Hz. Meryem hakkında bilgi verir misiniz, Hz Meryem'in özelligi nedir? "Bir insan dua ile Allah'dan erkek evlat ister, Allah Hz. Meryem gibi kız evladı verir. Bu durumda bu dua kabul olmadı denilmez, belki daha güzel bir surette kabul oldu denilir."
Değerli kardeşimiz,
Hz. Meryem, Hz. İsa'nın (as) annesidir. Hz. Meryem'in faziletine dair Peygamberimiz aleyhisselam şöyle buyurmuşlardır:
"(Ahiretin) en hayırlı kadını Meryem Bintu İmran'dır. (Dünyanın) en hayırlı kadını Hatice Bintu Huveylid'dir." Ravi bunu söylerken, eliyle semaya ve arza işaret etti.
Rezin bir rivayette şu ziyadeyi kaydetmiştir: "Resulullah (sav) buyurdular ki:
"Erkeklerden pek çokları kemale ermiştir. Kadınlardan ise İmran'ın kızı Meryem, Firavun'un karısı Asiye, Huveylid'in kızı Hatice ve Muhammed'in kızı Fatıma'dan başka kimse kemale ermemiştir. Hz. Aişe'nin kadınlara üstünlüğü, tiridin diğer yiyeceklere üstünlüğü gibidir."
(Bu rivayet Buhari'de Ebu Musa hadisi olarak gelmiştir.) Buhari, Menakıbu'l-Ensar 20, Enbiya 45; Müslim, Fezailu's-Sahabe 69, 70 (2430, 2431); Tirmizi, Menakıb, (3887), Et'ime 31, (1835)
Resulullah (sav) Fetih senesinde Fatıma'yı çağırarak hususi konuştular. Fatıma ağladı. Sonra tekrar hususi olarak konuştular. Fatıma bu sefer güldü. Resulullah (sav) vefat edince, Fatıma'dan o ağlama ve gülmesi hususunda sordum. Dedi ki:
"Önce, Resulullah (sav) bana öleceğini haber verdi, ben de ağladım. İkinci konuşmamızda benim, İmran kızı Meryem hariç, diğer kadınların cennette efendisi olacağımı müjdeledi, bunun üzerine güldüm." (Tirmizi, Menakıb, 3872)
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
BENZER SORULAR
- Sadece dört kadın mı kemale erdi?
- Hz. Fatıma’nın, en hayırlı kadınlardan olmasının hikmeti nedir?
- Hz. Meryem validemizin iffeti konusunda ayet ve hadis var mıdır?
- Hz. Meryem, Hz. Fatıma ve Hz. Ayşe arasındaki derece farkı neden kaynaklanıyor, tam olarak neler farka sebep oluyor?
- HZ. MERYEM
- Hatice´yi, Fatıma´yı, Asiye´yi Meryem Ana ile bir tutmak Kur'an-ı Kerim ile ne kadar uyumludur?
- Hz. Meryem'in babası Kur'an'da İmran olarak geçiyor. Batılılar ise Joachim diyor. Bu iki isim arasında bir bağlantı var mıdır?
- Hangisi üstün kadın: Hz. Meryem mi, Hz. Fatıma mı?
- Hz. Meryem hakkında bilgi verir misiniz?
- İmran ailesinden bahseden ayetleri açıklar mısınız?