Hz. Ebu Bekir'in, "Ya Rab! Benim vücudumu öyle büyüt ki, cehennemi doldursun da başkasına yer kalmasın." sözünü nasıl anlamalıyız? Bu bir isyan mıdır?
Soru Detayı
Bu ifadeyi "Dini yaymak için, başkalarının İslam'ı yaşayabilmesi için, bazı hususlarda" Allah'a isyan şeklinde yorumlamak doğru olur mu? Cevap
Değerli kardeşimiz,
Bu sözde -haşa- isyan değil, belki imanın verdiği kemalat vardır. Nitekim bir çok İslam büyüğünün bu anlamda sözleri vardır. Bediüzzaman Hazretlerinin de "Milletimin imanını selamette görürsem, cehennem alevlerinde yanmaya razıyım." demesi, bunu tasdikleyen bir husustur.
İslam alimleri, bütün insanlara bir anne şefkatiyle yaklaşmışlardır. Nasıl ki bir anne evladının ateşe atılmasını istemez, onun yerine kendini atar, evladını ateşten kurtarmak için tereddüt etmeden kendisini ateşe atar. İşte İslam alimleri de insanlığın selameti için kendilerinin ateşe atılmasını dilemişlerdir. Zaten onları o seviyeye çıkaran da bu ruhtur.
İlave bilgi için tıklayınız:
Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet
Yazar:
Kategori:
Yorum yapmak için giriş yapın
veya kayıt
olun
BENZER SORULAR
- Mezhep değiştirmek caiz midir? Mezhep değiştirmek için ne yapmak gerekir?
- Hz. Ebu Bekir: "Cehennemde vücudum büyüsün tâ ehli imana yer kalmasın." demiştir. Bu söz doğru mudur; nasıl anlamalıyız?
- Hz. Ali hakkında neden "Kerremallahü veche" tabiri kullanılır, anlamı nedir?
- Birden fazla evlenmek isteyen kişi eşinden izin almalı mı?
- Yapılan bir iyiliğin sevabı ve o iyilikten kazanılacak hayır, yaşayan bir başka kişiye hediye edilebilir mi? Ya da ölen birine?
- İkindi ve yatsı namazının ilk sünnetlerini terk etmek sünnet midir?
- Feteva-i Hindiyye ve burada geçen "Gunye, Muhit, Tatarhaniyye" kitapları hakkında bilgi verir misiniz?
- Cuma namazında imamın amin dedirtecek sözler (dualar) söylemesi doğru mudur? Hutbe esnasında "amin" demek caiz midir?
- Peygamber Efendimiz'in, bir bedevîye İslam'ın şartlarını anlatan ve ona bunları yaptığı takdirde cennete gireceğini ifade eden hadisi var mıdır?
- "Bu din kolaylıklar dinidir. Hiç kimse..." Bu hadis nasıl anlaşılmalıdır?