Hırsızlık yapan ne yapmalı?

Tarih: 18.03.2016 - 09:31 | Güncelleme:

Soru Detayı

- Bir arkadaşım, zamanında ufak çapta ve küçükken bir hırsızlık yapmış. Ama sonradan çok pişman olmuş ve çaldığı malı geri vermiş. Şeriata göre elim kesilir diye kendisini damgalanmış hissediyor ve bundan dolayı büyük depresyona düşmüş, terapi görüyor..
- Hükmüm nedir ve kurtuluşum var mı diye çok merak ediyor?

Cevap

Değerli kardeşimiz,

Kul hakkıyla ilgili tövbenin en önemli iki şartı var:

- Malı sahibine geri vermek veya ondan helallik almak.
- Biri de yaptıklarına ciddi pişmanlık duymak.

Bu kardeşimiz bu iki şartı da yerine getirmiştir. İmam Gazali’nin ifade ettiği gibi, şartlarına haiz sağlam bir tövbe yapılırsa mutlaka kabul olur... Makbul bir tövbenin karşılığı günahların affedilmesidir.

- Bu açıklamalardan da anlaşıldığı gibi, bu kardeşimizin -hasta olacak kadar- aşırı bir tedirginlik göstermesi, âdeta ilahi rahmetten ümidini kesmesi doğru değildir.

Evet, insan hangi konuda olursa olsun, işlediği her günahın, Allah’a karşı bir isyan manasına geldiğini düşünmeli, pişmanlık duymalı ve gerekli tövbeyi yapmakla birlikte, bundan böyle samimi bir ahiret yolcusu gibi davranmalı, Allah’ın rızasını kazanmak için her güzel yoldan istifade etmelidir...

Her insan, eski kötü halini yeni güzel bir hale dönüştürürken, şu ayetin himayesine sığınmayı asla unutmamalıdır:

“De ki: Ey çok günah işleyerek kendi öz canlarına kötülük etmede ileri giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyiniz. Allah bütün günahları affeder. Çünkü O, gafur ve rahîmdir / çok affedicidir,  pek merhametlidir." (Zümer, 39/53)

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Bu içeriği faydalı buldunuz mu?
Yorum yapmak için giriş yapın veya kayıt olun