Hz. Ebu Bekir’in namazda okuyayım dediği dua hangisidir?

Hz. Ebu Bekir’in namazda okuyayım dediği dua hangisidir?
Tarih: 23.11.2020 - 11:50 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir yerde, Hz. Ebu Bekir’in Peygamber Efendimize namazda okumak için bir dua öğretmesini istemiş, bu dua hangisidir?
- Duanın orijinalini, latince yazılışını ve mealini rica ederim.
- Biz de bu duayı namazlarda okuyabilir miyiz?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

İlgili rivayet şöyledir:

Hz. Ebu Bekir es-Sıddık radıyallahu anh Resulullah aleyhissalatü vesselama:

- Bana bir dua öğret de namazımda okuyayım, dedi. Bunun üzerine Efendimiz de (asm) şöyle buyurdu:

اللَّهمَّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي ظُلْماً كثِيراً ، وَلا يَغْفِر الذُّنوبَ إِلاَّ أَنْتَ ، فَاغْفِر لي مغْفِرَةً مِن عِنْدِكَ ، وَارحَمْني ، إِنَّكَ أَنْتَ الْغَفور الرَّحِيم

"Allâhümme innî zalemtü nefsî zulmen kesîran ve lâ yağfirü’z-zünûbe illâ ente, fağfir-lî mağfireten min indik, ve’rhamnî inneke ente’l-gafûru’r-rahîm."

"Allah'ım! Ben kendime çok zulmettim. Günahları bağışlayacak ise yalnız sensin. Öyleyse tükenmez lütfunla beni bağışla, bana merhamet et. Çünkü affı sonsuz, merhameti nihayetsiz olan yalnız sensin, de.” (Buhari, Ezan 149, Daavat 17, Tevhîd 9; Müslim, Zikir 48)

İnsan günah işlemeye müsait bir varlıktır; her zaman hata edebilir; yanılıp günah işleyince de nefsine zulmetmiş olur. Böyle bir duruma düşen kimse ne yapacaktır? Yüce Rabbimiz bize bunu da öğretmekte ve böyle zamanlarda takva sahiplerinin nasıl davranacaklarını şöyle anlatmaktadır:

“Yine onlar, bir kötülük yaptıklarında veya kendilerine zulmettiklerinde Allah’ı hatırlayıp günahlarından dolayı hemen tövbe istiğfar ederler.” (Al-i İmran, 3/135)

Demek ki önemli olan hata etmemek değil, hata ettiği zaman biricik Rabbini hatırlayıp O’na yönelmek, O’ndan bağışlanma dilemektir.

İnsan kendine nasıl zulmedebilir?

İnsanın en büyük düşmanı kendi nefsidir. Nefis insana devamlı surette Allah’ın yasak ettiği şeyleri yapmayı, emrettiği şeyleri yapmamayı telkin eder. Şayet bu konularda sözünü dinletemiyorsa, ilahî bir emrin yapılması için, mesela bir namazın kılınması için önünde daha çok vakit bulunduğunu söyleyerek o emri ihmal ettirmeye çalışır.

İşte nefsinin bu konulardaki taleplerine kulak veren kimse kendine zulmetmiş olur.

İnsanların yapacağı yardım ve iyilik sınırlıdır. Tükenmez lütuf sadece Allah Teala’nın yüce katında vardır. O, insanı uçsuz bucaksız rahmetine bir daldırdı mı, işte o zaman insan günah kirlerinden büsbütün temizlenerek bahtiyarlığın zirvesine ulaşmış olur.

Bir kul Hz. Ebu Bekir gibi “sıddık” derecesinde bile olsa, Cenab-ı Hakk’a karşı istemeden yaptığı hataları, kusur ve noksanları bulunabilir. İşte bundan dolayı her fert Allah Teala’nın affını ve mağfiretini istemek durumundadır.

Hz. Peygamber (asm) Efendimizin Hz. Ebu Bekir’e namazlarda, bazı rivayetlere göre evinde okumak üzere öğrettiği bu dua, her yerde her zaman ve her fırsatta okunmalıdır.

İnsan bu özlü dua sayesinde günahkârlığını pek samimi bir şekilde itiraf etmekte, Rabbinin bağışlamasına olan ihtiyacını pek güzel dile getirmekte ve kendisini bütün günahlardan sadece Cenab-ı Hakk’ın arıtabileceğine bütün gönlüyle iman ettiğini ifade etmektedir.

Bu duayı namazda okumak isteyenler, tahiyyattan sonra ve selam vermeden önce okumalıdır.

Hz. Ebu Bekir’in “namazımda okuyayım” sözü bazı rivayetlerde “evimde okuyayım” şeklindedir. (Müslim, Zikir 48)

Hadis-i şerifteki “zulmen kesîran” ifadesi bazı rivayetlerde “zulmen kebîran” şeklinde geçmektedir. (Müslim, Zikir 48)

Her iki rivayeti dikkate alarak “zulmen kesîran kebîran” diye okumak uygun olur.

Buna göre:

- Hz. Ebu Bekir’in yaptığı gibi, insan bilmediğini, özellikle ahireti için faydalı olanı, onu bilen âlimlerden sorup öğrenmelidir.

- Bu özlü dua hem namazlarda hem evlerde hem başka yerlerde sık sık okunmalıdır.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yazar:
Sorularla İslamiyet
Kategori:
Okunma sayısı : 5.000+
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun