Hz. Peygamberin meni kalıntısı ile namaz kıldırdığı ve Hz. Aişe ile yarıştığı doğru mudur?
Değerli kardeşimiz,
Hz. Âişe (radıyallahu anhâ) anlatıyor:
"Ben Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın elbisesine bulaşan meniyi yıkıyordum. O, elbisesinde ıslak kısım (kurumamış) olduğu halde namaza giderdi." [Buhârî, Vudû 64, 65; Müslim, Tahâret 108, (289); Ebû Dâvud, Tahâret 136, (371, 372, 373); Tirmizî, Tahâret 85, 86, (117, 118); Nesâî, Tahâret 187, 188, (1, 156).]
Müslim'in bir diğer rivayetine göre, Abdullah b. Şihâb el-Havlâni'nin açıklaması şöyledir: Aişe'ye misafirliğe gitmiştim. İki elbiseme birden ihtilam olmuşum. Bunun üzerine onları suya batırdım. Derken Aişe'nin bir cariyesi beni görerek ona haber verdi o da bana haber göndererek (beni çağırttı ve) şöyle dedi:
"Sana, (meni) bulaşan yeri [gördüysen] orasını yıkaman kâfi idi, göremediğin takdirde etrafını yıkardın. Ben, Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın elbisesinden (meni bulaşığını) ovalamak suretiyle çıkardığımı biliyorum. O, (bir de yıkamaksızın) onun içinde namaz kılardı." (Müslim, Tahâret 105)
Bir diğer rivayette şöyle gelmiştir:
"İyi biliyorum kurumuş meni bulaşığını Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın çamaşırından tırnağımla kazıyarak çıkarıyordum." [Müslim, Tahâret 105, 109, (288, 290).]
AÇIKLAMA:
1. Elbiseye meni bulaştığı takdirde onun nasıl temizleneceğini bu iki rivayet göstermektedir:
* Bulaştığı yerin yıkanması... Bu henüz kurumamış olma haliyle ilgilidir. Elbisenin bulaşık kısmının su ile yıkanması yeterlidir.
* Ovalamak suretiyle... Bu kurumuş olma halinde temizleme usulüdür. Ovalamada bulaşık kısım, su kullanılmadan çamaşır kendi kendine sürtülerek meni eserinin küçük parçacıklar halinde dökülmesini sağlamaktan ibarettir. Hz. Âişe, kuru bulaşığın ovalama yerine tırnakla kazınması suretiyle de çıkarılabileceğini belirtmektedir.
2. Ovalama veya kazıma suretiyle meninin temizleme kolaylığı, meninin necislik durumu hakkındaki anlayıştan gelir. Âlimler meni necis midir değil midir, münakaşa etmiştir.
* Hanefîlerle, Mâlikîlere göre meni necistir. Ancak Ebû Hanîfe merhum, meninin kuru olması halinde elbisenin ovalanmasını temizlik için yeterli gördüğü halde İmam Mâlik, yaş da olsa kuru da olsa mutlaka yıkanması gerektiğini söyler. Meninin necis olduğunu söylemekle beraber, yıkanmadan namaz kılınmış olduğu takdirde, namazın iadesinin gerekmiyeceğini söyleyen âlim de çıkmıştır: Leys ve Hasan İbnu Hayy gibi.
* Şâfiîlere ve Hanbelîlere göre meni temizdir. Dâvud-u Zâhirî'nin de böyle hükmettiği bilinmektedir. Ashab'tan Hz. Ali, Sa'd İbnu Ebî Vakkas, Abdullah İbnu Ömer ve Hz. Âişe (radıyallahu anhüm)'ün de bu görüşte olduğu rivayet edilmiştir.
Şunu hemen belirtmek isteriz: Meniye necis diyenler, onun yıkandığını gösteren hadisleri esas almışlardır. Necis değil diyenler de ovalamakla temizleneceğini ifade eden hadisleri esas almışlardır. Şeriat-ı garrâmız ruhsat ve kolaylık dinidir. Resûl-i Ekrem (aleyhissalâtu vesselâm) bu meselede de ruhsat murad etmiş olmalı ki, ihtaflı beyanlarda bulunmuştur. (Prof. Dr. İbrahim Canan, Kütüb-i Sitte ve Şerhi, Cilt: 10, Büyük ve Küçük Abdestle ilgili Meseleler -1)
Hz. Aişe (r.a.) der ki: Bir gün Peygamber (s.a.s)'le yarıştık. Onu yendim. Uzun müddet sonra ben şişmanladığım zaman tekrar yarışmıştık; bu sefer o beni yendi. İlk yarışmayı kasdederek; "Bu ona karşılıktır." dedim (Ebu Davud,Cihad: 61; Ahmed b. Hanbel, Müsned, VI, 264).
İlave bilgi için tıklayınız:
- Peygamberimiz eşlerine karşı nasıl davranırdı?..
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Güvercin şeytandır, kadınlar cehennem odunudur,... şeklinde hadisler var mıdır?
- Okuma yazma bilmeyen bir peygamber, Kur'an'ı yorumlayabilir mi?
- İçeriği Kur'an'da yer almayan hadislerin yokluğu hukuken eksiklik olur mu?
- Arapça kaidelere göre Hz. İbrahim Bakara 260. ayette geçen kuşları parçalamış mıdır, parçalamamış mıdır?
- Sahih olmayan hadise iman etmemenin hükmü nedir?
- İncil ve Tevrat’ta, Allah'ın sıfatı olan "BİR" olmak, niçin ve nasıl değiştirilerek "ÜÇ" yapıldı?
- Namazda Türkçe dua etmenin bir sakıncası var mıdır?
- Kur'anda abdest detaylı açıklandığı halde namaz neden öyle değildir?
- Tekbir getirmek yangını söndürürse, itfaiyeye ne gerek var?
- Yevm'ün-nedameh / Kıyamet gününde herkesin (kafir, Müslüman, münafık, günahkar) pişman olacağı söyleniyor. Bununla ilgili bir hadis-i şerif var mı?