Hz. Yuşa'nın kavmi ne zaman hastalanacaklarını, ne vakit öleceklerini biliyor muydu?

Tarih: 29.07.2018 - 21:21 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Celaleddin Suyuti (ra) nin "Camiül Kebir" ya da "Cemül Cevami" eserinde Hz. Yuşa (as) Gök ilimlerinden en çok faydalanan kişi olduğunu yazar. Öyle ki bu Peygamberin kavmi ne vakit hastalanacaklarını ve ne vakit öleceklerini, çocuklarının ne vakit doğacağını, kimin doğuracağını güneş, ay ve yıldızların hareketlerinden öğrenirlerdi.
- Bu kavim zamanla hak yoldan saptı ve Hz. Davut (as) karşı savaştı. Bu savaşta yıldızların, güneşin ve ay'ın hareketlerini okuyup ölme vakti gelmeyenleri ön safa koyduklarından dolayı savaş Hz. Davut aleyhine gidiyordu.
- Ta ki Allah güneşi, yıldızları ve ay'ın önünü kapattırana kadar (bulutlar ile olabilir).
- Bu hikaye doğru mudur?
- Kutsal kitabimiz Kuran-ı Kerim'de geçmiyor diye biliyorum. Araştırdım ama bulamadım.
- Gaybı Allah bilir diye öğrendik. Böyle bir zamanda Tıp biliminin modernleşmesi ile çoğu hasta insan ne zaman öleceğini bilebiliyor (tümör, kanser vs.). Böyle mi bakmak gerekir? .

Cevap

Değerli kardeşimiz,

- Sorudaki Kıssa’yı Suyuti, Hatib-i Bağdadi’den naklen zikretmiş ve konunun başında Hz. Ali’den rivayet edilen bu kıssanın senedinin zayıf olduğu, Hatib-i Bağdadi tarafından bildirilmiş olduğuna dikkat çekmiştir. (bk. Suyuti, ed-Dürrü’l-Mensur, 3/330)

Demek bu hikayenin senedinin zayıf olduğu, bizzat bunu rivayet eden el-Hatip tarafından ifade edilmiştir.

- Aynı kıssa Kenzu’l-Ummal’da (h.no: 29435) da zikredilmiş ve senedinin zayıf olduğuna işaret edilmiştir.

- Aslında bütün bir topluluğa böyle gaybı bilmenin bir yolunun açık tutulması, imtihan sırrına aykırı olduğu gibi, hikmete de uygun görünmüyor.

Nitekim bu hikayeye göre, adamlar bir peygamber olan Hz. Davud’un ordusuyla savaşıyorlar, fakat onlardan kimse öldürülemiyor. Çünkü “Eceli gelmeyenler ön safta savaşıyorlar.” Böyle bir şeyin tasdik edilmesi, akla da vicdana da şuur-u imana da oldukça zor geliyor...

- İkincisi, kanser gibi bazı hastalıkların sebep olduğu ölüm vaktinin özellikle doktorlar tarafından tayin edilmesi, kesin bir bilgi değildir. Çünkü, ölümün ne zaman olacağını kesin olarak tespit etmek için gününü, saatini, dakikasını bilmek gerekir.

Doktorlar, hatta bazı hastaların kendileri, yaklaşık bir şekilde ölümü tahmin edebiliyorlar. Fakat bu bir tahmindir, çok kuvvetli bir tahmin de olabilir, ama gaybı bilmeyi ifade eden kesin bir bilgi değildir.

- Bununla beraber, Allah’ın -bir hikmete binaen- bildirmesiyle ölecek kimse de ölümünü hissedebilir. Bu konuda özellikle salih kimselerin hikayelerinde yüzlerce olay anlatılır...

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 1.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun