüz'e ulaşıldığı takdirde -vakte veya namaza veya cemaat faziletine- yetişilip yetişilemeyeceği hususunda da ihtilaf edilmiştir. İmam Mâlik, bir kavlinde Şâfiî ve cumhur: "Bir rekâtten az bir parçaya ulaşılacak olsa, bunlardan hiçbirine kavuşulmamış olunur." demiştir. Bunlar rekât kelimesinde ısrar ederler ve şu hadisi de delil getirirler:
"Biz secdede iken namaza yetirşirseniz, siz de secdeye katılın, fakat bunu bir şey addetmeyin. Kim rekâte ulaşmışsa namazı yakalamıştır."
* Bu meselede Ebû Hanîfe, Ebû Yûsuf ve bir kavlinde Şafiî "namazın hükmüne yetişmiş olur" görüşündedirler.
* Bazı âlimler -ki Aynî de bu görüştedir- "Rekâtten maksad namazdan bir cüzdür, öyle ise iftitah tekbirine yetişen de rekâta ve dolayısıyle namaza yetişmiş sayılır." demiştir.(1) Kurtubî, Ebû Hanîfe, Ebû Yûsuf ve bir kavlinde Şafiî'nin, ikindi namazı hususunda "Güneş batmazdan önce iftitah tekbirine yetişen namazı kılar." demekte ittifak ettiklerini belirtir. Öğlede ihtilaf ederler. Şafiî'nin bir kavline göre öğlenin iftitah tekbirine yetişen kimse namaza yetişmiş demektir,
Çünkü öğle ile ikindi (hadislerde) vakit yönüyle iç içe girmektedirler. Ama bir diğer rivayete göre Şafiî: "Öğlenin bir rekâtinin kıyamına tam olarak yetişse bile, sonradan bu namazı kaza etmesi gereğine" hükmeder.
Cuma namazı hususunda da ihtilaf edilmiştir. Mâlik, Sevrî, Evzâ'î, Leys, Züfer, Muhammed, Şâfiî ve Ahmed (rahimehullah) cumanın bir rekatine yetişen kimsenin, ikinci rekati tek başına tamamlayacağını söylemişlerdir. Ebû Hanîfe ve Ebû Yûsuf (rahimehümullah): "Bir kimse, imam selam vermezden önce iftitah tekbirini alıp uyacak olsa, geri kalan iki rekati tamamlar." demişlerdir. Nehâî, Hakem ve Hammâd da böyle hükmetmişlerdir. Atâ, Mekhûl, Tâvus ve Mücâhid ise bazılarınca istiğrab edilen bir görüş ileri sürmüşlerdir: "Cumâ hutbesini kaçıran, namazı dörde tamamlar, zîra cumâ namazı hutbe sebebiyle kısaltılmıştır, (hutbe iki rekat namaza bedeldir)."
2. Bunlar, görüşlerini teyid eden rivayetler gösterirler. Aynî bunları kaydeder.
(Prof. Dr. İbrahim Canan, Kütüb-i Sitte Şerhi)
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Sabah namazı kılarken güneş doğması durumunda namaz neden bozulsun?
- Vakit çıkmadan sadece tekbir alan, namaza yetişmiş olur mu?
- Öğle namazının ilk sünneti sonraya bırakılır mı? Neden sabah namazının sünneti farzından sonra kılınmaz?
- Kerahet vakitlerinde kabir ziyareti yapılamaz mı?
- Kim sabah namazından bir rekatı güneş doğmadan önce kılabilirse sabah namazına yetişmiş demektir.(Kütüb-ü sitte,c.6,s.406) hadisi sahih midi?
- Kerahet vakitleri Peygamberimiz tarafından mı belirlenmiştir?
- SABAH NAMAZI
- Kafirin namazı kafesteki kuşa benzer, anlamında bir hadis var mı?
- Namazda iken diğer namazın vakti girerse namaz geçerli midir?
- Kılmakta olduğumuz bir namaz esnasında, sonraki vakit için ezan okunursa namaz geçerli olur mu?